6 Ноември, 2015 02:28 1 497 0

Фъргюсън докарвал Роналдо до сълзи

  • роналдо-
  • фъргюсън-
  • шеги-
  • съблекалня-
  • манчестър юнайтед

В Юнайтед наричали Роналдо ревльо

Фъргюсън докарвал Роналдо до сълзи - 1
Снимка: БТА/АР

В откъс от новата си книга "Кристиано Роналдо" спортният журналист Гилем Балаг разкрива как "старите кокали" са докарвали до сълзи младия Кристиано, за конфликта му с Ван Нистелрой и защо е имал нужда от огледало в съблекалнята.

Когато за пръв път пристига на "Олд Трафорд", Кристиано Роналдо се сдушва с испаноговорящите Куинтън Форчън, Диего Форлан и Рууд ван Нистелрой, с когото в началото бяха в топли отношения. По-късно се присъединиха вратарят Рикардо, фитнес треньорът Валтер ди Салво, Жерард Пике и Габриел Хайнце. Всички обаче го усетиха още от първата секунда. "Той върви с изпъчени гърди, наперен и самоуверен, и гледа право в очите", спомня си Фил Невил.

Много младоци са минали през тази съблекалня, без да смеят дори да повдигнат поглед към страшилища като Рой Кийн, Гари Невил или Райън Гигс. "По дяволите! - възкликва Невил, когато Роналдо се втренчва в него. - Този пич ми прилича на Кантона. Още с пристигането си изтърси: "Тук не е чак толкова велико, това е моето място". 

Естествено, за подобно нахакано поведение трябва да си платиш. Обикновено новобранците се обличат дискретно, но не и Роналдо. Неговата слабост към марковите дрехи никак не пасва на обстановката и майтапите завалявят още от първия ден.

"Той обличаше абсолютно тесни дрехи. Дънките му "Армани" или каквато и да е марка, бяха най-тесните гащи на света. Вероятно такава беше модата в Португалия, но ние постоянно го бъзгахме: "Рони, оставяш ли поне малко въздух там, долу, за разхлаждане?" - разказва Форчън. 

На подбив стават също косата му, обувките, прозрачните фланелки, очилата, зъбите и кожата. Той веднага се подлага на интензивна ортодонтична работа върху зъбите си и се запасява с продукти за подхранване на кожата. "Той се кипреше като конте на тренировка - разкрива Гари Невил. - Тогава си спомних на какво ни учеше треньорът на младежите Ерик Харисън. Навремето той ни казваше, че ние представляваме "Манчестър Юнайтед" и каквото и да правим, трябва да бъдем винаги интелигентни, с измита коса и гладко обръснати. Аз никога не съм се престаравал, но пък Кристиано винаги изглеждаше безупречен чистофайник, с лъснати до блясък бутонки, перфектен тренировъчен екип, идеална коса и най-добри тоалети дори на тренировка".

Роналдо обаче лесно се дразнел и сърдел, което била възможно най-неправилната реакция във футболна съблекалня като тази на Юнайтед. "Това още повече ни настървяваше - казва Форчън. - Ако беше пренебрегнал някоя закачка, щяхме да спрем. Веднъж някой подхвърли: "Чухме, че просто топлиш фланелката на Бекъм. Можеш да използваш също и шкафчето му, докато се върне, макар че ще се сърди". Когато Кристиано опитва контраатака, Форчън, Фърдинанд или някой друг бързо го охлаждат: "Ще говориш с мен, когато играеш на световно първенство". “Поглеждайки назад, мисля, че нашата съблекалня бе доста безмилостна - признава Гари Невил. - Според мен именно тя го очовечи." 

При пристигането си Кристиано избира шкафче срещу едно огледало, който избор дълго се дискутира. “След ремонта домакинът Стю му монтира двуметрово огледало в цял ръст - споделя Фил Невил. - Той е първият, който го направи в Манчестър Юнайтед. 

В първия му мач след подписването с Юнайтед, при загубата в ШЛ срещу Бенфика, срещу сънародниците си той се опитва цял мач да докаже защо е играч от Висшата английска лига, но има лош ден. И тогава в съблекалнята Фъргюсън го подхваща: "Ти за какъв се мислиш, бе? Сам ли ще играеш? Никога няма да бъдеш футболист, ако държиш да го правиш!". Роналдо се разплаква. Другите играчи не се намесват. "Той трябваше да се научи - споделя Фърдинанд. - Това беше послание от тима, не само от Фъргюсън." Както се предполага, групата отново тръгва да мачка фасона на "ревльото". 

Фъргюсън знаеше, че след пръчката следва да подаде морковчето на уязвения португалец. “Треньорът често го питаше пред тима: "Защо продължи да дриблираш, вместо да подадеш?" - коментира Алек Уайли. - След конското обаче сядаше до него и му обясняваше защо го е нахокал".

Фъргюсън никога не е третирал друг играч със същото уважение и любов, както Роналдо. С лека завист останалите от отбора използват специалната им връзка, за да дразнят Кристиано, както те си знаят: "Той е твоят баща, това е татко ти!".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА