Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 17:29 1 862 7

Кастер Семеня не се отказва - обръща се към Европейския съд по правата на човека

  • семеня-
  • съд-
  • права на човека-
  • хормони-
  • лекарства-
  • забрана-
  • лека атлетика

Причината е, че тя няма право да участва в състезания, освен ако не приема хормонални лекарства

Кастер Семеня не се отказва - обръща се към Европейския съд по правата на човека - 1
Снимка: БГНЕС

Адвокатът на олимпийската шампионка на 800 метра от Южна Африка Кастер Семеня, която няма право да участва в състезания, освен ако не приема хормонални лекарства, заяви пред Франс прес, че се готви да се обърне към Европейския съд по правата на човека, за да оспори забраната.

Двукратната олимпийска златна медалистка Семеня има различия в сексуалното развитие (DSD), състояние, което кара тялото ѝ да произвежда повишени нива на тестостерон.

Управляващият орган на Световната атлетика през 2018 г. забрани на Семяна и други атлетки с различия в сексуалното развитие ода участват в състезания от 400 метра до една миля, освен ако не приемат лекарства, потискащи хормоните.

29-годишната Семеня неуспешно оспори тези правила в Спортния арбитражен съд (CAS). След това тя се обърна към върховния съд на Швейцария, който отхвърли жалбата миналия месец.

"Това не беше пълна изненада", заяви адвокатът на Семеня Грегъри Нот в интервю в сряда, отбелязвайки, че делата на швейцарския федерален съд са "много трудни за победа".

"Както обикновено в битието на Кастeр, тя го прие много силно и много добре", каза той. "Тя също е готова за по-нататъшни битки."

Нот заяви, че юридически екип подготвя документите за разглеждане на делото пред Европейския съд - процес, който ще отнеме "още няколко месеца".

След това Семеня ще реши дали да продължи или не, добави той.

"Ние сме просто конят, а тя е жокей, затова слушаме какво казва Кастeр. Тя има свой собствен ум", добави адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    8 0 Отговор
    Е няма как да и разрешат да печели все служебни победи защото е сбъркана. Като иска да участва в състезания да си пие хапчетата както е отсъдил съдът.

    Коментиран от #2

  • 2 Бонговец

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Да ми се обади да я погаля лекичко отзад. Веднага ще се откаже да е мъж. Телефона ми е в редакцията. А може и на 112

    Коментиран от #4

  • 3 Бачо Киро

    7 0 Отговор
    Е ко, значи викаш си, че си вече жена, ама по природа си мъж. Може да го резнеш, ма тялото си е тяло. Не може хем да искаш да участваш при жените, хем да ползваш плюсове на мъжко тяло.
  • 4 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бонговец":

    Ма то е мъж, който сега бил жена. За да участва в женски състезания искат да намалят плюсовете от мъжкото тяло, той/тя обаче смята, че не било честно.....
  • 5 Тя не е единствена

    6 0 Отговор
    Най-близо до нея е С. Уйлямс, но тя е американски случай....
  • 6 Гоуст

    2 0 Отговор
    Пич, пробвай и БХК
  • 7 7373838383848585775757382828287474747372

    1 0 Отговор
    Правилно в решила да се обурне към жендрънския евро...п....ейски хомоСъд! Там ще я изкарат звезда 😹😹😹