Last news in Fakti

19 Декември, 2016 05:15 12 510 18

Добре дошли в света на футбола и алчността. Място за вас няма!

  • шампионска лига-
  • лудогорец-
  • алчност-
  • футбол-
  • добре дошли-
  • ювентус-
  • реал мадрид

Финансовата бездна между най-добрите отбори и тези от периферията става все по-голяма

Добре дошли в света на футбола и алчността. Място за вас няма! - 1
Снимки: БТА/ AP

В голямата игра, наречена футбол, няма място за малките риби. Те не виреят там, излишни са. Парите са кръвоносните съдове на футбола в Европа, а жаждата за още и още се разпространява като тиф. Организмът на външен вид изглежда здрав и лъскав – реклами, спонсори, красиви стадиони – но вътрешността му е проядена от сребролюбие.

Големите клубове обаче не трябва да бъдат винени, че искат да оцелеят в тази агресивна и несигурна среда. Всеки един малък завой може да бъде пагубен. Единствено по-малките клубове трябва да бъдат съжалявани, защото водят неравна битка. В света на парите, в който се превърна Шампионската лига, няма място за отбори като Лудогорец.

Българският шампион направи изключителен пробив през последните години, записвайки престижни победи на европейската сцена и превръщайки се в първия български тим с победа в груповата фаза на Шампионската лига.

Лудогорец се докосна до бляскавия свят на „лигата на богатите”, но всичко приключва дотук – реалността е тежка. Разликата между топ отборите на Стария континент и тези след тях става все по-голяма, а бездната – все по-дълбока.

Добре дошли в света на футбола и алчността. Място за вас няма!

През този сезон за фазата на директните елиминации се класираха тимове от шест държави. На пръв поглед суха статистика, но в действителност числото 6 отразява суровата действителност на големия футбол и милиардите в него. Тимове от Испания, Италия, Португалия, Германия, Франция и Англия ще мерят сили в преки сблъсъци помежду си. За справка, през сезон 1999/2000 десет страни са били представени на осминафиналите в турнира. Шест е рекордно нисък брой, а изгледите не са светли за футболните страни „от периферията”.

УЕФА официално каза приятна вечер на тимове като Лудогорец, след като наложи промени, които ще влязат в сила след две години. Първите четири държави в ранглистата вкарват по четири отбора в групите. В тази фаза директно ще влизат 26 тима, а в момента те са 22. Простата аритметика показва, че шансовете на по-малките да намерят място в обетованата земя намаляват. Финансово също се очертава неравна битка между богопомазаните и обикновените.

Поредицата от събития в тази посока обаче е с дълга предистория. Наближава пикът на неравната битка, но „корените на злото” (за по-бедните клубове) датират от далечната 1986 година. Един мач променя всичко. Жребият за осминафиналите на КЕШ противопоставя един срещу друг Ювентус и Реал (Мадрид). Клубът от Торино доминира в Европа и иска да надгради успехите си в КНК (1984 год.) и КЕШ (1985 год.) с още един трофей от надпреварата. Испанците, от своя страна, искат първа купа в турнира от близо 20 години насам. Те са водени от холандския треньор Лео Бенхакер.

Предишният сезон е бил необичаен и тимове от Румъния, Швеция и Белгия достигат до финалните етапи на надпреварата. Английските отбори все още са със забрана да играят на европейската сцена. Юве и Реал са повече от звездни - Мишел Платини и Михаел Лаудруп ритат за торинци, а фланелката на мадридчани носят Уго Санчес и Хорхе Валдано. По това време в турнира няма групова фаза. Един жребий обаче променя всичко и светва лампичката на богатите, че нещо не е наред. Реакцията на Юве и Реал след изтеглянето им един срещу друг още на осминафиналите е мигновена.

„Жалко е, че някой от тези два отбора няма да достигне четвъртфиналите. Трябва да променят начина, по който се организира КЕШ”, заявява президентът на Ювентус Джампиеро Бониперти. Междувременно Хорхе Валдано споделя, че този мач е трябвало да бъде финал. „Ужасно е за нас и Ювентус да се срещнем толкова рано в състезанието”, казва аржентинецът. В крайна сметка Реал побеждава на дузпи, но е отстранен от Байерн (Мюнхен) на полуфиналите и не печели титлата.

Злощастният жребий е началото на серия от събития, които водят до създаването на Шампионската лига, груповата й фаза и в крайна сметка фаворизирането на най-добрите първенства и отбори. Тимове като Ювентус и Реал (Мадрид) не могат да отпаднат рано-рано в надпреварата – това не трябва да се случва! За съжаление най-ощетени са именно отбори като Лудогорец, който се превърна в глътка свеж въздух в омърсения смог на българския футбол.

Парите от реклама и телевизионни права достигат космически размери. За УЕФА е много по-добре в групите на ШЛ да влезе Милан, вместо Лудогорец. Ливърпул, вместо Стяуа (Букурещ). Безвъзвратно загубени са времената, когато тимове като Стяуа и Цървена звезда печелеха най-престижния и бляскав клубен турнир в Европа.

Добре дошли в света на футбола и алчността. Място за вас няма!

Светът на големия футбол става все по-недостъпен за тимовете от Балканите и другите страни в периферията на богатите. Реалността е такава – място за вас няма!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лаврентий Берия

    24 8 Отговор
    Ми напълно естествено е това, всеки мач на големите европейски отбори генерира милиони печалби, не само от билети и ТВ права, а основно от фенски артикули, туристически услуги, самолетни и автобусни билети, дори от хотели и трансфер на пътници.

    Едни 80-90 хиляди зрители на някой от европейските стадиони са дошли от собствените си страни, и ще похарчат минимум по 1000 евро на човек. Тези пари влизат както във УЕФА, така и в икономиките на страните-участнички и домакини.

    Какви приходи ще генерира за УЕФА и Европа жалка еднодневка като Лудогорец, с неговите 3 фена, прилъгани да посетят мача с някой и друг кренвирш, и на които шалчетата им са раздадени като реквизит ?!
    Ще спят в хотел примерно в Рим или Мюнхен ? Ще платят за метро и превоз ? Ще седнат в центъра на града да пият бира и да хрупат картофки ? Ще си купят фанелки, топки, шалчета, бутонки от фен-магазина на стадиона ?

    Не, разбира се, Домусчиев ще ги закара и върне с рейс, а по пътя ще нагъват сандвичи, т.е. НУЛА ПРИХОДИ !

    :-)

    Коментиран от #5

  • 2 Онуфри

    23 0 Отговор
    Парите прее.ават спорта. Футболистите се превръщат в скъпо платени балерини. Лягат като к..ва при всяко докосване. На всичко ще му дойде края. Споко.

    Коментиран от #3

  • 3 Лаврентий Берия

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Онуфри":

    Дори не подозираш колко си прав - На всичко ще му дойде края....

    И на политическите системи, изградени на социалното неравенство, и на ЕС, и на УСА, и на сегашния тип икономика...

    Тропота на Червените ескадрони вече се чува иззад ъгъла, именно заради това гадовете гледат като за последно да откъснат парчета месо от народите си !

    :-)
  • 4 Пеле

    11 1 Отговор
    И футбола е като всичко останало пряко засегнат от глобализацията и силно зависим от парите. Уж сме в едно първенство, но за богопомазаните държави и отбори важат едни правила, а за другите други. То и в европарламента е същото, само не знам кое е водещото футбола или политиката.
  • 5 ддд

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лаврентий Берия":

    с друг БГ отбор смяташ че ще е по различно?

    Коментиран от #7

  • 6 Гоуст

    1 0 Отговор
    Та точно за тези отбори, които пишете (Ювентус, мачове в Ш. Лига и дори национални отбори) уреждат мачове,а вие ми пишете, че футболът бил умрял за малките отбори.
    Можете да погледнете и колко е струвал един трансфер на футболист преди 30 години (хиляди) и сега (стотици милиони)
  • 7 Лаврентий Берия

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "ддд":

    Не, въобще не смятам така...просто в статията се визира Лудогорец, затова споменах него. Пък и те са най-оскъдни откъм публика в БГ.
    Ако на стадиона им нямаше "дотации" от КД, на всеки мач щеше да има по 20 лудогорски гарги вместо публика...

    Публиката и феновете на Левски, преименувания Литекс и пловдивските отбори също е неплатежоспособна (с незначителни изключения), и също не може да се мери по похарчени средства примерно при едно гостуване в Европа. Вярно, ще отидат примерно 400-500 души, но това е капка в морето....

    И накрая, без българския отбор да е допринесъл с нищо за бюджета на УЕФА, пак ще си получи полагаемото (именно от УЕФА) за участието си в ШЛ или ЛЕ.

    Никой по света не е съгласен да даде НЕЩО срещу НИЩО !
  • 8 знаещият

    9 0 Отговор
    Богатите ще стават все по-богати ,а бедните в най-добрия случай ще си останат на това ниво.Така е при капитализма.И ако питате богатите ,те ще ви отговорят ,че имено така е най-демократично.И тази тенденция не важи само за футбола. Вижте как големите вериги за дрехи ,хранителни стоки и др изместват малките.Когато зареждате колата си с гориво ,всъщност не давате ли парите си за няколко големи монополиста ,които вече са се договорили за цените?В строителството картинката е същата. Ама така ще е .
  • 9 До факти

    0 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Лудогорец, който се превърна в глътка свеж въздух в омърсения смог на българския футбол." Не всеки е съгласен преди домусчиеви първенството беше равностойно имаше 3-4 равностойни отбора който правеха първенството много по интересно, парите се разделяха по равно и Левски, ЦСКА, Литекс и тн. имаха пари за селекция и от време на време играеха в евротурнирите.

    Коментиран от #11

  • 10 Крум Янкулов

    8 0 Отговор
    В днешния футбол има нещо смисъла не тези отбори е бил в това всеки град или в по голям град всеки квартал да има собствен отбот и съответния град или квартал да подкрепят своя отбор,как стана така че някой от София ми казва че неговия отбор примерно е реал мадрид при положение че той даже никога не е стъпвал в мадрид и да се бият и карат за тези отбори които са в другия край на света да се оформят лагери и фен клубове и така нататък.(А пък моята лична логика е че за сега никой отбор не е моя собственост че да съм му фен до гроб и така нататък... )

    Коментиран от #16

  • 11 Д-р Менгеле

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "До факти":

    Кои пари са разделяли тези отбори, че не ми идва на ум? Да не визираш парите от тайландските букмейкъри? Защото в БФС от 1000 години насам няма пари за отборите. Нито има пари от тв права, нито има пари от продажба на билети, артикули..... Няма и кой да рекламира в тея отбори. Домус Ага наля едни мръсни пари, с цел да ги изпере и защо не да изкара някой лев покрай ШЛ и ЛЕ. Домус Ага няма нищо общо с фалита на ЦСКА, Локо Сф, Левски(уж не са фалирали официално, бавят процедурата). Литекс също не бяха фактор, откакто погнаха микревския помак за източване на ДДС. Ако не са Лудогорец да повдигнат малко футболното ниво, споменатите от теб отбори щяха да вземат цигойнери от интернатите за без пари и да продължат да правят пари от залози в Тайланд. А националния отбор и БФС спокойно могат да ги бракуват и предадат за рециклиране на отпадъци.
  • 12 Дани

    1 0 Отговор
    Истината е, че трябва да има добри ШКОЛИ в България! Не може да се разчита на 95% внос на футболисти.....няма как да стане. Добри школи с добри треньори = на добри резултати! Не е много сложно....
  • 13 gost

    2 0 Отговор
    ЕЛЕМЕНТАРНО! Всички "малки"-"бедни" отбори спират участията си във всички фази на подобни "комерсиални" турнири и като следствие след два-три турнира, богатите ще плащат на бедните за да участват в спазарените им турнири
  • 14 ОТНОВО В СИВ

    4 0 Отговор
    ТОГАЗ ВЛИЗАМЕ В РУСКАТА ДАЛЕКОИЗТОЧНА ЛИГА .ТАМ НАГРАДНИЯ ФОНД Е ЕВТИН ГАЗ И БЕНЗИН И БРАТСКА ВЗАИМОПОМОЩ.
  • 15 Vozi

    0 2 Отговор
    Bulgariq ima bude6to s tursiq i rusiq ili koloni za zapadni evropa
  • 16 Дикембе Мутомбо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Крум Янкулов":

    Абсолютно съм съгласен. То затова и спрях да гледам футбол. Дреме ми за Реал Мадрид - отбор, който е на хиляди километри от мен, а пък и честно казано и на тях сигурно им дреме много за мен. Така де - като паднат се ядосвам, като бият пък - какво животът ми ли ще оправи това? Пълна загуба на време.
    Хора, гледайте си живота, образовайте се, обръщайте си повече внимание на децата, че това време после не се връща. Сигурен съм, че има къде-къде по-важни за вас неща, които можете да свършите за тези 90 минути.
  • 17 Велин

    0 0 Отговор
    НЕ само във футбола е така. Същото и в ЕС. Всики внасят пари, а малките държави се ражат за най-малкото. Така за големите остават все повече и повече.
  • 18 айожа

    0 0 Отговор
    Когато биеш няма значение дали те харесват. Но е трудно , все по-трудно. Парите в Португалия са в пъти по-малко от тези в Холандия , но португалците обичат да бият.