9 Март, 2016 09:55 2 490 2

Шарапова се завръща след 6 месеца?

  • шарапова-
  • мелдониум-
  • допинг-
  • наказание-
  • предупреждение

Тенисистката получила пет уведомления за забраната на Мелдониум

Шарапова се завръща след 6 месеца? - 1
Снимка: БТА/АР

Петкратната победителка в турнирите от "Големия шлем" – Мария Шарапова, ще бъде дисквалифицирана от 4 до 6 месеца за употреба на допинг, съобщава руското издание Izvestia, като се позовава на свой източник от Международната тенис федерация (ITF).

Въпреки думите на президента на WADA Крейг Рийди, че бившата №1 в света трябва да бъде наказана за 1 година, руското издание напомня, че ITF ще има последната дума относно Шарапова.

Практиката през последните 20 години показва, че лишаване от състезателни права за една или повече години, се налага само при най-бруталните случаи, като употреба на незаконни вещества – кокаин или нандролон.

През 2007 г. Мартина Хингис беше уличена във взимане на кокаин и изгоря за 2 г., а през 2009 г. веществото беше намерено и в тялото на Ришар Гаске. Неговото количество беше по-високо от това на Хингис, но французинът беше лишен от състезателни права за 2 месеца и 15 дни, след което Спортният арбитражен съд в Лозана го оправда с мотива, че кокаинът е попаднал случайно в тялото му и не е взет умишлено.

При Шарапова също има смекчаващи вината обстоятелства. Тенисистката взима субстанцията Мелдониум от 2006 г., а тя влезе в списъка със забранени вещества от 1 януари 2016 г. Самата Маша обясни, че използва лекарствата с лечебна задача и не е целяла да подобрява спортните си резултати, благодарение на него.

Първото дело срещу рускинята е насрочено за 23 март.

Междувременно стана ясно, че Шарапова е била предупредена за поставянето на Мелдониум в забранителния списък на Световната антидопингова агенция цели пет пъти. Това обяви бившият шеф на организацията Дик Паунд, който определи като "невъзможно" Шарапова да не е знаела, че приема забранен препарат.

"Първото уведомление е било изпратено до нея и екипа й на 30 септември. Спортистите са предупредени за поставянето на Мелдониум-а цели пет пъти. Няма как да не е знаела. Друг е въпросът дали не се е съобразила с предупреждението. Когато си в бизнес за милиони, трябва да се замислиш дали ще имаш право да останеш в него", заяви Паунд.

Бившият шеф хвърли още едно обвинение към Маша като попита защо тя въобще е приемала Мелдониум, при положение, че той от години е забранен в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Григор Димитров затова я напусна. Предчувствал е падението и. В големия бизнес е така, по всяко време могат да те ритнат.

    Коментиран от #2

  • 2 ха хи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Хаха по голяма глупост не бях чувал Григор Димитров я бил напуснал ;) По-скоро му изтече "контракта" с нея и Мара му би шута, защото и е писнало от него. А кой от двамата е неперспективен то се вижда, кой колко титли и пари е направил. Същото, ще стане с него и с Николката Ш. и тя като се нарадва на млада мръвка, ше му бие шута, както наритаи с Люисчо.
    Мара не я мислете, ще и дадат почивка за лятото, ще пообиколи разните му там курорти, ще "напише" някоя книга и пак ще си върне спонсорите и парите. Всяко чудо за 3 дена е казал народа:)