Last news in Fakti

29 Юни, 2015 15:48 1 319 0

Почина футболната легенда Йозеф Масопуст

  • йозеф масопуст-
  • футболната-
  • легенда

Той е обявен за най-добрия чешки футболист на миналия век

Почина футболната легенда Йозеф Масопуст - 1
Снимка: БТА/AP

Легендата на чешкия футбол Йозеф Масопуст почина на 84-годишна възраст, съобщи Fox Sport.

Той е починал тази сутрин в своя дом в Прага след дълго боледуване.

Масопуст ще бъде запомнен най-вече със своите изяви с екипа на националния отбор на Чехословакия, с който спечели сребърните медали от Световното първенство в Чили през 1962 г. и бронзовите медали от Европейското първенство във Франция през 1960 г. Той беше един от най-добрите плеймейкъри на своето време и носител на „Златната топка“ за 1962 г.

Играл е за клубните отбори на Мост, Теплице, Дукла Прага и белгийският Моленбек. С Дукла Прага той печели 7 шампионски титли.

„Масопуст беше един от най-великите играчи, които съм виждал. На времето си мислех, че не е възможно той да е роден в Европа. С тези техника и умения той трябваше да е бразилец.“, заявява футболната легенда Пеле.

Масопуст има 63 мача и 10 гола за отбора на Чехословакия и е обявен за най-добрия чешки футболист на 20-ти век.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА