Last news in Fakti

10 Декември, 2020 14:08 6 408 13

Разкриха любопитни факти около снимката на най-скандалния гол на Марадона

  • диего марадона-
  • марадона-
  • футбол-
  • алехандро охеда-
  • фотограф-
  • снимка

Авторът на снимката, на която се вижда, че Дон Диего играе с ръка - мексиканецът Алехандро Охеда Карбахал от вестник "Ел Хералдо"

Разкриха любопитни факти около снимката на най-скандалния гол на Марадона - 1

Две седмици след смъртта на легендарния Диего Марадона (25.11.20) наяве излезе историята зад най-известния гол на аржентинеца, след който светът започва да го нарича Божията ръка.

В четвъртфинала на Световното в Мексико през 1986 г. Аржентина побеждава Англия с 2:1 и дни по-късно печели титлата. В 51-ата минута Марадона отбелязва с ръка за 1:0, изпреварвайки за частици от секундата вратаря на британците Питър Шилтън. След четири минути пък аржентинецът вкара най-великия гол в историята на световните финали.

Авторът на снимката, на която се вижда, че Дон Диего играе с ръка - мексиканецът Алехандро Охеда Карбахал от вестник "Ел Хералдо" (починал на 2 август 1999 година) прави за най-голямото попадение в кариерата си при първата си поява на голям футболен форум, а колегата му от "Марка" Пепе Кабайеро разказа как е станало всичко.

Разкриха любопитни факти около снимката на най-скандалния гол на Марадона

"Карбахал започна мача от другата страна на терена, но на полувремето се премести, за да е по-близо до мексиканските си колеги. След мача всички изтичахме до пресцентъра, за да проверим кадрите, а когато го направихме, той извика: "Заснех го! Направих го! Помня, че се опитах да купя снимката му за "Марка", но той категорично ми отказа. Разбирам го! Той се обади по телефона на главния си редактор и му каза какво е заснел, човекът отсреща мълча половин минута.

Има и нещо друго около снимката. Агенция "Гети" я публикуваха и подписаха британския фотограф Робърт Томас. Тогава всички колеги защитихме и потвърдихме, че той е автор на снимката, защото Томас беше в другия край на терена. След това "Гети" се отказаха от правата на снимката, а Томас напусна и отказа да говори за случилото се.

Карбахал пък получи приза Журналист на годината в Мексико, който не беше даван на нито един фотограф досега. Помня още, че всички го питахме как успя да заснеме най-важния момент, а той казваше - Просто щракнах бутона навреме", разказа Кабайеро.

Разкриха любопитни факти около снимката на най-скандалния гол на Марадона


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    35 4 Отговор
    И нито дума за българското съучастие !!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 адаша

    19 3 Отговор
    Нашия съдия нямаше фотоапарат , а флагче и то не става за ВАР с-ма...
  • 3 Забелязъл.

    27 28 Отговор
    Е и кое му е великото на Марадона головете с ръка ??? Тоя гол трябва да се казва "ръката на наркомана".

    Коментиран от #4, #7

  • 4 хейт да има

    13 9 Отговор

    До коментар #3 от "Забелязъл.":

    Ей , оплю си брадата от злоба докато го напишеш нали?

    Коментиран от #9

  • 5 Мустафа

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Мисля, че беше съдия Богдан Дочев.
  • 6 левскар

    12 3 Отговор
    Не е работа на страничния съдия да отсъжда в наказателното поле. Той следи тъчовете и корнерите и пресичането на гол линията. Оставете на мира Дочев. Той си плати незаслужено.
  • 7 наркоманията

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Забелязъл.":

    Не трябва да се мрази наркомана, а да му се помогне. Грехота е да се слага стигна на всички болни и да се развихря отвращение на тези хора. Да презираш наркоман е все едно да презираш и да мразиш някого защото е болен от някоя страшна болест. Виждал ли си някой да го мразят защото е болен от елипесия примерно ? Или някой, който се е родил или станал инвалид ? Помагай като видиш наркомана, не го мрази. Той не иска да е такъв. Бил съм там и мъката е голяма. Не се усеща, кога се превръщаш в изрод помни ми думата !

    Коментиран от #13

  • 8 Помнещия

    6 1 Отговор
    За по-младите и незнаещи - навремето ФК "Левски" беше известен с фразата : Гочев , Кочев и съдията Богдан Дочев !
  • 9 Да го подържиш

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "хейт да има":

    Тоя Мадона волейболист ли е?

    Коментиран от #11, #12

  • 10 тиквенсониада

    0 1 Отговор
    Хайде някой да заснеме и как бат Бойко вкарва от дузпа !
  • 11 аматьори

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Да го подържиш":

    Гледам, че си специалист кажи какъв.
  • 12 Кефал

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Да го подържиш":

    Ти колко пъти си се хващал , гледам нищо ти няма.
  • 13 Л.К

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "наркоманията":

    точно това е тънкия момент да си болен от епилепсия не го искаш сам но да си наркоман или алкохолик си е изцяло собствен избор,да започнем и убийците и изнасилвачите да уважаваме и те не искат да са такива