11 Март, 2021 20:29 2 488 1

Тиери Анри: Станах треньор защото съм луд! Пеп е тактически е изрод!

  • тиери анри-
  • арсенал-
  • треньор-
  • пеп гуардиола-
  • хосеп гуардиола-
  • арсен венгер

Гуардиола може да вижда прекалено много работи, което понякога се превръща в проблем, защото му се иска да промени прекалено нещата

Тиери Анри: Станах треньор защото съм луд! Пеп е тактически е изрод! - 1
Снимка: БГНЕС


Когато Тиери Анри бе в Арсенал в продължение на 8 златни години, всички по света завиждаха на феновете на топчиите от Северен Лондон. Легендата даде интервю пред сп. Four Four Two, в което говори за влияния, обучение и бъдещи професионални желания. Едно от тях е да се завърне при топчиите... Една мечта, която никога няма да угасне.

За обичта към "топчиите"

Наскоро французинът напусна треньорския пост в Монреал, за да бъде по-близо до семейството си в Англия. Преди това бе спряган да оглави Борнемут, а сега, говорейки ексклузивно пред "4-4-2", Тиери Анри казва, че би се радвал да управлява Арсенал един ден, но e реалист и засега е "далеч от тази цел".

"Чуйте, ако питате всеки фен на Арсенал дали би искал да тренира отбора един ден, той със сигурност ще ви каже "да". Ако също така го питате дали иска да вкара гол за топчиите, отговорът също ще е "да". Когато говоря по тази тема, звучи малко утопично. Хората се увличат, когато кажа, че това е моят клуб, но аз наистина го имам в кръвта си - привърженик съм на Арсенал. Така че, ако ме питате дали някой ден бих искал да стана мениджър на топчиите, веднага казвам "да". Ако ме питате дали искам да бъда домакин на отбора, отново ще се съглася. Ако ми предложат дори да кося тревата на "Емирейтс", пак съм готов", пали се 43-годишният Тиери Анри, който има над 220 гола за лондончани.

Защо стана треньор?

"Станах треньор може би защото съм луд", признава Тиери Анри, визирайки трудностите в занаята. Арсенал не е единственият бивш негов клуб, който Анри би се съгласил да оглави, но въпреки това бившият нападател остава здраво стъпил на земята. "Ако ме питате дали мечтая, да, аз мечтая. Но когато не сънуваш, ти се събуждаш и всъщност виждаш реалността. Дали бих водил Арсенал? Да. Дали бих водил Барселона? Да. Дали бих играл за Арсенал отново? Да, но реалността е, че вече не мога. Все още съм в процес на обучение като мениджър. Искам винаги да съм полезен за отбора, в който работя. После времето ще покаже... Но ако се провалиш, няма да получиш още много добри възможности. Просто се концентрирам върху това, което мога да контролирам. Останалото е огромна утопия. Защото бих ли искал да пея като Лайнъл Ричи? Да, но аз не мога да пея като Лайнъл Ричи!", реалист е славният нападател.

За именитите съветници

Тиери Анри признава, че все още търси съвети от именитите специалисти, с които е работил - Арсен Венгер и Пеп Гуардиола, докато трупа опит в своята собствена треньорска професия. Французинът работи с Тити още като младок в Монако, а после го взима в Арсенал през 1999-а. Осем години по-късно Пеп Гуардиола купува вечния голмайстор на топчиите в Барселона, където Анри печели историческите шест отличия през 2009-а. "Винаги когато видя треньор, говоря с него. Очевидно си приказваме с Пеп Гуардиола. Говоря и с Венгер, когато успея да се свържа с него. Когато аз бях играч, а той треньор, бърборехме много, но за нищо. Докато сега като треньор искам наистина да знам за какво става въпрос", признава французинът.

При Арсен той се оформя като играч. Венгер го убеждава, че за него е по-добре да играе като централен нападател, отколкото като крило, а след това Пеп го връща обратно на фланговете в края на кариерата му: "Истината е, че Венгер задейства моя мозък. Аз имах нужда от това по онова време. Трябваше да бъда по-уверен, да осъзная какъв тип играч бях и какво мога да направя. Започнах да си задавам правилните въпроси. Винаги съм обвинявал другите, но след това започнах първо да обвинявам себе си. Започнах да виждам как мога аз да помогна на другите, вместо да им казвам: "Хей, вие на мен трябва да помагате", разказва бившият нападател.

За Пеп - голямото му вдъхновение...

Когато поема Монако, макар и за кратко, през 2018 година, Анри иска да изгради отбора по модела "Пеп Гуардиола". Затова каталунецът продължава да бъде голямо вдъхновение за французина в неговата философия: "Когато играх за Барселона, Пеп беше майстор на тактиката. Той може да вижда прекалено много работи, което понякога се превръща в проблем, защото му се иска да промени прекалено нещата. Тактически е изрод! Нещата, които научих от него, бяха невероятни", споделя Анри.

Защо му липсва Арсенал?

Анри вече бе начело на отбор, за който е играл, след като пое Монако през октомври 2018 година. Тиери започна професионалната си кариера именно при монегаските, преди да се присъедини към своя ментор Арсен Венгер през 1999 година. Преди това имаше и кратък нещастен период в Ювентус. За топчиите французинът бележи 228 попадения във всички турнири. Затова не се учудваме, когато признава, че лондончани винаги ще бъдат важна част от неговия живот: "Арсенал е част от мен и винаги ще бъде. Половината ми сърце е за клуба на топчиите, другата половина е за семейството. Разбирателството, което имам с феновете на Арсенал, е нещо, което не може да се опише. И това чувство наистина винаги ще ми липсва. Няма да забравя онази вечер, която бих съживил отново и отново. Върнах се обратно под наем в Арсенал през 2012 г. и вкарах онзи победен гол срещу Лийдс за ФА Къп. Да, тогава те бяха в Чемпиъншип и със сигурност не бе най-добрият гол, който съм вкарвал в живота си, но отново усетих тръпката да съм свързан с феновете на Арсенал поне за вечер... Още една специална емоция със семейството на Арсенал. Беше безценно!".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    3 0 Отговор
    Ивчо едно заглавие не можеш да напишеш правилно, журналист се пишеш, ц ц ц ц