8 Септември, 2014 01:14 831 0

Серина е новата стара кралица на US Open

  • серина-
  • us open-
  • шампионка

Красивата Вожняцки не успя да се опъне на финала

Серина е новата стара кралица на US Open - 1
Снимка: БТА/АР

Шампионката от миналата година Серина Уилямс успешно защити своята титла на US Open.

Американката остана безпощадна и във финала на турнира, където безпроблемно се разправи с претендентката Каролин Вожняцки с 2:0 сета (6:3; 6:3).

Финалният дуел на ”Артър Аш Стейдиъм” във ”Флашинг Медоуз” премина под трактовката на Серина, която завоюва своя шести трофей от изданието и общо 18-и от Големия шлем след 75 минути игра.

Вожняцки, бивша номер 1 в света от своя страна, пропиля шанса сида грабне своята първа мейджър титла.

Това бе втори финал в надпревара от "Голямата четворка" за датчанката, която през 2009 година отново на US Open губи мача за титлата срещу Ким Клайстерс (Белгия).

В първия сет, финалистките си размениха общо пет пробива. Още в първия си сервис-гейм световната номер 1 трябваше да отразява брейкпойнт и го стори с ас. При последвалото подаване 24-годишната Вожняцки бе изправена до стената и след два страхотни ретура на американката се пропука за 0:2.

Десетата в схемата Вожняцки обаче съумя да върне пробива веднага, възползвайки се от слабия процент на вкаран първи сервис на опонентката си.

Размяната на пробиви не спря до тук. В четвъртия гейм Серина отново взе подаването на Каролин и преднината й стана 3:1. Вместо да се възползва от набраната скорост обаче представителката на домакините изостана с 0:40 при собствен сервис. Тя спаси първия брейкпойнт, но след втората си двойна грешка в гейма поредният пробив бе факт – 3:2.

Непредизвиканите грешки обаче се оказаха големият проблем на Вожняцки в тази първа част. След форхенд в мрежата бившата лидерка в световната ранглиста бе изправена пред нови две възможности сервисът й да бъде пробит. Първата бе неутрализирана, но при втората отново форхендът предаде Каролин и пасивът й стана 2:4.

С напредването на сета Серина стабилизира началния си удар, но той все пак бе далеч от познатото за възможностите й ниво. По-малката от сестрите Уилямс взе лесно подаването си за 5:2, а в осмия гейм продължи да тормози съперничката си с неспасяеми ретури.

Вожняцки трябваше да отразява точка за пробив и се справи със задачата за 3:5. Нов силен сервис-гейм на Уилямс обаче сложи край на спора в този сет след 40 минути игра при 6:3.

Във втората част Серина продължи да налага собственото си темпо на игра.

При 3:5 Вожнцяки сервираше, за да остане в мача, но не издържа на агресивния стил на съперничката си. След страхотен форхенд по диагонала Уилямс стигна до два мачбола, а последвалата грешка на Вожняцки от бекхенд сложи край на финалния двубой - 6:3, 6:3.
Поставената под номер 1 в схемата Уилямс остави в статиската на срещата 7 аса и 3 двойни грешки. Печелившите й удари бяха 29, а непредизвиканите грешки с 6 по-малко. При Вожнцяки директните точки от сервис бяха 3 – колкото и двойните грешки. Голямата разлика между двете финалистки дойде от уинърите – при датчанката те бяха едва 4. Каролин приключи финала с 15 непредизвикани грешки.

Серина влиза в историята и като втората най-възрастна мейджър шампионка в ”Оупън ертата”. Първата е Навратилова, която триумфира на”Уимбълдън” през 1990 година с 18-ата си и последна титла от Шлема, когато е на 33. Постижението на Уилямс е историческо и с това, че тя става едва втората състезателка в ”Оупън ерата”, която печели три последователни издания на US Open.

Заемащата 11-ата позиция в световната ранглиста Вожняцки пък ще се върне в Топ 10. До момента в кариерата си Каролин е била част от първите 10 на света в продължение на 235 седмици – 67 от тях е заемала лидерското място. Датчанката обаче бе извън Топ 10 от Откритото първенство на Австралия насам. Това ще се промени при обновяването на класацията на WTA и тя ще се придвижи от до 9-о място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА