25 Март, 2017 05:16 1 259 1

Буфон влезе в отбора на безсмъртните

  • буфон-
  • италия-
  • рекорд-
  • албания

В квалификацията срещу Албания вратарят ще изигра мач №1000 на професионално ниво

Буфон влезе в отбора на безсмъртните - 1
Снимка: БТА/АР

Алесандро дел Пиеро го каза – с рекордите не се свиква, защото те не са само поводи за празненства, а стимули да ставаш по-добър. На 39 г. Джанлуиджи Буфон има доста поводи за радост. В неделя при гостуването на Сампдория (1:0) достигна до 39 706 минути за Ювентус в Серия А, пращайки в историята постижението на легендарния Джампиеро Бониперти (39 680).

Днес в световната квалификация срещу Албания в Палермо пък влезе в клуба на безсмъртните с мач №1000 на професионално ниво. До момента 17 футболисти членуват в него, а Джиджи е вторият италианец след Паоло Малдини (1028). Както е тръгнало, Буфон ще изпревари знамето на Милан и макар върхът, зает от английския му колета Питър Шилтън (1377) да е недостижим, то спокойно може да влезе в Топ 10.

Джиджи обаче не живее обсебен от манията по рекордите и може би точно това му дава силите да ги подобрява. За него футболът не е професия, а удоволствие. Затова непрекъснато ни повтаря – "Ще играя, докато ми харесва и тялото ми позволи". Така рекордите падат един след друг по естествен начин, пише "Тема Спорт".

"В неделя, след като стана футболистът на Ювентус с най-много изиграни минути в Серия А, цялото семейство вечеряхме заедно в Карара при родителите ни. Когато татко отвори още една бутилка вино, Джиджи попита – Какво празнуваме? Казахме му, че му предстои да изиграе мач №1000", сподели сестра му Гуендолина. Първородното дете във фамилията е бивша волейболистка, както и другата сестра Вероника.

В спортното семейство повечето трофеи са на сметката на Джиджи, но и кака му има с какво да се похвали. "През 1996 г. станах европейска клубна шампионка с Матера, избраха ме и за най-добър изпълнител на начални удари във финалната четворка. Това е единствената титла, която липсва на Джиджи, и ако можеше, с радост бих му я отстъпила, защото знам колко се стреми към нея. Шампионската лига ще короняса неговата фантастична кариера", споделя Гуенди.

Буфон обаче не е само пълен професионалист, устремен към трофеите. Джиджи е капитан и лидер на Ювентус и Италия. Той е човекът, който ще повиши тон, когато е нужно, както и този, който ще даде сигнал за веселба. Неговата коректност и принципност не подлежат на съмнение. През 2006 г., когато бе на върха – световен шампион с Италия, заради скандала Калчополи Ювентус бе пратен в Серия Б. Звездите на бианконерите моментално бяха атакувани с примамливи оферти, но отговорът на Буфон бе – "Не, благодаря".

Джиджи без никакво съмнение се нарежда сред най-великите италиански футболисти за всички времена. Експлозивен, с отличен рефлекс и с точни намеси при високите и ниските топки, той неслучайно бе избран през 2012 г. за най-добър вратар на XXI век от Световната асоциация за футболна история и статистика.

„Като дете играеше халф и нападател и вкарваше много голове - спомня си баща му Адриано. – След това един ден ми каза – „Уморих се да тичам“. Така реши да стане вратар“. За ролята да носи екипа с №1 на гърба се крие „нарцисизъм и дразнещо лидерство“ (б.а. - негови думи). Буфон обаче е една повече страняща от светлината на прожекторите личност. Гуендолина още го нарича „паленцето“.

Супер Джиджи започна с гръм и трясък през 1995 г., спасявайки удари на Джордж Уеа и Роберто Баджо. В тези близо 22 години той спря нападатели като Роналдо, Зидан, Пипо Индзаги и още десетки и десетки страхотни голмайстори. И ще продължава да го прави, докато сърцето му управлява краката и главата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Juventus

    0 0 Отговор
    РЕСПЕКТ!!!ЛЮБИМИЯТ МИ ФУТБОЛИСТ !!!