Last news in Fakti

29 Септември, 2015 14:57 710 0

Софийският маратон събира най-добрите балкански атлети през 2016 г.

  • софия-
  • маратон-
  • балканско първенство-
  • европейска столица на спорта-
  • атлети-
  • маратонци

Елен Герджиков заяви, че Софийският маратон е емблематичен за града

През следващата година, на 9 октомври, Маратон София ще важи за Балканско първенство и ще събере най-добрите атлети на полуострова, съобщиха организаторите пред Sofia2018.bg.

Новината бе обявена на днешната пресконференция за предстоящия тази неделя Маратон София2015. „Леката атлетика е в основата на всички спортове, а маратонското бягане е сред най-големите предизвикателства от всички дисциплини,“ заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„От следващата година разширяваме броя на маратоните в България – ще има състезания в Стара Загора и Варна, като за най-добрите и в трите бягания са предвидени специални награди,“ каза министърът, като после лично връчи плакет на Анатоли Илиев за това, че вече 25 години е в основата на организирането на Софийския маратон и за това, че състезанието се запази през годините.

Председателят на Организационния комитет на кампанията София – Европейска столица на спорта Елен Герджиков заяви, че Софийският маратон е емблематичен за града и че Общината прави всичко възможно да предостави повече възможности всеки да бъде по-активен, да има по-динамичен и здравословен начин на живот. „Следваме една много амбициозна програма като Европейска столица на спорта. Тя има за приоритет масовия спорт и спомага за подобряване спортната структура на София,“ каза Герджиков.

XXXII-рия Маратон на София е част от годишната програма на кампанията „София - Eвропейска столица на спорта 2018“.  Откриването е на 04 октомври, от 9.30 ч., пред Национален стадион „Васил Левски”. В 9.45 ще бъден дадено началото на масовия старт, а в 10.00 ч. ще потеглят участниците в останалите дистанции, сред които и в класическата на 42.195 км. Наградният фонд тази година е 40 000 лв., от които 30 000 под формата на парични и 10 000 на предметни награди.

Пет дни преди старта интересът към маратона продължава да е голям. До момента има регистрирани 310 бегачи в класическата дисциплина от 42.195 км, 400 състезатели на 20 км, 380 на 8.4 км. Записванията продължават и до неделя се очаква броят на участниците да надхвърли 3000 души. До момента заявки за участие са подали атлети от 24 държави.

Африка ще бъде представена от 12 елитни бегачи. Участниците от този континент са от Етиопия, Кения, Уганда и Мароко. Отделно ще има бегачи от Южна и Северна Америка, Австралия и Азия. Очакват се над 350 атлети от чужбина на събитието, каза представителят на организаторите Даниел Дуков, бивш изтъкнат наш мартонец.

„Като партньор, Българският олимпийски комитет винаги се е стремял да подобрява нивото на състезанието, което е част от най-важните събития на столицата. Домакинството на Балканското първенство през следващата година е доказателство за това,“ заяви Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА