Last news in Fakti

15 Декември, 2015 08:00 933 0

Какво да очакваме от дербитата в Шампионска лига?

  • шампионска лига-
  • осминафинали-
  • двойки

Интересни факти около осминафиналните двойки

Какво да очакваме от дербитата в Шампионска лига? - 1
Снимка: БТА/АР

Вчера бе изтеглен жребия за 1/8-финалите от най-престижния клубен турнир - Шампионска лига. Съдбата отреди три дербита, които се отличават, както и някои на пръв поглед доста завързани сблъсъци.

Арсенал - Барселона 

Барселона се представи на изключително ниво в груповата фаза. От шестте си мача, каталунците записаха 4 победи, 2 равенства и нито една загуба. На противоположния полюс бе Арсенал, който успя да се класира след победа срещу Олимпиакос в последния мач от груповата фаза.

Двата тима са се срещали 3 пъти досега, като всичките пъти Барселона излиза краен победител. Каталунците победиха Арсенал на четвъртфиналната фаза през сезон 2009/2010, като в реванша Меси вкара четири гола. Тимът на Барселона се е налагал на "артилеристите" през сезон 2010/2011 на осминафинал, както и на финала на Шампионска лига през 2006г.

ПСЖ - Челси

Един изключително любопитен сблъсък. В последните две издания на турнира тези два тима премериха сили като размениха по един успех. През сезон 2013/2014 на фаза четвъртфинал Челси отстрани парижани, но те си го върнаха само сезон по-късно като победиха на 1/8-финал след драма. И двете срещи между тези два тима завършват с минимална разлика като само гол на чужд терен е разделят отборите. 

В тазгодишното издание, ПСЖ се представи на ниво и завърши на второ място в група с Реал Мадрид, докато Челси изпитваше нетрадиционни трудности и успя да се промъкне на 1/8-финалите с много трудности.

Ювентус - Байерн Мюнхен

Миналогодишният финалист Ювентус приема Байерн Мюнхен в може би най-голямото дерби от 1/8-финалите. Торинци показаха доста силни игри в груповата фаза като на два пъти успяха да победят Манчестър Сити, но равенствата срещу Борусия Мьонхенгладбах костваха на "Старата госпожа" първото място в групата. 

Байерн Мюнхен допусна само една загуба в своята група и безпроблемно завърши на челното място в компанията на Арсенал, Олимпиакос и Динамо Загреб. 

Двата тима са се срещали доста пъти на международната сцена, но последният спомен за двубой между грандовете е от сезон 2012/2013, когато баварският колос победи с общ резултат 4:0 на четвъртфиналната фаза. По-късно Байерн Мюнхен вдигна трофея. 

Рома - Реал Мадрид

Интригуващ ще бъде и сблъсъка между Рома и Реал Мадрид. Римските "вълци" успяха да се класират като втори в група с Барселона, Байер Леверкузен и БАТЕ Борисов. Римляните показаха добри игри, но в определени моменти не бяха много убедителни.

Реал Мадрид, от своя страна, се справи доста по-добре от Рома в груповата фаза. Само едно равенство (срещу ПСЖ) развали перфектната статистика на Белия балет. 

Двата тима са се срещали цели осем пъти в елиминационната фаза на Шампионска лига. Единственият път, когато отборът на Рома продължи напред бе през 2007/2008.

ПСВ Айндховен - Атлетико Мадрид 

Холандският и испанският тим ще кръстосат шпаги на фаза осминафинал. ПСВ поднесе голямата изненада тази година като зае мястото на Манчестър Юнайтед в елиминационната фаза от турнира. Атлетико Мадрид, от своя страна, са постоянна величина през последните няколко сезона и безпроблемно преминаха през груповата фаза. 

Двата тима бяха в една група през сезон 2008/2009. Тогава "дюшекчиите" победиха два пъти (0-3 и 2-1).

Бенфика - Зенит

Крайно интересен сблъсък на тимове, които са в много добра форма. Зенит изненадаха повечето специалисти като излязоха победители от група с Гент, Валенсия и Лион. Руснаците загубиха само последния си двубой от тази фаза. Бенфика също се представи на ниво след като завърши на второ място в групата си, която се състоеше от Атлетико Мадрид, Астана и Галатасарай. 

Двата тима са се срещали веднъж в директните елиминации на турнира, като Бенфика отстранява Зенит с общ резултат 4-3 през сезон 2011/2012.

Гент - Волфсбург

Безспорно тези два тима са най-изненадващите осминафиналисти в турнира. Белгийците се пребориха Валенсия и Лион за мястото си на осминафиналите. Волфсбург, от своя страна, успя да преодолее конкуренцията на Манчестър Юнайтед, ПСВ и ЦСКА Москва. 

Това са единствените два отбора от осминафиналите, които никога не се изправяли един срещу друг.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА