13 Юли, 2014 09:00, обновена 18 Юли, 2022 11:38 6 009 0

10-те най-велики мача в историята на Световни първенства

  • световни първенства-
  • мачове-
  • спектакли

Мондиалите са ни поднасяли грандиозни футболни спектакли

Днес Германия и Аржентина ще изиграят финала на Световното първенство в Бразилия, определяйки кой ще е отбора, който ще нарича себе си световен шампион през следващите 4 години. Изпращаме един атрактивен Мондиал, дал ни много голове, здрави битки и култови мачове. Няколко часа преди неговия финал е време да си припомним най-великите моменти в цялата история на Световните първенства. Факти.бг ви представя най-великите мачове в историята на Мондиали.

1950 г. Бразилия – Уругвай 1:2

Драма, драма, драма. Бразилия е домакин на Мондиал за първи път и единственото нещо, което нацията очаква е първа титла за селесао. Всичко върви по програма, като бразилците газят всичко по пътя си. Тогава финала представлява нещо като финална група от 4 отбора, в която всеки играе срещу всеки. Бразилците разгромяват  Швеция със 7:1 и Испания с 6:1, като за титлата им стига и равенство в последния мач срещу Уругвай.

Финалът се наблюдава от 205 000 екзалтирани бразилци на „Маракана“. Всичко върви по релси и Бразилия диктува темпото на играта. Селесао повежда в началото на второто полувреме след гол на Фриаса. Всичко в срещата изглежда решено. Уругвайците обаче се съвземат и Скиафино изравнява в 66-та минута. Равенството е  достатъчно за селесао, но бразилците атакуват, за да спечелят мача пред собствената си публика. В 79-та минута уругвайците организират шеметна контра-атака и Чигия бележи. Мачът завършва 1:2 за Уругвай, а цяла Бразилия е в шок. Уругвай печели втората си световна титла.

1954 г.  Германия-Унгария 3:2

Финалът на Световното първенство в Швейцария за винаги ще остане известен като „чудото от Берн“. През 1954 г. една велика Унгария, в чиито редици блестят Ференц Пушкаш, Шандор Кочиш и Золтан Цибор марширува безпроблемно към първата си световна титла. Отборът няма загуба в официален мач от вече няколко години, като финала срещу Западна Германия изглежда просто протоколен, особено като се има предвид, че в групите унгарците са победили съперниците си с умопомрачителното 8:3.

Финалът започва шеметно, като Пушкаш открива резултата още в 6-та минута, а в 8-та Цибор удвоява. Повечето отбори биха се сринали при такова стечение на обстоятелствата, но това не важи за германците.  Морлок връща едно попадение още в 10-та минута, а в 18-та Ран изравнява. Следват минути на непрестанни атаки и контра-атаки, докато в 84-та минута Ран не отбелязва втория си гол в мача за 3:2, носейки първата световна титла на Германия, след най-великия обрат в историята на Световни първенства.

1958 г. Германия- Франция 3:6

Малкият финал на Мондиала в Швеция ще си остане като най-паметната битка за третото място в историята на световни шампионати. В спора за бронза се изправят една невероятна Франция, в чиито редици блестят Жуст Фонтен и Раймон Копа, и все още действащият световен шампион Западна Германия с Ран и Шефер.

Срещата се превръща в истинска голова фиеста.  Жуст Фонтен изригва с цели четири гола, отбелязвайки общо 13 в шампионата. До 50-та минута резултатът е вече 1:5. Германците съумяват да върнат още два гола чрез Ран и Шефер, но Копа и Доуис оформят крайното 3:6, с което французите достигат до 3:6

1958 г. Швеция – Бразилия 2:5

Великата Бразилия на Пеле, Загало и Гаринча изумява света със своя феноменален футбол на Мондиала през 1958 г. На финала на шампионата те срещат домакините от Швеция, които се предвождат от Грен, Лидхолм и  Скоглунд, които са звездите на италианската Серия А.

Шведите повеждат още в 4-та минута с гол на Лидхолм. От там нататък Бразилия започва просто да рисува на терена. Вава вкарва в 9-та и 32-та минута. Пеле добавя още два гола, за да може Загало да приключи с всяка интрига в 68-та минута. Симунсон бележи в 80-та минута за 2:5, а Бразилия печели първата си световна титла в най-резултатния финал в историята на Световни първенства.

1966 г. Португалия – Северна Корея 5:3

Северна Корея е голямата сензация на Мондиала в Англия, достигайки до четвъртфиналите след изненадваща победа над Италия в групите. Португалците пък са сред фаворитите в турнира, като в техните редици блестят легендарни футболисти като Еузебио, Жозе Аугусто и Шимоеш.

Корейците буквално шокират португалците в първото полувреме. Те откриват резултата още в 1-та минута, а до 25-та вече водят с 3:0. Пече се една от най-големите сензации в историята на Мондиали. Точно тогава на преден план излиза Еузебио, който самичък обръща мача, след като бележи 4 последователни гола. Аугусто добавя още един за финалното 5:3, в един от най-зрелищните мачове, които футболните фенове някога са наблюдавали.

1966 г. Англия – Германия 4:2

Финалът на Мондиала през 1966 г. противопоставя вечните съперници Англия и Германия. Англичаните са домакини на шампионата и финалната среща се играе пред погледа на кралицата на „Уембли“. Англия разполага с най-великото си футболно поколение, в чиито редици блестят Боби Чарлтън, Джеф Хърст и Боби Мур. Срещу тях е Германия на Бекенбауер, Вебер и Халер.

Германците повеждат в 12-та минута с гол на Халер. Хърст изравнява в 18-та минута. Двата отбора се атакуват непрестанно, като Питърс дава преднина за англичаните в 78-та минута. Германия изравнява в самия край на мача, след гол на Вебер. Паметна ще остане 101-та минута, в която удар на Хърст се удря в горната греда на германската врата и тупва на гол линията. Реферът отсъжда гол, предизвиквайки недоволството на немците. Хърст бележи още  веднъж в 120-та минута, превръщайки се в единствения футболист, реализирал хеттрик на финал на Световно първенство и осигурявайки единствената титла на Англия.

1970 г. Италия – Германия 4:3

Мачът на века. Така футболните фенове ще запомнят великата класика на полуфинала между Италия и Германия на Мондиала в Мексико. За италианците блестят Джани Ривера, Таргизио, Бургнич и Луиджи Рива. Германците пък се радват на най-силното поколение в своята история, в което изпъкват Франц  Бекенбауер, Герд Мюлер и Уве Зелер.

Италианците повеждат още в 9-та минута. Следва луд натиск от страна на Германия и размяна на положения и пред двете врати. Точно когато изглежда, че срещата е решена, Шнелингер изравнява в 90-та минута. Следват продължения. Там Мюлер дава преднина на Германия в 94-та минута. 4 минути по-късно Бургнич изравнява, а Рива дава преднина за италианците в 98-та.
Мюлер обаче няма спирка и изравнява в 110-та. Още в следващата атака Ривера бележи четвърти гол за италианците, които удържат преднината си до края на срещата, печелейки вероятно най-лудия мач в историята на световни финали.

1982 г. Италия – Бразилия 3:2

На Световното първенство в Испания светът се възхищава на един отбор на Бразилия, играещ потресаващ футбол. Сократес, Зико, Едер и Фалкао играят футбол, невиждан до тогава. Те разпиляват всеки отбор, с който играят, а световната им титла сякаш е просто въпрос на време. В решителния мач от четвъртфиналните групи срещу тях се изправя една изключително неубедителна Италия. Италианците излизат от групите след три равенства и победата им срещу Аржентина в чтвъртфиналните групи се счита за сензация. В техните редици блестят Паоло Роси, Марко Тардели и Дино Дзоф. За да стигнат до полуфиналите те задължително трябва да победят Бразилия, което към онзи момент изглежда невъзможно.

До мача с Бразилия Паоло Роси не успява да отбележи нито един гол на Световното първенство, в него обаче вкарва цели три. Той дава преднина на италианците още в 5-та минута. Равенството е възстановено от Сократес в 12-та. Отново Роси бележи в 25-та, а Фалкао изравнява в  68-та. Роси слага край на спора в 74-та минута,  носейки най-великата победа на Италия на Световни първенства.

1982 г. Германия – Франция 3:3

На полуфиналите на Мондиала в Испания се срещнаха два страхотни отбора, които успяха да спрат дъха на света за 2 часа. Това бяха Германия на Карл Хайнц Румениге,  Хорст Хрубеш и Тони Шумахер, и франция на Мишел Платини, Ален Жирес и Дидие Сикс.

Мачът е изпъстрен от непрестанни атаки, като Литбарски дава преднина на германците в 17-та минута. Платини изравнява в 26-та и мачът влиза в продължения. Там Франция повежда на два пъти, но Германия всеки път успява да се върне в мача. Продълженията завършват при резултат от 3:3. Стига се до дузпи, където и двата отбора изпълняват по 6 удара, преди Максим Босис да изпусне и Хрубеш да прати Германия на финала срещу Италия.

1986 г. Аржентина – Германия 3:2

Вероятно най-красивият и драматичен финал на Световни първенства.  На финала на стадион  „Ацтека“ в Мексико излизат два звездни състава. Аржентина е предвождана от феноменалния Диего Армандо Марадона. Германия пък има поредното си звездно поколение, в което блестят Румениге, Фьолер и Матеус.

В началото на мача аржентинците са просто неудържими.  Браун им дава преднина в 23-та минута, а в 55-та Валдано удвоява. Всичко изглежда решено, но германците не смятат така. Румениге бележи в 74-та минута, а в 80-та Фьолер изравнява. Изглежда, че Германия има пълно превъзходство, но тогава на сцената излиза Буручага. Той бележи в 84-та минута, узаконявайки втората световна титла на Аржентина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА