Last news in Fakti

29 Януари, 2013 14:51 1 271 3

Скандал! Катар си е купил Мондиал 2022

  • мишел платини-
  • саркози-
  • фифа-
  • мондиал 2022-
  • катар
Скандал! Катар си е купил Мондиал 2022 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спечеленото домакинство от Катар за Мондиал 2022 е било чрез  раздаване на подкупи на членовете на Изпълкома на ФИФА, разкрива в свое разследване френско списание "Франс Футбол".

Катарците спечелиха правото на домакинство за Мондиал 2022, след гласуване през 2010 година. САЩ, Реп. Корея, Япония и Австралия бяха другите държави, желаещи да домакинстват на Световното първенство по футбол през 2022 година.

Разследването на френското списание разкри, че гласовете на президента на Африканската футболна конфедерация (CAF) Иса Аяту и Жака Анума са били купени за по 1,5 милиона долара.

През 2010 година Катар е "спонсорирал" конгреса на CAF, като е дал сумата от 1,25 милиона долара, за да предразположи африканските членове на Изпълкома на ФИФА към своята кандидатура.

От друга страна в Европа, тогавашният президент на Франция Никола Саркози е помолил президента на УЕФА Мишел Платини, който се е готвел да даде гласа си за САЩ, да подкрепи Катар по геополитически причини.

Платини и Саркози са се срещнали с емира на Катар  -  шейх Тамим бин Хамад бин Халифа Ал Тани през 2010 година, за да обсъдят инвестициите на Катар във френския футбол, съобщава още "Франс Футбол".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    с много малко е минал подкупа
  • 2 Дон Педро

    0 0 Отговор
    Много е скъпа проституцията при футбола.Скъпи са и к..вите.
  • 3 Виктор

    0 0 Отговор
    Добър ден на Франс Футбол. Нещо да имат да кажат за 1998?