Last news in Fakti

11 Януари, 2021 09:15 1 767

Dota 2 е най-гледаният eSports в края на 2020 г.

  • dota2-
  • esports-
  • класация-
  • efbet

League of Legends и Counter-Strike:GO през последните години бяха хегемонът в класирането, но титлата за най-елитарен спорт през миналата година се връчва именно на Dota 2

Dota 2 е най-гледаният eSports в края на 2020 г. - 1

В началото на новата спортна година, все повече почитатели на електронните спортове спокойно връщат лентата назад и проверяват статистиката, за да открият кои са някои от най-гледаните електронни спортове през годината. Предварително трябва да посочим и една подробност, в един определен период именно електронните спортове се превърнаха в единствените активни и по това време организатори и играчи успяха да намерят правилната формула за привличането на колкото се може повече почитатели.

Електронните спортове успяха да привлекат дори актуалните спортни фенове, които да премерят сили във виртуална среда, за да проверим колко далече от реалността са наистина някои състезания. Благодарение на стрийминг платформите, вече можем да се запознаем официално с кралят на електронните спортове. Според анализ на Twitch, някои от най-гледаните дисциплини са League of Legends и Counter-Strike:GO - през последните години именно те бяха хегемонът в класирането. Традицията обаче се промени и след по-щателен разбор, титлата за най-елитарен спорт се връчва именно на Dota 2.

Не трябва да забравяме, че големите турнири бяха излъчвани дори на платформата на Amazon, следователно интересът не трябва да ни изненадва. По-забавната подробност тук показва, че конкурентното заглавие - League of Legeneds, смятано за значително по-достъпно в стрийминг платформите, се нарежда чак на 3-то място, защото вторият най-важен фаворит остава CS:GO. Повече от 36.55% от зрителите са заложени на това предложение, следвани от 34.13% от феновете на Counter-Strike:GO.

Това може да изглежда като впечатляващо число, но нека не забравяме, че тук се говори за едва 5% от аудиторията на Twitch, останалите зрители очевидно са насочили вниманието си в съвсем различна посока. Не трябва да забравяме, че електронните спортове отдавна са разпознати като още една възможност за поставянето на прогнози и инкасирането на печалби.

В онлайн платформата на ef bet ще открием не само възможност за номинирането на победител, но дори можем да гледаме директно въпросният сблъсък, без да се налага издирването на стриймове. Макар и повечето фенове да са категорични, че това заглавие привлича истинските почитатели и ценители на електронните спортове, откриваме и още една интересна подробност. Спрямо анализа на това заглавие, тук липсва уникалността на зрителя, както и някои други особени критерии, с които да се твърди, че тази година играта Dota 2 ще защити титлата си. Според някои репортери, размяната на позициите е възможна благодарение на по-мащабно и сериозно събитие, проведено от Epic League, което беше и едно от най-гледаните събития през годината.

Според направеният анализ, League of Legends може да се похвали със 121.1 милиона часа, докато Dota 2 разполага с едва 40 милиона часа. Тук обаче не се брои времето, а броят зрители, а ако трябва да направим още един по-сериозен анализ за тази не толкова добра причина, отговорът се крие в следното - липсват достатъчно стриймъри, които да насочат интереса на групата именно към това заглавие.

Макар и двете заглавия да си приличат, повечето професионалисти и почитатели веднага ще споделят някои от основните разлики и спокойно могат да ги отбележат. Следователно, ако попитаме експерти и фенове, победата на Dota 2 в момента може да се смята като пирова и най-вероятно през настоящата година професионалните електронни атлети ще трябва да защитават титлата.



Свързани новини