Last news in Fakti

12 Декември, 2022 09:07 4 449 10

Историята с Gemcorp започва от президентството

  • gemcorp-
  • джемкор-
  • президентство-
  • корупция

В същото време въпросите около Меморандума са причина в министерството на енергетиката да променят вътрешните правила

Историята с Gemcorp започва от президентството - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Първите разговори по точките от тайнствения Меморандум за 1 млрд. долара между България, IP3 и Gemcorp са започнали в президентството, но без никъде да се споменава Gemcorp. Инициативата на американската компания IP3 е била до президента Румен Радев за среща и за съдействие, става ясно от стенограмата на заседанието на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около въпросния документ. Това пише в. "Труд".

Според хронологията, представена от сегашния служебен министър на отбраната Димитър Стоянов, през лятото на 2021 година е пристигнало искане за среща между бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер, която е посланик по инициативата “Три морета” в Атлантически съвет на САЩ и CEO на IP3 - адмирал Майкъл Хюит (в пенсия от армията на САЩ). “Впоследствие е проведена една среща в президентската институция, на която е представена информация за възможността на IP3 за разработване на малки модулни реактори - карам по спомени, и тяхната приложимост, каква среща е проведена от IP3 в Полша, какви отношения са имали с президента и така нататък. Срещата премина в президентската институция, а после по имейла беше изпратен този меморандум”, заявява Димитър Стоянов пред депутатите от временната комисия.

От президентството изпращат Меморандума към Министерство на енергетиката за становище, но такова не се получава, става ясно още от стенограмата на заседанието на временната комисия.

Тази седмица се очаква временната комисия да излезе и с доклад по Меморандума, а депутати коментираха пред “Труд News”, че към момента са поне пет, но има и потенциални рискове за енергийната сигурност. Една от важните постановки в него ще е, че липсва Решение на Министерския съвет за одобряване на проекта на Меморандум и за упълномощаване на министъра на енергетиката да го подпише от името на България, категорични са юристи и енергетици. Факт е, че няма и съгласуване на Меморандума с Европейската комисия съгласно Договора за европейска общност за атомна енергия.

В същото време въпросите около Меморандума са причина в министерството на енергетиката да променят вътрешните правила. Очевидно ще бъде затегната системата на документацията, защото по изготвянето, нито за съгласуването на документа няма никаква яснота, признават висши служители на ведомството. Според служебния енергиен министър Росен Христов, самият той не е открил доклади за визити на предшественика си в Азербайджан, Турция, САЩ.

“Няма анализи и някаква логическа подготовка на документи по много други въпроси, включително изготвянето на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост относно инвестиции, които касаят този меморандум. Няма информация за други такива да са водени или активно да са търсени някакви алтернативи на Gemcorp”, заявява служебният енергиен министър Росен Христов пред депутатите от временната комисия. И още: “За да се управлява Министерството като една сериозна държавна структура, е важно за всички стратегически срещи и пътувания да има записи и доклади, които да се архивират в деловодството така, че в последствие да бъдат използвани за по-мащабни цели”.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вятър между ушите

    13 13 Отговор
    ще се усетят хората накрая, че тоя амерски шпионин е по долен и от боку-българоубиеца. от скромният ми опит в живота съм разбрал, че тея дето се правят на много културни и добри, усмихват ти се мазничко, а всъщност сърцата им обвити във лай.а
  • 2 Българин 🇧🇬

    14 9 Отговор
    Какви са тези глупости . За министерствата е ясно , че щом управляват правителства-еднидневки всичко им е на майтап . НО да видят какво става в АЕЦа . Шести блок Отново ! , за Трети път ! е спрян само месец след плановия ремонт ! И какъв планов ремонт е бил без заверка от руснаците ! ? Има вероятност да си правят експерименти с американско гориво !
  • 3 Eдин

    3 3 Отговор
    Аз пък си мисля, че когато една компания-инвеститор има интерес за бизнес в България е най-добре да си оправи "сметките" със мутрите в лицето на върховната тиква и после да търсят "прозрачни" срещи с държавната администрация и с президента!
  • 4 Интересно

    3 2 Отговор
    Защо ролята на новия голям брат се потулва. Нали всички заповеди на нашеите управници се получават или поне съгласуват с него. Скоро ще се появи статия, че в основата на далаверата е Путин;
  • 5 Кръпката

    3 2 Отговор
    Статията е "един гаща плява"!?! По инициатива на Триморие се прави среща при Р. Радев. Той нали е фактор там. Къде да се направи: в Банкя? На Позитано? В НС? При служебния ПМС? Хайде слезте на земята. Разбира се, че ще е американска компания, която търси реализация на проект. Така започва този сага. И сега Кирчо и Кокорчо се мъчат да оцапат Президента. Няма да стане. Хайде спрете се.

    Коментиран от #7

  • 6 сирене

    2 3 Отговор
    тия от ПП много жалки излязоха бе. дори и за нивото на нашите политици, това е мнооооого, много ниско.
  • 7 Да уточним

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кръпката":

    причинно-следствената връзка,а? Много неща СА ЗАПОЧНАЛИ, но по-важното е кой, как и защо е продължил и довършил започнатото - още повече, когато това започнато е прекратено от този, с когото е започнато. Кирчовците започнаха с много надежди - но оsраха България - това е.
  • 8 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Че как иначе ? Ако не е от Президетството, ще е от Слави Трифонов, К.Костадинов или Ах.Доган !!! Нема лабаво !!
  • 9 Бонго Бонго

    3 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ Е ВИНОВНИКЪТ ЗА СКЪПИЯТ ТОК, СКЪПАТА ХРАНА. БЪЛГАРИЯ ТЕГЛИ ЗА 3 Г НОВИ 15 МЛРДА ЕВРО И ЩЕ ГИ ВРЪЩАТЕ ВИЕ ГОСПОДА.
    ПП, ДБ,ЯНЕВ, ОТРОВНИ, МАЯ СИСТЕМАТА СА НЕГОВИ . ТОЗИ НЕБЛАГОДАРНИК КЪМ БСП ИГРА СРЕШУ БСП ДА ГИ ИЗХВЪРЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТА И КОЙ ВЪРНА БЮЛЕТИНИТЕ? КОЙ? БСП И ДПС . А ТАКА НЕ ГЕРБ.
    БЛАГОДАРЯ НА БСП И ДПС!!!
    РАДЕВ Е ЗА ЗАТВОРА.
  • 10 Бай араб

    1 0 Отговор
    Всички нещастия тръгнаха от Радев,да не добиваме газ в Черно море,да не влизаме в Европейския банков надзор,никакъв Шенген,няма пари по плана за възстановяване и развитие,никакви чужди инвестиции и пълна изолация на България от нормалните държави.Най-високата инфлация в цял свят