28 Април, 2020 18:47 2 460 4

Вече ще допускат само грандовете до Шампионска лига

  • участие-
  • първенства-
  • място-
  • топ 4-
  • уефа-
  • шампионска лига-
  • грандове-
  • коефициент-
  • лига европа

Това се разкрива в доклад на Футболната асоциация на Англия

Вече ще допускат само грандовете до Шампионска лига - 1
Снимка: БГНЕС

Доклад на Футболната асоциация на Англия, чийто пълен обем е 61 страници, разкрива в детайли идеята на УЕФА за промени в Шампионската лига, които предстоят да бъдат въведени от сезон 2024/25. В него се изразяват притесненията, че с промените турнирът ще бъде достъпен само за най-големите и богатите клубове, към които ще потекат реки от още по-сериозни приходи. Същевременно, ако планът бъде приет, това на практика ще обезсмисли битката за топ 4 както в Премиър лийг, така и в другите топ първенства. Причината за това е, че според идеята място сред 32-та избрани отбора, които ще участват в надпреварата, ще получат само победителите в съответните шампионати и полуфиналистите от Лига Европа, а останалите тимове ще бъдат определени на базата на клубните си коефициенти в УЕФА за предходните четири години - между 2020/21 и 2023/24. Тоест, освен победителят в Премиър лийг, останалите три отбора от Англия ще бъдат определени на базата на представянето си от последните четири сезона в Европа, вместо спрямо класирането си от настоящата кампания в първенството.

Това означава, че отбори като Уулвърхамптън и Шефилд Юнайтед, които се борят за място в топ 4 през този сезон, няма да имат шанс да играят в Шампионската лига, дори да успеят да пробият някой път в топ 4. Същото важи и за Лестър, който е момента е трети, или пък за сензацията от Шампионската лига през този сезон Аталанта.

Наскоро президентът на Ювентус Андреа Аниели се изказа точно в този контекст, като заяви, че клубове без история в турнира и успехи в Европа не би трябвало да имат право да участват. Така той противопостави Аталанта и Рома. Именно Аниели е един от основните радетели за новия формат на ШЛ.
Максималният брой участници от една страна ще остане същият - пет отбора.

В Лига Европа пък ще може да се влиза посредством третия турнир - UEFA Conference League, в който ще участват 64 отбора на базата на класирането си в съответните първенства.

В доклада на ФА, който "Мирър" цитира, се твърди, че асоциацията в Англия "продължава да работи с всички заинтересовани страни, за да се стигне до приемлива позиция".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    20 1 Отговор
    Само шампиона на съответната държава трябва да играе в "ШАМПИОНСКА ЛИГА"...Печалбари......
  • 2 Стамат

    10 0 Отговор
    Само не разбрах, това шампионска лига ли ще е, или лига на богатите😡

    Коментиран от #4

  • 3 Рошавия

    3 1 Отговор
    А бе, тоя собственик на ферари да не и да е останал без пари за юве че говори такива глупости? Като чуя 'отбор без история' ми иде да по върна.
  • 4 Зевзека

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стамат":

    Събрали се сенаторите в Рим и попитали какво ще строим палати за богатите или къщи за бедните. Отговорът бил да го духат бедните.