14 Май, 2017 05:17 984 0

Президентът на ФИА отново в България

  • жан тод-
  • фиа-
  • българия
Президентът на ФИА отново в България - 1

Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод ще посети България за втори път след 2009 г.

Шефът на ФИА ще пристигне по покана на Съюза на българските автомобилисти (СБА) по случай честването на 60 години СБА. Официалната покана е отправена от председателя на СБА инж. Емил Панчев. Президентът на ФИА лично е потвърдил с писмо, че приема поканата и че ще присъства на тържеството на 6 юли в Централния военен клуб в гр. София.

Освен това, втората визита на Жан Тод е свързана с още две годишнини. Едната е 60 години от създаването на сектор Авто-Мото в Националната спортна академия „Васил Левски“, а другата е 75-ата годишнина на висшето спортно училище в България.

Според програмата Жан Тод ще изнесе лекция в Аула Максима, посветена на безопасността на движението и жертвите по пътищата. Това е една от най-важните дейности на ФИА, като целта е да се намалят с 50% пострадалите в пътни инциденти в световен мащаб. След това президентът ще бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза“ на НСА Васил Левски.

Първата визита на Жан Тод в България бе на 20 ноември 2009 г., по-малко от месец, след като бе избран на поста президент на ФИА. Тогава той бе поканен от СБА и БФАС и даде да се разбере, че кандидатурата на рали България за кръг от WRC е сериозно подкрепена от ФИА и лично от него.

Предшественикът на Жан Тод – сър Макс Мозли, направи първата си визита в чужбина пак в България през 1991 г., като по тази начин той засвидетелства уважението си към българския автомобилен спорт и лично към тогавашния председател на СБА и БФАС Георги Янакиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА