Last news in Fakti

14 Януари, 2022 06:43 4 135 33

Радостин Василев: Писъците на обгрижваните от статуквото ме радват

  • радостин василев-
  • илияна раева-
  • художествена гимнастика-
  • спортни федерации

Обидно отношение, шокирана съм. БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, отвърна Илияна Раева

Радостин Василев: Писъците на обгрижваните от статуквото ме радват - 1
Снимка: БГНЕС

Спортният министър Радоситн Василев влезе в остър задочен спор с президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. След срещата на Василев със спортните федерации той даде пресконференция.

"На нито една федерация няма да се пречи, напротив, очаква се сега да получат най-голямото финансиране за всички времена. Надявам се само да са открити към нас.

„Казах ѝ /б.р. на Илияна Раева/ че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите. Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди. Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Може би трябва да потърси квалифицирана помощ. Аз мога да говоря само с факти. Вчера ми /б.р сряда/ се обиди нейния съпруг, днес тя и аз влизаме в едно предаване. Това е истината и тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева, но проф. Дашева не отвърна нищо. Ние с нея сме в различни етапи от развитието в живота си. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост. Затова ви поканих, за да изоблича лъжата. Никога на съм нападал семейството на г-жа Раева. Мен ме интересува федерацията по художествена гимнастика", каза спортният министър, цитиран от bTV.

„Вчера /б.р. сряда/ разговарях с нея, след като тя ме помоли да я потърся. Аз ѝ казах, че не желая да водя подобен тип разговори. Ако тя е свикнала да разговаря с министър Кралев и предишното ръководство по този начин, аз комуникирам само по официален ред. Тук става въпрос за принципи. Затова не съм приел досега нито един представител на федерации. Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Първите писъци ще дойдат от лакеите на мафията", заяви министър Василев.

"Започвам проверка във всички органи, като съм я координирал с министър Рашков, с министър Василев и премиера Петков. Това ми е по коалиционно споразумение. Някой може да си мисли, че може да ме вкара в изкуствен скандал. Няма да толерирам просташко поведение. Нито съм нападал нейния съпруг, нито нея, нито нейния спорт. Аз се считам за човек, който милее на спорта. Няма да позволя един председател на някой спорт да извива ръцете на министъра и да ми казва, че има милион и половина лева, отделени в Национална спортна база при Пламен. Те дори си говорят на малко име. Явно Пламен Манолов, който е директор на Национална спортна база, за г-жа Раева е Пламен. За мен те са г-н Манолов и г-жа Раева. Всичко е черно на бяло. Правя всичко възможно да съм коректен. Когато виждам писъците на обгрижваните на статуктвото, това ме прави радостен", каза още министърът на младежта и спорта.

Илияна Раева реагира с коментар на думите на Василев на стената си във Фейсбук. Ето пълния текст на изложението й:

"Фалстарт...Атаката на новия министър на спорта се прехвърли от Наско към мен.

Днес /б.р. вчера/ имаше официална среща на федерациите с новия министър на спорта Радостин Василев. Внимателно слушах пресконференцията му с медиите, на които представи новата програма за финансиране на спорта за високи постижения. Разбира се, впечатли ме факта, че първо това се прави с медиите, а не с федерациите, но това не е фатално, само уточнява някои детайли и характеристики.

Дойде ред и на федерациите. Даде се думата на присъстващите президенти. Генералните секретари, които са най-добре запознати, не бяха допуснати заради мерките за Ковид. Колеги се изказваха, даваха някои препоръки и задаваха въпроси. Вдигнах ръка и аз. Препоръчах за следващата програма да се използват и хора от федерациите, които реално правят спорт и са адекватни на еволюцията и непрекъснатите промени в спорта, които изискват промени и в методика, и във финансиране, и във всичко свързано с развитието на спорта. Впрочем, това предложи преди мен и колегата от батута Стоян Димитров.

След това разкрих страховете си, че няма отговор и информация за финансирането на нашите проекти за Световна купа, която е в началото на април и Световното първенство, което е през септември, както и последната такса към ФИГ за организирането му, на която при забавяне текат лихви. Разкрих и опасенията си за наемите на тренировъчната зала “Арена Армеец”, която ползваме за тренировки, защото нямаме зала, в която да се побере целия национален отбор. Тук е мястото да добавя, че българският национален отбор не разполага с тренировъчна база, която да поеме изцяло националните ни отбори.

Останах шокирана от отговора на новия министър, който започна с изречението, че е много изненадан и знаел, че Художествената гимнастика е съществувала в зоната на комфорта. Беше казано, че аз съм била единствената, която си е позволила да му звъни по телефона, но тези недомислени изречения бяха нищо сравнение с това, което ме очакваше, а именно, как моят съпруг Наско Сираков вчера бил написал писмо до него…

Тук вече не издържах абсурдното му изказване, станах и го репликирах, че се надявам никога повече да не намесва съпруга ми, не на място и на официални срещи на федерациите. Освен това казах да не внушава, че едва ли не БФХГ е била с някакви привилегии и, че явно не е запознат с резултатите и работата на Художествената гимнастика през последните години.

Обидното отношение към БФХГ и семейството ми, което е посветило живота си на спорта и е постигнало успехи на световно ниво не само като спортисти, но и като ръководители на спорта, беше потресаващо. Казах, че намесвайки името на съпруга ми, в тази официална среща с федерациите я превръща в махленска седянка. Поисках да разясня нападките му: “ … че само аз съм си позволила да му звънна по телефона…” ( и всичко това казано в отговор на моите въпроси за предстоящата година) като казах, че не съм звъннала на него, а на секретарката, на която разказах казуса с документите за разширяването на тренировъчната ни зала, които документи след три години най-накрая са готови и министърът на спорта е този, който трябва да ги внесе в министерски съвет. Най-учтиво помолих секретарката да му каже това, както и ако реши да ми звънне, за да го запозная с казуса. Не съм му звъняла по телефона, а звъннах на секретарката му! След разговора ми със секретарката, в по-късните часове той ми звънна и аз го запознах лично с документите.

Седях и не вярвах на очите и ушите си, какво виждам и какво чувам… Кому са нужни това отношение и тази агресия?! И защо е така?? Така ли ще работим от първия ден?!

Г-н Министър, БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, за да работи!

Нашата федерация е получавала онова, което и се е полагало за постигнатите резултати и за цялостната дейност и труд, които влага за развитието на този спорт. БФХГ не е създавала никакви проблеми на който и да било министър, по какъвто и да е повод и за това сме получавали уважително отношение от всички министри на спорта досега.

Не знаех, че дори на секретарката Ви при огромна нужда е проблем да се звъни! Напълно нормално и в реда на нещата е да търсиш връзка с ресорния си министър при проблем.

Най-малко съм си представяла, че ще размахвате името на съпруга ми Наско на такава официална среща на федерациите, в присъствието на всички президенти.

Това е възмутително! Спортът има нужда от министър, който да уважава усилията и постиженията на българските спортисти и спортни федерации.

Като адвокат, който жонглира перфектно с думите и подредбата на изречението, би трябвало да бъдете по-умерен и да знаете, че българският спортист, особено онзи, който е донесъл много победи и поводи за гордост и слава е СМЕЛ и не се страхува от войни, та бил той и на прага на 60- тата си годишнина.

Апелирам за повече респект към БФХГ, която тази година ще чества 70- годишнина на своето велико съществуване.

Вярвам в бъдещо ползотворно сътрудничество!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    35 9 Отговор
    така и смело !

    Коментиран от #26

  • 2 не харесвам семейство раеви

    36 18 Отговор
    но зализания плешундер дразни повече
  • 3 тикви

    48 12 Отговор
    Това семейство се мислят за господ, нито футбола им е футбол, нито тя е фактура в БФГХ, всички знаем кой !
  • 4 МИЛЕНИУМ

    38 11 Отговор
    за коя се има РАЕВА СИРАКОВ
  • 5 Първи

    47 7 Отговор
    се разпищяха най - облагодетелстваните и привилегировани при предишното правителство , получавало царски пайове от милиардите ! А Стъки нещо се е спотаил.......

    Коментиран от #13, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 5577

    18 34 Отговор
    От сега мога да ти кажа че нищо няма да направиш г-н министър. С тия принципи, нямаш способност да поставиш хората на мястото им. Резултати никакви няма да постигнеш. Бих те посъветвал да почерпиш опит от министър Кралев и да надградиш, ако не поне да задържиш нивото, защото последните 30 години сме нямали такива резултати в спорта.
  • 8 Петко

    15 19 Отговор
    Значи , този чоаек/министьра/ не е за този пост!
  • 9 гост

    32 9 Отговор
    Даа,свършва безконтролната лапачка за всякакви ,,спортисти,, и почва един рев...

    Коментиран от #16

  • 10 Max

    30 12 Отговор
    Това да хванеш топка със зъби или обръч с дупето си, ако е спорт, то тази е Галилео Галилей!
    P. S С огромно удоволствие към труда на децата за задоволяване болните амбиции на треньорките, който с много малки изключения са за освидетелстване!
    Който е влизал в тяхна зала за тренировки, знае за какво говоря!
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 2 Отговор
    За думите ...Нищо...Кажее Какви пари Стоят зад думите....Колко сацарапили художествената гимнастика и колко други спортове.Аз съм далеч от спорта вече,нооо кажете колко е дала държавата на Шахмата....да сравниме???

    Коментиран от #19, #20

  • 12 Ха ха ха🤣

    28 6 Отговор
    Раева наистина не я слуша главата, а и с нервите не е добре. Много добре ѝ е показал мястото министъра. (Тази не беше ли една от любимите герберски на тиквата?)
  • 13 МАФИЯ

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Първи":

    стъки е с ковид
  • 14 Стъки се е

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Първи":

    спотаил, защото може би и той (въпреки ограничените си възможности) осъзна, че сменят ли цАцароф, ще трябва да доказва всеки лев, а тиквата не е от онези, които помагат на паднали.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Олимпииски шампиони

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Лапачка да станеш Олимпииски шампион? А ЦСКА София спечелиха Шампионска лига, че им помагат толкова много🤔.
  • 17 Митака

    22 7 Отговор
    АПЛАУЗИ г-н министър на спорта!
    Наско и Илиана се мислят, че са центъра на света, щото номерата им минаваха пред хелуоинската тиква и той редовно им снасяше по някой и друг милион. Сега квичат, което означава, че министъра работи в правилната посока.
    Защо никой друг не възроптава? Само тия двамата важничат! Селски пръчки.
  • 18 hahaha

    10 3 Отговор
    абе направо закривай спорта и министерството и си отивай в къщи
  • 19 Ahil

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ, ти нищо не виждаш. Да лъвския пай трябва да се дава срещу успехи.Според теб бобслея трябва ли да взима колкото художествената гимнастика? Смешно е!

    Коментиран от #24

  • 20 Бинго

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти си "дълбоко давещ"! Коментара ти е "една гаща плява на нащо магаре"! Няма правопис, няма стил. Казваш: Бивш спортен деятел си? Не го казвай!

    Коментиран от #25

  • 21 Тредстоун

    6 5 Отговор
    Министърчето , никой не те знае тебе , еднодневка , никой няма и да те запомни , за разлика от Раева и гимнастичките ... , като вземат да се дуят като парижки тия новоинсталираните , три годишно магаре девет години с овцете папагал , иииии между другото вече вие папагали сте статуквото , нали се сещаш...
  • 22 Българина

    6 6 Отговор
    винаги е тъпкал и мразил успелите! В тези калпави години има ли спорт с по големи успехи!!!??? Колко от пишещите и слагащи плюсчета и минусчета знаят реалното състояниевъв федерациите! Колко федерации гушкат парички безрезелтат!!!?? Без да съл адвокат на никой не е ли редно да започнеш с тия спортове в които резултати няма!!!! Аи това момченце се взе много насериозно, как се говорило с мшнистър абе "Големанов" слез на земята!!!! От гези ежби никой не печели! Що не се захване с борците за тях малко ли парички се дават, ще се захване ама Гришата Г ще го стисне за ....
  • 23 И ТИ ЩЕ ОБГРИЖВАШ

    3 1 Отговор
    ВЕЧЕ ЗАПОЧНА С ОБГРИЖВАНЕ ТО НА ГАНЬО. НЕ МИ СЕ ВИЖДАШ МНОГО ЧИТАВ. ПО ОЧИТЕ ТИ ЛИЧИ.
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ahil":

    Ами тогава ..""Експерте"",да видим каква е масовоста и тогава да видим и успехите....Шахмата има отделна олимпиада....Знаеш ли байо защо???Защото е повече от Спорт!когато аз престанах да играя в бг,имаме Световни шампиони и при мъже и при жени.Едно време си спомням на олимпиада в люцерн играх по бай тошово време...Станахме мисля дележ 3то и 4ти по коефициент на олимпиада...шах играе всеки ,а художествена гимнастика единици.та Обясними тогава ,защо никога шахът не се е толерирал ...финансово от държавата,а фуражко???Защо всеки млад шахматен талант да търси Спонсор,а не Държавата респективно Федерацията да му помага в пътуването и престоя???Аз мога да ти кажа...Ти би трябвало и да си го видял в тази игра""Стани Богат"4........появяват се такива,като синът на куртенков,като Младия Чаталбашев,които са далеч над нивото,което можете да Сугистирате....Те лесно ви разчитат и тях не можете да манипулирате....такива фуражко са опасни за всяка власт.Толкоз...не влизай във варианти,които не са ти познати!Още по -малко да си го мериш с дълбоко виждащ!

    Коментиран от #28

  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бинго":

    С теб разговаря двукратен Шампион на Народна Република България по шахмат и многократен призьор от републикански първенства по шахмат!Гросмайстор на Фиде,ако знаеш как се присъжда и какво значи. А,ти обиждащия кой си??Дълбоко Виждащ никога не е бил държавен Служител!Редно е да е извиниш,ако има в теб нещо,като достойнство и да не обиждаш!
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Само":

    ...ще ликвидираш високото спортно майсторство.....Медали от олимпиади само в спомените на дядовци и баби.
  • 27 Да бе да

    5 0 Отговор
    Илиана Раева наистина беше невероятна спортистка , но я гледах след олимпиадата 2021 в една телевизия и бях изумен ! Водещите не можеха да я изгонят от ефира ! Очевидно е доста странна и се чувства недооценена милата тя !Министъра е постъпил грубо , което също е тъпо !
    Проблема ни е че не умеем да комуникираме !
    Аз не разбирам защо въобще имаме чак "министерство" на спорта ? То и министерство на " културата " е същия оксиморон ! Остатъците от комунизма ще ни мъчат още дълго време !
  • 28 Тончо

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като си толкова голям шахматист, можеш ли да ми направиш рокадо на топките, без да пипаш царя
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Радостине цветнокож отпадък

    4 1 Отговор
    .............,.....
  • 31 За протокола

    3 0 Отговор
    "Писъците..."
    Ама че език.
    Тези са не по-малко прости и нагли от предишните, въпреки претенциите и дипломите си.
    Лошото е, че ще нанесат за по-кратко време много повече поражения.
  • 32 И и Раева и Сираков са спрягани в най

    0 1 Отговор
    Различни схеми!! Последно Наско писал лие писмо на министъра, чее толко нервна Раева? Явно е писано, тя не потвърждава, а само да не го замесват!! Ми той сам се Замесва!! Сега е ред на Стъки да се оплаче!!
  • 33 Ц..ц..ц..

    2 0 Отговор
    Вчерашен завързак, а вече толкова нагъл и арогантен ! Достоен представител на новата власт !