Last news in Fakti

24 Март, 2017 12:30 682 0

Франц Бекенбауер на разпит в прокуратурата

  • бекенбауер-
  • разпит-
  • пране на пари-
  • световно първенство

Германската легенда разследван за пране на пари

Франц Бекенбауер на разпит в прокуратурата - 1
Снимка: БТА/АР

Германската футболна легенда Франц Бекенбауер беше разпита от Главната прокуратура на Швейцария по подозрения за пране на пари и незаконно обогатяване. Става въпрос за периода, в който е бил председател на инициативния комитет на Световното първенство през 2006 година. Това съобщава агенция АР с източник от швейцарските власти.

В началото на септември 2016 година беше съобщено, че генералната прокуратура на Швейцария е започнала разследване против легендата. Това се отнасяше и към неясната сделка от 2002-а година, когато се оказа как президентът в онзи момент на компанията Адидас Роберт Луи-Драйфус е превел 10.3 милиона швейцарски франка (около 6,7 милиона евро) в Комитета по издигането на кандидатурата на Германия за домакин на Мондиал 2006. Ръководители на комитета са били Бекенбауер и президентът на Германския футболен съюз в онзи момент (ГФС) Волфганг Нирсбах.

Получените средства е трябвало да бъдат отделени за нуждите на Комитета, но те така и не са били отчетени в нито един финансов анализ или данъчна декларация. По данни на доста от замесените в скандала, парите в крайна сметка са били използвани за купуване на гласове. По този въпрос започна разследване от Комисията по етика на ФИФА и Нирсбах беше отстранен от дейности във футбола за една година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА