Last news in Fakti

14 Декември, 2018 01:00 2 304 3

Олимпийски шампион приключи с кариерата си

  • нортхуг-
  • ски бягане-
  • легенда-
  • кариера-
  • край

32-годишният ски бегач Петер Нортхуг повече няма да слага ските

Бившият олимпийски и световен шампион в ски бягането Петер Нортхуг обяви края на активната си състезателна карира. 32-годишният норвежец не успя да участва на Олимпийските игри в Пьончанг през февруари заради серия от контузии, които го принуждават да се оттегли от спорта.

"Беше приключение - като малко момче имах мечта да бъда добър скиор и съм горд, че я постигнах. Ски бягането беше животът ми толкова много години и е трудно да се откажа. Направих всичко възможно, за да се върна във форма и да се боря за своето място на Световния шампионат в Зеефелд догодина, но през последните две седмици си дадох сметка, че съм доста назад. Затова реших да не пропилявам повече енергия", сподели Нортхуг на пресконференция в Трондхайм.

"Живях с надежда, че нещата могат да се подредят, но тялото ми не може да понесе повече, а главата ми е малко уморена от всичко случило се в миналото. Това е най-доброто решение за мен и вярвам, че ще бъда щастлив с този избор. Гледам напред към новите неща, които ме очакват", завърши норвежкият скиор.

Нортхуг е третият най-успешен състезател по ски бягане в цялата история на световните шампионати. Притежател е на 13 златни и три сребърни медала от големи форуми. Само неговата сънародничка Марит Бьорген и рускинята Ялена Вялбе имат повече титли от него. Норвежецът има два златни, един сребърен и един бронзов медал на Олимпийски игри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Много ясно , антидопинговия контрол явно е затегнат !

    Коментиран от #3

  • 2 Хрис

    3 1 Отговор
    На последната олимпиада норвежкия отбор носеше хиляди дози лекараства за асматици. Някой направил ли е разследване, колко от великите им скиори след завършване на спортната карера взимат лекарства за астма.
  • 3 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Аре, не злобей.. САЩ развиха допинга на космическо ниво... Всички топ атлети да не мислиш, че могат същите работи без химии? Другите в състезанията нали и те са вземали, демек на равни начала са..
    Да е жив и здрав, 13 златни медала е много нещо. Допингът не кара ските.