Last news in Fakti

27 Ноември, 2011 10:15 966 0

Федерер срещу Цонга на финала в Лондон

  • федерер-
  • лондон-
  • цонга-
  • ферер-
  • бердих-
  • налбандян-
  • джокович

За първи път в кариерата си Жо-Вилфред Цонга ще играе на финала на заключителния за сезона турнир на ATP в Лондон.

Французинът надделя на 1/2-финала в зала „О2 Арина” над Томаш Бердих (Чехия) с 6:3, 7:5 след час и 35 минути игра и по този начин си осигури сблъсък за титлата с миналогодишния шампион Роджър Федерер.

По-рано швейцарецът отстрани в два сета (7:5, 6:3) петия в света Давид Ферер (Испания).

Така Цонга и Федерер ще премерят сили един срещу друг за 11 път, и в в трета поредна неделя в рамките само на този месец.

Швейцарецът има предимство (7:3) в двубоите до момента, като любопитното е, че цели 7 от сблъсъците им са били в рамките на сезон 2011.

Двамата се срещнаха на финала на „Мастърс”-а в Париж, спечелен от Федерер с 6:1, 7:6 (3), а само преди седмица откриха турнира в Лондон с мач от груповата фаза.
Тогава отново бившия номер 1 в света на тениса излезе краен победител - 6:2, 2:6, 6:4.

Безспорно обаче най-паметният двубой между двамата бе на „Уимбълдън”, когато французинът надви съперника си след като изоставаше с 0:2 сета.
Няколко седмици по-късно Цонга отново спечели, този път на „Мастърс 1000” турнира в Монреал.

Битката за титлата е днес, 27-ми ноември, от 19:30 часа българско време.

Финалът несъмнено ще бъде много специален за Федерер, който може да стане първият с 6 титли от заключителния турнир.

В миналогодишното издание на турнира, на финала, швейцарецът победи тогавашния №1 в света Рафаел Надал.

Интересна подробност е, че единствената загуба на Федерер във финал на заключителен турнир бе нанесена от играч, който „Фед Екс” побеждава по-рано в груповата фаза (2005, Давид Налбандян).

Вече припомнихме, че в настоящото издание Федерер и Цонга играха заедно в една група и тогава „„Маестрото от Базел“ спечели в три сета – 6:2, 2:6, 6:4.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА