Last news in Fakti

27 Юни, 2024 16:19 2 363 20

Случаят с Андрей Гюров е пореден срам за "Подължаваме промяната" и медиите на „Америка за България“

  • андрей гюров-
  • бнб-
  • конфликт на интереси-
  • корупция

Най-малката квалификация за ставащото е мърлящина. Е, оказа се, че тази мърлящина е незаконна

Случаят с Андрей Гюров е пореден срам за "Подължаваме промяната" и медиите на „Америка за България“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Подуправителят на Българска народна банка, ръководещ Управление „Емисионно“ Андрей Гюров е в несъвместимост с някое от другите му качества и действия, за които "Гласове“ първи писа миналата година. Това става ясно от съобщение на Българска народна банка:

„Днес Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на г-н Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно“. До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, г-н Гюров излезе в неплатен отпуск“.

Това коментира за "Гласове" Стефан Антонов.

Най-естественото последствие от този скандал е България да загуби допълнително инерция по пътя към еврозоната.

Вчера стана ясно, че заради инфлацията няма да се присъединим поне до 2026 година. Въпреки всички приказки на Кирил Петков и Асен Василев за изключения от правилата. Въпреки пожелателното мислене за договорки с Урсула фон дер Лайен.
Ето, неуважението към инфлационното правило, доведе до следващо нарушение и превърна ПП във виновници за новата доза институционално недоверие, което България тепърва ще започне да усеща, защото вкараха в БНБ човек, който не е отстранил несъвместимостите си.

Ставащото е първи пример, че дори и партиите на умнокрасивитета може да ударят на камък, когато си мислят, че поредното нарушение на правилата ще им се размине. След лъжата за гражданството на Кирил Петков, след незаконните опити на Асен Василев да затрие една от най-работещите административни единици в Министерство на финансите, напълно в противоречие със закона, сега се оказва, че въпреки двете години от първоначалната номинация на Гюров до окончателното му утвърждаване в БНБ, той не е намерил за нужно да приведе професионалните и личните си обвързаности в съответствие със закона. Партията му също не е сметнала за нужно да го провери и подкани. Както „Гласове“ писа,

най-малката квалификация за ставащото е мърлящина. Е, оказа се, че тази мърлящина е незаконна.

Сигнали в комисията срещу Андрей Гюров подадоха „Гласове“ и народни представители, а навярно има и институционални сигнали. В крайна сметка, близо девет месеца след първоначалния сигнал, има институционално становище за несъвместимост на подуправителя на БНБ.

Съгласно промените в Закона за Българска народна банка, приети в последните години, по инициатива на „Продължаваме промяната“, се създаде ред Управителният съвет на БНБ да отстранява членове на съвета заради установена несъвместимост. Този другарски съд се въведе от бързането на „Продължаваме промяната“ да влезем в еврозоната и сега техният фаворит, падна първа жертва на правилата, които те сами заложиха.

„Гласове“ беше първата медия, и дълго време единствената, която обърна внимание на фактите, около Андрей Гюров. Първо беше налице закъсняло отписване от управителни органи на „Продължаваме промяната“, след това продължаващо участие в неправителствена организация, чийто устав допуска търговска дейност. В имуществената си декларация подуправителят на БНБ е декларирал и шестцифрено вземане, за което се твърди, че е от договор за съвместна дейност. Не се знае за кой от тези факти е установена несъвместимостта, но така или иначе, тя е констатирана.

Станалото е срам и за медиите на умнокрасивитета, които през цялото време се правеха, че нищо не се е случило.

Темата за несъвместимостта на Андрей Гюров беше табу и малкото прокраднали се публикации бяха само, когато шумът стане официален като изслушване в парламента. Има само няколко колеги, които заговориха за партийната активност на Андрей Гюров и такива, които все пак попитаха БНБ за становище, след като скандалът се разрази. Сега се вижда, че в тези проевропейски, евроатлантически, и като цяло спонсорирани от фондация „Америка за България“ медии, както и в телевизиите, има цензура от най-тежък вид, характерна за държави и времена, от които същите тези медии твърдят, че искат да се отдалечим – „пазим демокрацията и върховенството на закона, но не ги прилагаме и ги отстояваме селективно“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 11 Отговор
    Главчев като премиер харчи парите на народа а после като шеф на Сметната палата ще се проверява сам.Това не е ли конфликт на интереси?
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    21 7 Отговор
    Гюрич и тои е първокачествна краварска подлога.

    Ама само с целиване на краваАССове нещо я закъса !!
  • 3 да де

    32 9 Отговор
    За умните и красивите да нарушават закона е спорт тълкуват го както на тях им отърва примери бол.
  • 4 Да , ама...

    26 9 Отговор
    Тъпите паветници пак си гласуват за такива пропадляци!
  • 5 Аха

    14 7 Отговор
    "Гласове".Пропускам.
    4 000
  • 6 Добре

    22 14 Отговор
    Споко "журналиста" както е тръгнало много скоро ще живеем във Вашия ДПС рай и всичко ще е точно
  • 7 Красимир Петров

    24 13 Отговор
    ПП-ДБ-МАФИЯ
  • 8 само питам

    25 9 Отговор
    а бе тия от ПП ДБ не ги ли нарече един шарлатани маи маи това излиза истина но тоя същия ни ги натресе на българския народ

    Коментиран от #19

  • 9 Браво!

    11 6 Отговор
    Най после се отваря пост за Дани Лорер...
  • 10 тиририрам

    10 1 Отговор
    Може ли по-конкретно? За какви други качества и действия става въпрос?
  • 11 един

    5 4 Отговор
    Де що от ПП-ДБ "нарушава" закона,де що е от мафията-комунисти действа според правилата/на мафията де/!
  • 12 Никой

    12 14 Отговор
    " Бесове " наивно се опитват да манипулират простолюдието. С какво несъответствието на Гюров пречи на България приемането на ЕВРОТО. ГЕРБ - ДПС хвърлят невъобразими пари за унищожаването на ППДБ.
  • 13 Синя София

    10 11 Отговор
    Мутрите на тиквата, милиционери, рубладжии,комунисти,скочиха на едни нови и идеалисти,сякаш мутрата не управляваше България 15 години
  • 14 Фъстаковка

    10 1 Отговор
    Я да извадим изказването на Училаткото - Управител, когато го предложи за подуправител - каза че е най-подготвения и добр за този пост не само в България, не само в Европа, а в цялата Вселена.
    Олигофрения е това, друго име няма. Дори шизофренна олигофрения.
  • 15 Реалист1

    8 6 Отговор
    Този "автор" е пишман икономист и изпълнява само политически поръчки.
    Не напразно са му отказали акредитация за Европейската Централна Банка.
  • 16 !!!?

    7 13 Отговор
    Русофилската диаспора саботира, бойкотира и фашизира институции, парламент и общество, а този се опитва да демонизира ПП/ДБ с претоплени манджи и банални внушения правейки от мухата слон.
    Значи да забравим започващият договор на Радев и Кохорта за милиарди с "Бонаш, да омаловажиме гафа на Главчев за геноцида в Сребреница, да си затвориме очите за дезертирането на натовския генерал Румен Радев от НАТО, да отпишеме "загубената" пътна карта за "Рускотурски поток" на Боко, а да занимаваме медиите с дребнотемие за приспиване на народа.
  • 17 Мръсни войни II

    4 6 Отговор
    Корупционната комисия изпълнява волята на Свинята да премахне единствения потенциален служебен премиер от ПП-ДБ!
  • 18 абсолютни....

    5 1 Отговор
    Тия от ПП-то са такива гьонсурати, че това чувство за срам изобщо го нямат!
  • 19 Не лъжи

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "само питам":

    Натресе ти ги кръга капитал, чрез другият си проект ДБ!
  • 20 Демократ

    2 2 Отговор
    Не разкараме ли рашките от тука няма да се оправим. А това минава през тотална помощ за Украйна.