Last news in Fakti

30 Август, 2023 19:34 18 333 73

Барета ли застреля Алексей Петров?

  • алексей петров-
  • убийство-
  • барета-
  • разследване

Вече са разпитвани десетки хора във връзка с атентата. Много от тях са минали и през детектор на лъжата

Барета ли застреля Алексей Петров? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Командос, бивш кадър на Специализирания отряд за борба с тероризма, е застрелял колегата си Алексей Петров. Почеркът на покушението, който много прилича и на първото нападение срещу него през 2002 г., фактът, че стрелецът не е бил скрит в маскирано леговище, както и оперативна информация за поръчителя кара криминалистите да смятат, че атаката от 16 август на Витоша е извършена от мъж, обучаван в елитното подразделение във Враня. Това е една от версиите, по които работи разследването на атентата срещу бизнесмена, пише Слави Ангелов за “24 часа - 168 истории”.

Засега е сигурно, че Алексей Петров е застрелян с изстрел в главата и втори контролен в тялото (близо до сърцето) с автомат “Калашников”. Калибърът е 7,62 милиметра. Все още не е сигурно дали оръжието не е било с къс приклад (популярен като десантната версия на “Калашников”). Източник от МВР твърди пред вестника, че стрелецът може и да е открил огън от статично положение, но между първия и втория изстрел вече се е движел. Изключително точното попадение - в окото, говори за голяма подготовка и хладнокръвие, коментират запознати с разследването.

Със сигурност Алексей Петров е бил наблюдаван достатъчно дълго време при планирането на покушението. Физическият убиец и неговите помагачи са били изключително улеснени от два факта - вече от няколко години бившата барета всяка седмица правил преходите в планината с планинския водач Мирослава Михайлова, а охраната не го следвала неотлъчно през цялото време.

Михайлова, която е и физиотерапевт, с походите помагала на бившата барета да поддържа във форма крака си, останал с травма от предишен атентат. Никой не знаел предварително точно в кой ден от седмицата Алексей Петров и тя ще тръгнат по добре познатия маршрут на Витоша. Но това винаги се случвало по обяд. Охраната на бизнесмена научавала в последния момент, че отиват в планината. Всички се придвижвали до района на Драгалевския манастир. Оттам Петров и Михайлова хващали пътеката към района на Бай Кръстьо, а охраната не ги следвала от близка дистанция, а се качвала с автомобила да ги чака горе във финалната им точка. На практика Алексей Петров се е движел в преходите без охрана. Убиецът и помагачите му са знаели това и само са избрали достатъчно удобно място за атаката - достатъчно стръмно, за да се движи целта бавно, и с удобни близки прикрития. Почти сигурно е, че във фаталния за бившия командос ден килърът не е дошъл от София. Най-вероятно по време на цялата подготовка той е спял някъде в кварталите в полите на Витоша, за да се придвижи достатъчно бързо до мястото, когато получи сигнал от помагачите, че в този ден ще Алексей Петров ще излезе на поход.

Вече са разпитвани десетки хора във връзка с атентата. Много от тях са минали и през детектор на лъжата в Института по психология на МВР. Проверяват се и съмнителни хора, които са случайно заснети в района от охранителни камери. За момента обаче няма надеждна улика към убиеца и помагачите му. Няма и съмнения в лоялността на охраната на убития бивш командос. За момента разследващите смятат, че дълбокият мотив за убийството на бизнесмена стои в миналото, а в годините оттогава напрежението само се е наслагвало допълнително.

Имало много улики, че един и същи човек е поръчител на първия атентат срещу бившата барета през 2002 г., на втория през 2015-а и на последния на Витоша, който се оказа успешен. Според източниците на вестника не толкова бизнес, колкото силна лична неприязън стои зад мокрите поръчки. Още при първото покушение срещу Алексей Петров през 2002 г. при разследването бяха замесени негови колеги - бивши служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. Тогава беше задържана групата на Николай Добрев, повече известен като Бай Добри, която МВР нарече “Фабрика за убийства”. Бяха арестувани общо 8 души. Всичките бивши командоси от Враня. При операцията беше конфискувано и огромно количество оръжие - експлозиви, бойни гранати, автомати и муниции.

Въпреки множеството косвени улики прокуратурата и МВР не успяха да съберат достатъчно доказателства срещу тях и те бяха освободени, а обвиненията снети. Второто покушение срещу бившата барета бе организирано от украинеца Роман Логвиненко. Той получи присъда, излежа голяма част от нея и неотдавна бе освободен и вече се намира извън България. Според източниците на вестника и при този атентат поръчката срещу Алексей Петров идва от същото място, както и през 2002 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    108 7 Отговор
    Аз имам алиби! Бях в Зайчарника в Банкя.Зайците ще се закълнат.

    Коментиран от #15

  • 2 ТаУмВзе

    109 7 Отговор
    Въпросът е Банкянския пожарникар КОГА! БУХАХАХ
  • 3 Помак

    60 4 Отговор
    ...има вече баретки които убиат ..
  • 4 Бесен-_ Язовец

    54 41 Отговор
    Къв е тоя къс приклад на АК 47 с трион ли е скъсяван ? МВР на Кирчовците е абс скръб.

    Коментиран от #11, #38

  • 5 Агент Алберт - коритото

    63 3 Отговор
    Далече сте от истината .
  • 6 Ловец и рибар

    45 3 Отговор
    Пушка е била, ако беше барета, щеше да е задушен.
  • 7 Шерлок

    82 5 Отговор
    Само не разбрахме защо Алексей и жената с него са били и двамата без телефони, и как охраната не е чула изстрелите от калашника?

    Коментиран от #39

  • 8 истина е

    75 7 Отговор
    Алексей го разстреля съда , прокуратурата и политиците , и никой друг !!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майор Майор

    57 4 Отговор
    А колелото с дебелите гуми?
  • 11 Преди години

    47 12 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Поне от 25 години знам че има версия на авт. Калашников със сгъваем приклад.
    Това съм го чел в списание Арсенал, или Всичко за оръжието със снимки. Тези списания излизаха преди
    25 години някъде. И версията на автомата е производство на завод Арсенал.

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Който

    73 4 Отговор
    ги създаде , той ги и убива !
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    42 8 Отговор

    До коментар #9 от "Мими Кучева":

    Стрелбата е по-просто и естественно за човека действие дори от яденето!Не трябва да си стрелял часове идни,а да имаш ОКомер.
  • 14 Бесен-_ Язовец

    42 13 Отговор

    До коментар #11 от "Преди години":

    Аз съм служил в жандармерия на мен ли ми го казваш бе и приклада не е къс, а е стандартен на дължина просто се прибира и на 47 и 74. Ше стреля някой 2 пъти и ше носи тежкия автомат знаеш ли кога!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Град Симитли

    41 10 Отговор
    Каскет с надпис:"Бистришките тигри"...
  • 17 Същото

    54 4 Отговор

    До коментар #11 от "Преди години":

    Ами това са искали да кажат - под "къс" са имали предвид със сгъваем приклад. Но това са лаици и не могат да го напишат точно ако нямат конкретно написан термин.
  • 18 Същото

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    Ами това са искали да кажат - под "къс" са имали предвид със сгъваем приклад. Но това са лаици и не могат да го напишат точно ако нямат конкретно написан термин.

    Коментиран от #25

  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    42 4 Отговор
    НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КЪДЕ В МОМЕНТА Е АХ-МЕД ДОГАН ... В БОЯНА ИЛИ В РОСЕНЕЦ
    .... ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТА ... ВИКА... " ПУСНИ ГО НА ИНТЕРНЕТ КЛЮКАРКИТЕ .. ДА НЕ ТЪРЧА НАПРАЗНО "
  • 20 хммм

    28 8 Отговор
    Не барета, а каратист...
  • 21 Изобщо

    29 4 Отговор
    НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА.........!!!
  • 22 абе

    43 8 Отговор
    Хубаво е направил. Един боклук по малко
    .

    Коментиран от #23

  • 23 Аз го мислих

    16 5 Отговор

    До коментар #22 от "абе":

    ти го каза !!!
  • 24 Парцуца

    48 1 Отговор
    МВР да каже за това взимат заплати и куп привилегии, както и се пенсионират след 20 години.
    Да не съм Ванга, че да знам кой го е застрелял.
    Стига с тези гатанки.

    Коментиран от #40

  • 25 Некой си

    33 3 Отговор

    До коментар #18 от "Същото":

    Сгъвамият приклад в армията е предназначен основно за десантни войски и носен от командири на роти от сухопътни и военоморски сили.

    Коментиран от #27

  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 3 Отговор
    мафията го уби а мафията не оставя никога следи
  • 27 Спецназ 🇷🇺

    20 4 Отговор

    До коментар #25 от "Некой си":

    Сгъваемия приклад е за удобство обаче е по скъп !

    Коментиран от #43

  • 28 Дейвид

    51 6 Отговор
    Айде сега....Пак се бъзикат с нас, или се канят да "сготвят" пак някого и да му пришият убийството и опааа - имаме разкриваемост. И нека позная - този, когото ще изкарат виновен ще се окаже бивш колега на А. Петров. Бил убит с АК 47 със сгъваем приклад. Нека обясня нещо на по-младите читатели, които не са ходили в казарма и не са толкова добре запознати с оръжията и по-специално с гореспоменатото.Десантната версия, известна също така като щурмова, на АК 47 е скъсен вариант на стандартния АК 47. Освен, че дървеният приклад е заменен с метален сгъваем, с оглед на по-добрата ергономия и компактност на оръжието, също така е скъсена и цевта. Идеята на това оръжие е да се носи удобно при скачане с парашут и след приземяване от десантчика, същият да може да си пробива път, при нужда, в движение с къси откоси (най-често по 3 изстрела ). Това си предназначение въпросното оръжие изпълнява прекрасно. Недостатък му е, че с него не може да се води точен огън, особено на средни и по-големи дистанции, поради горепосочените му особености (скъсена цев и сгъваем приклад), а и, както вече споменах, предназначението на тази версия не е за това. Още нещо - това е армейско оръжие, а не полицейско - СОБТР и т.н. специализирани полицейски части са обучавани на AK 74 M - модифицирана полицейска версия с калибър 5.45мм. Най- вероятно атентатът е извършен със снайперска винтовка Драгунов. Калибърът също е 7.62 и има доста обучени хора, а и оръжието е доста добро за тази цел.

    Коментиран от #47

  • 29 Кой го интересува

    9 8 Отговор
    Имало е защо със сигурност
  • 30 Макето

    38 1 Отговор
    Абе, аз да попитам, как онзи-втория атентатор го пуснахте хей-така, да си ходи и не разбрахте, кой му е поръчал убийството. Нямам думи, служби, ГДБОП, ВКР, абееее пълен резил сте, кой ви вярва, пък и кой ви плаща заплатите?
  • 31 Моше

    44 1 Отговор
    Дали е бивша барета, бивш спортист или ченге от ДС са подробности. Става въпрос за мафия.
  • 32 МИРО

    29 4 Отговор
    В МВР НЯМА СЕРИОЗНИ ХОРА!!! ЕДНИ-ДРУГИ СЕ КРИЯТ!!! ДОКАТО ИМА БЪЛГАРИ, ВИНАГИ ЩЕ ИМА ПОДЛЕЦИ И ПРЕДАТЕЛИ
  • 33 Касата

    17 3 Отговор
    Гочето Гергов печели по 1млн на ден,голям хитрец!

    Коментиран от #35

  • 34 Всички знаем

    13 4 Отговор
    Златомир Иванов
  • 35 Касичка инвест

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Касата":

    Какво ги прави тези пари...?

    Коментиран от #36

  • 36 Касата

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "Касичка инвест":

    Купува злато!

    Коментиран от #42

  • 37 Тйу Не Важно

    17 3 Отговор
    Важно кой поръчал него. Подсказка: поръчителя е с хаитянски загар. Защо поръчал Хаитянец убият местен бабаит? Ами Хаитянец създава нови бабаити подчинени него лично и стари бабаити му ненужни вече, даже вредни. Което задава въпроса, излишен ли бъде Тиквунии Първи Банчанский след местните избори? И може ли, Хаитянец поръчал и него?
  • 38 Шопо

    10 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Стреляли са с резана пушка.
  • 39 Студио Хикс от едно време

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шерлок":

    По бизнес се ходи без клюкарка. Бухаха. Ако е така, на "разходката" е имало поне още ЕДИН.
  • 40 4322

    27 0 Отговор

    До коментар #24 от "Парцуца":

    Като не разкриват убийства да ги уволняват! Само реват че заплатите им били ниски...
  • 41 Факти

    22 3 Отговор
    Подкрепяли свободата
    На словото!
    Смях по бели гащи!
    Тия “ защитници на словото” трият като обезумели, всичко, което не се харесва на щатския подет,,,,000000….. ОХ, пльок…. Олекна ми!
  • 42 Проба 500

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "Касата":

    А после златото какво, то плодове не ражда?
  • 43 Дими

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Спецназ 🇷🇺":

    Знаете ли какво е Гладио и с какво се занимават? Иначе мисля сте прав, че не е бил калашник
  • 44 Джилда

    4 2 Отговор
    Гарван, гарвану око не вади!!!
  • 45 През

    7 2 Отговор
    ху..я ми е кой е застрелял Алексей Петров

    Коментиран от #60

  • 46 Демократ

    22 3 Отговор
    ДС-КГБ мафията,която си има държава България, си го създаде и си го уби. Никога няма да се разбере истината, както за 34 години повече от 200 убити са с неразкрити убийци. Когато мафията не бъде във властта, може би тогава ще лъсне истината. Засега не се вижда.
  • 47 Жечо

    13 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дейвид":

    Всичко което казваш е така , но точен изстрел с АК - това граничи с простотия на стрелеца. Никой разумен "специалист" не би използвал 7,62 боеприпас от такова разстояние. Обучаващите се, знаят че най-точна стрелба се получава с боеприпас 5,56 х 45 или 5,7 х 28 , който лесно може да се намери и естествено подходящо оръжие. Кой е свикнал най-вече с 7,62 ? Може би небългарин. За оръжието може да е "Драгунов" , а защо не СВД.

    Коментиран от #48, #51

  • 48 ЗЕМИ СА ИНФОРМИРАЙ И УГРАМОТИ

    19 2 Отговор

    До коментар #47 от "Жечо":

    ИЗСТРЕЛА Е БИЛ ОТ ДО 15 М. ОТДАААВНА ИМА ЧУДЕСНИ ОПТИКИ ЗА АК И АКО СТРЛЕЦА ПРЕДИ ТОВА ГО Е ПРОСТРЕЛВАЛ ПРОБНО ОРЪЖИЕТО А ТОЙ ГО Е НАПРАВИЛ 300 ПРОЦЕНТА ОТ ТОВА РАЗСТОЯНИЕ ЗА ТОВА НЕ Е ИМАЛ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ. ВСИЧКИ ЗНАЯТ КОЙ Е ИМАЛ СТАР А И ДО СКОРОШЕН КОНФЛИКТ И НЕПРИЯЗЪН С ПЕТРОВ..... МИТРОПОЛИТИ С ЕГО КОЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ МАЧКАНО САААААМО ОТ КОЗЯЦИТЕ.... И ОТ НИКОЙ ДРУГ....
  • 49 Неко

    12 1 Отговор
    Със АК във окото и контролен във гърдите--- той е стоял прав без да мърда през цалото време.
    Много въздух.
  • 50 безпартиен

    5 0 Отговор
    Ако бяха го осъдили,сега щеше да си е жив!
  • 51 Дуньо простия

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "Жечо":

    А "Драгунов", и СВД не е ли едно и също ???

    Коментиран от #64

  • 52 Стрелочник от Стрелча

    10 0 Отговор
    А има ли някакво значение барета ли е или най-обикновена каска?
  • 53 георги димитров

    7 0 Отговор
    Висок,едър ........туй ще е Джон Уик. Няма кой друг да е.
  • 54 Какъв, планински водач муе тая жена!!

    8 0 Отговор
    То беше Катерачка, ту Тенисиска приятелка му е била!! Трактора е отрасъл в планината, неговото село е на1000м надморска височина!! Има навици да, прави секс по Шубраците, за това охраната муе била на разстовние! "ИНСТРУКТОРКАТА" Е БИЛА МНОГО БЛИЗО ДО ТРАКТОРА Имали са Контакт! , ПО НЕЯ НЕЕ СТРЕЛЯНО ДИРЕКТНО!! ТРАКТОРА СА ГО УЦЕЛИЛИ КАТО Глухар! Това му коства и живота!!!
  • 55 До 47.Има калашници със патрон 7,62 по

    5 0 Отговор
    51(308 ВИН) има и Рукси ловни карабини по магазините със същия патрон!! Натовски стандарт!! Ако тея които официално пишат по въпроса казват истината, защото може и да блъфират!!?
  • 56 Илко

    13 0 Отговор
    Дали барета е застрелял човека? Със сигурност това си е професионално подготвено представление. Според мен такъв изстрел не може да се извърши с АК 47 , защото това не е прецизно оръжие. Защо пък изстрелът да не е даден от друг човек , а въпросния с камуфлажните дрехи да е отвличал вниманието на околните и камерите ,разхождайки празна пушка. Номерата на илюзионистите са горе-долу такива - асистента , отвлича вниманието на публиката, докато фокусника върши същинската част. Класически пример. Има много прецизни оръжия на 7,62 мм. Например SSG 69 , M 40 A5 , PSG1, ORIST T-5000, L96A1.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Вис

    3 0 Отговор
    Не ме Интересува....

    Коментиран от #69

  • 59 ганю

    7 2 Отговор
    на ред е Бою шкафа Костов,доган Кунева и т.н
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 георги димитров

    4 0 Отговор
    Джон Уик го гръмна.

    Коментиран от #63

  • 63 така е

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "георги димитров":

    ама коя серия?!....
  • 64 Аз съм

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Дуньо простия":

    Еми да , абревиатурата СВД е Снайперистка винтовка Драгунов ...
  • 65 Приятелите на Хамстера трябв даса знаели

    5 0 Отговор
    ПРИВИЧКИТЕ И РАЗПИСАНИЕТО НА БОСА.
    !! За нековото място чакаше вече друг!! Никой не мисли, че е така Загина случайно, много знаеше!! А 7,62 по 51(308 Вин) е Натовски стандарт, какво непрекъснато го свързвате с Калашников!???? Има и Калашници тоя калибър ное основен като Натовски стандарт, каккто и много Марки ловни карабини по Света!!
  • 66 До 65 трябва да са

    2 0 Отговор
    Трябва да са
  • 67 Демократ

    6 0 Отговор
    На всички мислещи хора е ясно,че това е поредното убийство,което няма да бъде разкрито. Няма как поръчителите да разкрият себе си. Така е от 34 години. Няма как България да стане нормална държава без правосъдие и върховенство на закона. Законите обаче ги коват в Парламента, където са тези,които трябва да бъдат осъдени за корупция, пладнешки грабеж на обществени средства,безчинства и национално предателство. Те няма да приемат закони срещу себе си. Докато не се проведат честни избори, няма нищо да се промени. 34 години не се случи и резултатите от нечестните избори са в Парламента и общините, където се определя съдбата на България.
  • 68 Конска муха

    2 0 Отговор
    Алексей Петров беше станал безпределен нахалник и от отдавна досаден и излишен на политическата класа, защото който се допираше да него все си патеше. Който и да го е думнал в политическата класа има консенсус,че са се отървали от една конска муха.
  • 69 На Вис

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Вис":

    е чисто!На бройките не липсват и са тука!....
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Румен

    0 0 Отговор
    Поръчката е от Банкя.