9 Март, 2016 15:46 3 042 1

Какво е взимала Мария Шарапова?

  • допинг-
  • мелдониум-
  • антидопингов център-
  • заркова-
  • мария шарапова

Какво представлява веществото Мелдониум?

Какво е взимала Мария Шарапова? - 1
Снимка: БТА/АР

Безспорно най-коментираната тема през последните дни е използването на допинг от руската тенисистка Мария Шарапова. Бившата номер 1 в света призна на специална пресконференция, че е уловена да използва веществото Мелдониум. Рускинята заяви, че взема лекарството от 2006-та година с медицинска цел и резултатите й не са повлияни от него. Веществото е в листата със забранени субстанции от 1-ви януари 2016-та година. 

Екипът на Факти.бг потърси за коментар изпълнителния директор на Антидопинговия център в България д-р Виолета Заркова. 

 Д-р Заркова, какво представлява субстанцията Мелдониум?

- Мелдониумът, или по-известен като Милдронат, е препарат за лечение на сърдечно съдови заболявания и за нарушено кръвообращение. Използва се също така при диабетици.

От кога е забранена тази субстанция?

Мелдониумът е забранен от първи януари 2016-та година. Той е включен в раздела "Хормони". Веществото бе поставено под наблюдение през 2015-та и бе включено в мониторингова програма на Световната антидопингова агенция. От началото на годината се взе решение то да бъде включено в листата със забранени вещества. 

Как действа Мелдониумът на тялото? 

Научните проучвания са показали, че субстанцията подобрява кръвоснабдяването и че способства за по-бързото възстановяване на организма след тежки физически натоварвания. 

Какъв е срокът за предизвестие за промяна в списъка със забранени вещества?

Срокът е различен, но в случая с Мелдониума още в началото на октомври 2015-та година излезе информация, че той ще бъде включен в списъка със забранени вещества. Тази информация беше качена на сайта на Световната антидопингова агенция. Тогава всички състезатели и лекари бяха предупредени, че Мелдониумът ще бъде забранен.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пратете лидерите на лечение

    0 0 Отговор
    НЕ е виновна Маша ..


    Я направете тестове на Меркеловна или Борисов..нарочно ги тровят с пси активни нарко спец добавки..засега чакаме да излезят тестовете какво отровно зомби подобно са им дали на последната среща..