13 Април, 2015 06:00 2 796 2

Лудогорец май вече преяжда с влияние

  • лудогорец-
  • козмин моци-
  • преяждане

Козмин Моци се превърна в далеч по-голяма звезда, от колкото е

Лудогорец май вече преяжда с влияние - 1
Снимка: БТА

Лудогорец  е модерното голямо явление в българския футбол. Отбор, който се появи от нищото и чрез стройна организация и финансова стабилност постигна  абсолютна доминация на вътрешно ниво и сериозни за родните стандарти европейски успехи. До тук всичко е прекрасно, но напоследък се случват неща, които сякаш започнаха да вредят по идеята за Лудогорец.

В отборът на Лудогорец започнаха да се наблюдават признаци на надменност и дори снизхождение към останалите участници в шампионата. Последният пример за това е Козмин Моци. Защитникът се превърна в голямата звезда на тима от Разград, най-вече заради геройските си вратарски изяви в плейофа за влизане в Шампионската лига срещу Стяуа. От Разград дори решиха да кръстят цяла трибуна от своя стадион на неговото име. След подновяването на сезона обаче Моци започна малко да надценява звездния си статут. Първо бяха средните пръсти към публиката на Литекс в мача на Лудогорец в Ловеч. През миналата седмица дойде и безумното влизане с каратистки ритник в тялото на Стефан Николич от ЦСКА. За този ритник Моци не просто не получи картон,а въобще не беше отсъдено и нарушение. Нищо, че в цивилизованите държави за подобен фаул футболистът директно се гони и не  стъпва на терен за поне три мача.

 

След един куп разправии от Дисциплинарната комисия решиха да спрат правата на Моци за мача на Лудогорец срещу Левски за купата. Тогава Кирил Домусчиев изтърси, че това било защото в комисията имало прекалено много левскари. Това подмятане си беше направи безочливо. Все едно, че той Моци нищо не е направил и синята конспирация е успяла да го удари.

 

Общо взето от Лудогорец през последните няколко месеца се опитват да ни наложат идеята, че защитникът едва ли не трябва да се възприема като някакъв посланик на родния футбол. Моите уважения към Моци. Да, той направи нещо невиждано срещу Стяуа, но в Лудогорец има футболисти с много по-впечатляващи футболни качества като Кайсара, Абало, Марселиньо и Дяков. Точно последният може би заслужаваше много повече пустата нова трибуна да бъде кръстена на него, тъй като е капитанът и сърцето на този отбор в цялата му нова история на триумфи. Да, Домусчиев има добър нюх за маркетинг и просто реши да се възползва от внезапния шум, който се вдигна около неговия играч. Но да го обявява за легенда от сега беше малко прибързано.

Другият голям гаф дойде малко по-късно, когато от Дисциплинарната комисия обявиха, че Моци ще бъде наказан да пропусне един мач и да плати глоба от….. 300 лева. За сравнение в началото на годината звездата на Челси Диего Коща бе наказан за 3 мача, заради настъпване срещу Емре Джан от Ливърпул, за ситуация, в която той спокойно може да оспорва, че това е станало случайно. Моци обаче е нещо като символ на А група и тя няма как да съществува без неговото присъствие.

 

Въобще изглежда , че лобито на Лудогорец на всички нива в родния футбол е толкова разпространено, че отборът може да си осигури невиждан комфорт в А група. В БФС буквално благоговеят пред думите на Домусчиев. Той пък няма проблем да дава оценки за развитието на останалите отбори. Дори намекна, че мача между Литекс и Ботев Пловдив е бил уреден, което предизвика една от най-култовите декларации в историята на родния футбол, излязла из офисите на ловешкия клуб.

 

Опростеното наказание на Моци, обаче няма да помогне на Лудогорец в Европа. Там именно румънецът получава жълт картон всеки мач и доста често от треньорския щаб треперят дали ще може да завърши даден мач. В момента той се изживява като звездата на А група, но е добре да си спомни, че това носи голяма отговорност, която не е съпровождана с опити за осакатяване на противникови играчи.

Проблемът е, че към момента няма кой да окаже отпор на Лудогорец. Грандовете Левски и ЦСКА са  в ужасяващ финансов колапс,в Литекс отдавна са се отказали от гоненето на трофеи, а в Берое са си доволни от място в шестицата. Общо взето тимът от Разград е единственият претендент за титлата у нас и това го прави буквално недосегаем. Не е нужно обаче той да бъде побутван чрез разни тънки начини към титлата. Лудогорец и без това ще си я вземе, но подобни изпълнения само вредят на принципно прекрасната репутация на отбора. В момента от Разград имат огромна нужда от конкуренция на вътрешно ниво, но на този етап не се вижда от къде може да дойде такава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    1 0 Отговор
    Моци си свърши извънземно работата със Стяуа. Обаче може би е почнал да се самозабравя.
  • 2 Факира

    0 0 Отговор
    Това че другите клубове харчат милиони, тънат в калта и губят още повече милиони не значи че от Лудогорец правят нещо лошо !
    Все едно аз да съм работлив, спортист, не-пушач и не-пияч, да съм си спечелил лесни пари щото галавата ми работи а не се правя на маймуна в кръчмата, да имам хубава кола и жени и да съм им виновен на мухловците че са мухловци !!?