15 Март, 2016 10:21 1 226 1

От дъното до върха за по-малко от година

  • дъното-
  • върха-
  • година-
  • лестър-
  • висша лига-
  • клаудио раниери

Сензацията Лестър развали сметките на всички фаворити в Английската висша лига

От дъното до върха за по-малко от година - 1
Снимка: БТА/АР

„Непретенциозният“ отбор на Лестър продължава да прави истински фурор и да смайва футболна Европа, окупирайки първото място във Висшата лига на Англия почти два поредни месеца. Фаворитите за титлата са развенчани не само по общ брой спечелени точки, но и в почти всички преки двубои.

Многомилионните селекции на Манчестър Сити, Челси, Арсенал, Ливърпул и Манчестър Юнайтед на практика дишат прахта на състав, чиято първоначална цел бе границата от 40 точки и оставането в елита. Всичко това отдавна е изпълнено, а с изпълнението му се появи нова мечта... Мечта, която доскоро надхвърляше и най-смелите очаквания на най-верните фенове на „лисиците“.

Съставът на Клаудио Раниери е идеалният пример, че парите в модерния футбол не са всичко. Идеалният пример как само и единствено с борба за всяка педя терен може да се превърнеш от аутсайдер в първенец. Спортният хъс и борбеният дух на един „опашкар“ направиха на пух и прах всякакви твърдения, че трофей в някое от най-силните футболни първенства в света няма как да бъде спечелен, без да бъдат похарчени милиони на трансферния пазар. Волята за победа успя да пробие през дебелия щит на комерсиализирания през 21-ви век спорт.

Само преди дни ръководството на Лестър отчете най-големите си печалби в цялата клубна история. Именно заради фантастичното представяне на тима в касите на „Кинг Пауър Стейдиъм“ бяха регистрирани чисти приходи от малко над 25 милиона британски лири.

За сравнение,  само звездата на Челси Еден Азар е оценен на около 70 милиона паунда. Цената на Кевин де Бройне или Серхио Агуеро от Манчестър Сити пък е определена на по около 60 милиона всеки. Алексис Санчес от Арсенал струва някъде към 50-тина (transfermarkt.com). А играчите на Лестър дори не бяха допуснати в лондонска дискотека, тъй като не бяха разпознати…

Успехът на тима е още по-впечатляващ, ако се вземе под внимание, че по същото време през миналата година (средата на март) Лестър тънеше на последното място във Висшата лига. „Лисиците“ бяха на ръба на изпадане, разполагайки със скромния актив от 19 точки.

От дъното до върха за по-малко от година

Планетите не се наредиха на една линия, но в оставащите девет кръга до края на сезона отборът успя да завоюва цели 21 точки и да се „изстреля“ с шест позиции нагоре в таблицата, спасявайки се от изпадане.

Сега, дванадесет месеца след онова злощастно последно място, сякаш „метаморфозата“ е завършена. Лестър завоюва 63 точки от 30 кръга, повече от всеки друг в настоящата кампания, а „бившите“ анонимници Джеймс Варди и Риад Марез все по-усилено вярват, че могат да пренапишат историята на английския футбол. Сензацията е факт, а чудото остава само да бъде довършено…

От дъното до върха за по-малко от година


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургас

    0 0 Отговор
    Много ме кефи какво прави Лестър в Англия, много отдавна не сме виждали скромен отбор да води в класирането и да има голям шанс за титлата.