22 Септември, 2018 12:18 1 682 1

България взе реванш от Иран на Световното по волейбол и мечтае за Торино

  • българия-
  • национален отбор по волейбол-
  • реванш-
  • иран-
  • световно първенство-
  • волейбол-
  • торино

Две чисти победи срещу САЩ и Канада дават огромни шансове на българите за класиране във финалната шестица

България взе реванш от Иран на Световното по волейбол и мечтае за Торино - 1
Снимки: БТА

България взе реванш от Иран с 3-0 (25-19, 28-26, 26-24) за загубата си във Варна и продължава да мечтае за финалната шестица в Торино. Играта на "лъвовете" нямаше нищо общо спрямо тази преди осем дни, пише TopSport.

Те започнаха много силно, вдъхновени от сервисите на Тодор Скримов. Допуснаха персите да се върнат във втория и третия сет и накрая отново след начални удари на Скримов пречупиха съперника. В края успяха да опънат нервите на публиката, но издържаха в битката на нерви.

Пламен Константинов заложи на: Николай Уиков, Светослав Гоцев, Николай Николов, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Георги Сеганов, либеро: Теодор Салпаров. Изненадата беше вкарването на игралия в Иран Николов на мястото на капитана Виктор Йосифов. Ходът се оказа перфектен.

България взе реванш от Иран на Световното по волейбол и мечтае за Торино

Мачът започна с убийствени сервиси на Тодор Скримов. Иранците не знаеха къде се намират и резултатът стана много бързо 11-2, като една от точките за персите беше от наш сбъркан сервис. Това донесе спокойствие в редиците на българите и те диктуваха събитията на площадката. Маруф спря да използва пайпове и вдигаше или на центъра или отдясно, което даде възможност нашата блокада да затваря добре на мрежата.

В края на гейма Скримов се проби на посрещане и беше сменен от Пенчев, а Учиков редуваше грешки и отстъпи мястото си на Градинаров. Все пак Пенчев затвори частта с първото "чекмедже" в мача за 25-19 за 26 минути.

Иранците започнаха втория сет много амбициозно и бързо поведоха с 5-1. Нашите се стегнаха и изравниха играта. Двата отбора се захапаха, като Маруф се разигра. Но вдиганията му не бяха толкова разнообразни, както в първия мач.

България взе реванш от Иран на Световното по волейбол и мечтае за Торино

Нашите успяха да поведат с 20-18 и направиха няколко грешки, за да дадат на съперника два сетбола при 22-24. Пламен Константинов пусна контузения Теодор Тодоров на мястото на Сеганов при сервис на Йосифов. Ебадипур се притесни и атакува в аут за 24-24. Това се оказа ключовия момент в мача. Йосифов целуна топката и заби ас. Преимуществото беше вече на наша страна, В края отново Ебадипур не издържа и изпрати слаб сервис в аут.Скримов си подхвърли перфектно топка и с бомбен ас сложи точка на гейма за 28-26.

Третата част се игра точка за точка. Иранците се опитваха да хванат последния влак, но и нашите не искаха мачът да продължи повече от три гейма. Градинаров се пропука и новото влизане на Учиков се получи успешно. Константинов пусна Пенчев на мястото на Братоев и нашата защита се заздрави.

При 20-18 за България иранците успяха да обърнат точката след оспорване. Този път Ебадипур ни разочарова и направи директна точка от сервис за 19-20. Учиков изравни и на сервис застана Скримов. Тодор направи три последователни аса. Две, от които след "чекмедже". Стигнахме до четири мачбола при 24-20 и последва леко отпускане. Макар, че Братоев се върна не можехме да организираме атака и резултатът стана 24-24. Все пак последните две точки бяха завършени с атаки през блока от Братоев, както заръча Константинов в последния тайм аут.

Тодор Скримов завърши мача с 18 точки. Той направи невероятните 7 аса, като и другите му сервиси бяха на супер ниво. В така Тошко заби 11 точки от 18 възможности. Валентин Братоев също беше на ниво и реализира 17 точки. Процентът му в атака също е много висок 15 от 27. Не е ли време Пламен Константинов да се замисли и да пробва Братоев като диагонал? Вальо не се справя добре в защита, а когато Пенчев влезе ставаме много стабилни отзад. Учиков и Градинаров реализираха общо 6 точки, което на практика означава, че играхме без диагонал.

Иначе Константинов води перфектно мача и направи няколко хода, с които не даде шанс на съперника за обрат. Двете основни разлики спрямо двубоя срещу Иран във Варна бяха страхотните сервиси и много по-малкия брой грешки. Това даде самочувствието за силната и мощна игра. В тази среща Маруф не можеше да прави каквото си иска и резултатът е налице.

Две чисти победи срещу САЩ и Канада дават огромни шансове на "лъвовете" за класиране във финалната шестица. Американците имат нужда от само още един успех и могат да си позволят отпускане утре. Добре би било залата да се напълни. Официалните данни за публиката днес са 7,250 зрители.

България взе реванш от Иран на Световното по волейбол и мечтае за Торино


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦСКА умре

    1 0 Отговор
    България шампион! Иран да плачкат.