Last news in Fakti

14 Юли, 2014 00:39 2 191 0

Германия се изкачи на световния връх

  • мондиал 2014-
  • аржентина-
  • германия-
  • гьотце-
  • световен шампион

Бундестимът се наложи над Аржентина след късен гол в продълженията

Германия се изкачи на световния връх - 1
Снимка: БТА/АР
Националният отбор на Германия е световен шампион по футбол за четвърти път в историята, след като победи с минималното 1:0 Аржентина и се поздрави с най-ценното отличие. Възпитаниците на Йоахим Льов стигнаха до трофея след много вълнуващ финален сблъсък с водения от Лионел Меси тим на Аржентина. Решителния гол в срещата бе дело на Марио Гьотце във второто продължение на двубоя. 
 
Германия поведе в резултата след 113 минути игра на финала на световното първенство срещу Аржентина. В герой за Бундестима се превърна Марио Гьотце, който се разписа след отлично поемане на топката с гърди и удар от въздуха. Той получи пас от друга резерва в състава на Йоахим Льов - Андре Шюрле, а след това с изключителна техника спря топката и без да я остави да тупне на земята, я прати в мрежата на Серхио Ромеро за 1:0. 
 
Двата тима завършиха редовните 90 минути при резултат 0:0 във финала на световното първенство по футбол на "Маракана" в Рио де Жанейро. Така световният шампион трябваше да бъде определен след продължения или дузпи. Двата тима изнесоха страхотен мач с много положения пред двете врати, като единственото, което липсваше в срещата, бяха точните попадения. 
 
Първата голяма новина в мача дойде още на загрявката. Сериозна промяна претърпя стартовата единайсеторка на Германия след нея, след като се контузи халфът на Реал Мадрид Сами Кедира. Той бе заменен в последния момент от Кристоф Крамер

Германците започнаха мача по-добре и наложиха първоначален натиск, който обаче бе измамен, тъй като пред вратата на Серхио Ромеро не бяха създадени чисти голови положения, докато първото такова бе пред тази на Нойер.

В 21-ата минута Гонсало Игуаин пропусна изключително чисто положение да открие резултата, след като Тони Кроос сбърка и го изведе сам срещу вратаря Нойер с върната към отбраната топка. Нападателят на Наполи пробва да стреля от границата на наказателното поле, но не уцели вратата и по този начин пропусна невероятна голова възможност.
 
След половин час игра Аржентина отбеляза първи гол в мача чрез направилия непростим пропуск по-рано Игуаин, който засече центриране на Есекиел Лавеци отдясно. Попадението обаче бе отменено правилно заради засада. Само минути по-късно Лео Меси наниза двама бранители на Германия и пусна топката покрай Нойер, но от голлинията Боатенг изчисти. 
 
В тези минути изненадващият титуляр за германците Кристоф Крамер трябваше да напусне игра, след като бе ударен много лошо в главата от Есекиел Гарай и на негово място се появи Андре Шюрле. 
 
В добавеното време на първата част обаче и Германия стигна до страхотна възможност да отбележи, след като при изпълнение на корнер Бенедикт Хьоведес се включи отлично и стреля с глава силно в лявата греда зад Серхио Ромеро. Така двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство въпреки многото интересни ситуации и пред двете врати в първите 45 минути.
 
Още първите две минути на втората част поднесоха същото зрелище за феновете, като още в 47-ата минута Лионел Меси бе изведен зад защитата на Германия и стреля опасно с левия крак, но прати топката на сантиметри от гредата на Нойер.
 
След това обещаващо начало обаче играта се изостри и вместо положения пред двете врати, зрителите станаха свидетели на повече битка в средата на терена и сблъсъци между футболистите. При един от тях Гонсало Игуаин бе отнесен от Мануел Нойер в наказателното поле, но за дузпа не можеше да става и дума, след като стражът на Байерн изби топката преди да връхлети с коляното си в главата на Игуаин. 
 
След 75-ата минута Германия натисна своя съперник и създаде напрежение пред вратата на Серхио Ромеро след две изпълнения на корнер и няколко центрирания в наказателното му поле. В 81-ата минута Тони Кроос можеше да открие резултата с късен гол, но прати топката покрай вратата с удара си от границата на наказателното поле. По този начин редовното време изтече без да бъде отбелязан гол и се стигна до продължения. 
 
Още в първите секунди на добавеното време Андре Шюрле се озова непокрит в наказателното поле пред Серхио Ромеро след отлична атака на германците, но ударът му бе точно в ръцете на аржентинския вратар и той изби. В 97-ата минута и Аржентина получи отлична възможност да вкара гол, след като Родриго Паласио остана очи в очи срещу Нойер след грешка на Матс Хумелс, но прехвърлящия му удар мина встрани от вратата.
 
Второто продължение бе изпъстрено по-скоро от грубости на терена и твърди влизания. В този момент съдията Никола Рицоли спести два червени картона за футболисти на Аржентина, след като Хавиер Масчерано и Серхио Агуеро направиха влизания за втори жълт картон, но такъв не им бе показан. 

Така Германия стана световен шампион за четвърти път в своята история.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА