Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 18:45 3 063 3

Цветан Соколов: Най-голямата ми мечта е да спечеля олимпийската титла с България

  • волейбол-
  • мечта-
  • олимпиада-
  • титла-
  • соколов-
  • българия-
  • национален отбор

"Първите ми Олимпийски игри бяха невероятно преживяване, което искрено се надявам да преживея отново", заяви волейболистът ни

Цветан Соколов: Най-голямата ми мечта е да спечеля олимпийската титла с България - 1
Снимка: БГНЕС

Капитанът на националния отбор на България по волейбол за мъже Цветан Соколов попадна в Топ 100 в авторитетната класация на Междунардната федерация по волейбол (FIVB ) за най-влиятелните волейболисти през последното десетилетие.

През последното десетилетие Цветан Соколов се утвърди не само като голямата звезда и истинският лидер на националния отбор на България, но и като един от най-успешните волейболисти, които постигнаха много успехи с клубовете, в които е играл. Цецо е с впечатляваща кариера и множество международни и национални отличия.

„Последните 10 години във волейбола бяха нещо неописуемо за мен. Волейболът ме изгради като човек и като спортист. Научи ме как да се боря и да преследвам целите си; научи ме да се боря за всяка топка и за всичко, което искам да постигна. През годините изпитах много положителни емоции във волейбола, сбъднах много от мечтите си, но също така се надявам повече от тях да се сбъднат в бъдеще “, каза Цветан Соколов пред Volleyball World.

Роден в последния ден на 1989 година младият Цветан Соколов получи първата си повиквателна за националния отбор на България за мъже едва на 15 години.
На 19 години Соколов бе част от отбора на България, който спечели бронз на Европейското първенство по волейбол в Турция през 2009 година.

Най-големият успех на Соколов с държавния тим бе през 2012 година, когато България достигна до полуфиналите на Олимпийските игри в Лондон. Цветан стана най-резултатен с 22 точки на 1/4-финала при победата над Германия.

„Никога няма да забравя победата над Германия на Игрите в Лондон, с която се класирахме за полуфиналите. Това беше незабравим мач за мен. Първите ми Олимпийски игри бяха невероятно преживяване, което искрено се надявам да преживея отново. Както всички спортисти, най-голямата ми мечта е да спечеля олимпийската титла и се надявам да се случи един ден “, каза Соколов.

За негово съжаление и неговите съотборници, България няма да играе в Токио 2020. Въпреки че националите бяха само на точка от класиране по време на квалификациите през 2019 година, когато имаха мачбол срещу Бразилия в третия гейм, но в крайна сметка Соколов и компания загубиха битката с 2:3. Това несъмнено бе пореден незабравим мач за Соколов, било то и в отрицателен смисъл.

„Въпреки доброто ни представяне в този мач с Бразилия, горчивият вкус да не се класираме за Олимпийските игри все още надделява, тъй като за всеки спортист това е най-важното състезание, към което се стреми. Наистина е трудно да забравим този мач. Все още мисля за това, защото беше толкова болезнено. Подобни мачове, са незабравими в смисъл, че ви дават ценен урок, който се помни за цял живот“, каза високият 2,06 метра диагонал на Динамо (Москва).

„Но най-незабравими са мачовете, в които отборът печели и доказва, че идва момент, в който дългите тренировки, усилията и желанието за победа се отплащат. И тогава изпитвате удовлетворение след многото трудности, през които сте преминали. “

И българската звезда със сигурност е имала много от тези моменти, особено в клубната си кариера. Той се превърна в истинска легенда в историята на Световното клубно първенство по волейболен на FIVB, където участва 8 пъти, 3 пъти триумфира с титлата, а общо 7 пъти бе медалист и 3 пъти попада в Идеалния отбор на тези шампионати.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai nudals

    1 1 Отговор
    Ти за космоса ли говориш. От както е Боко ви на власт,спортът у нас е кръгла 0.
  • 2 Скорпи

    1 2 Отговор
    Соколов,то само от Вас си зависи...мачкайте наред..това е формулата...
  • 3 Bai nudals

    1 0 Отговор
    Няма да ти казвам,сещай се.