Last news in Fakti

29 Май, 2022 00:44 3 796 29

Реал Мадрид е новият крал на Европа!

  • реал мадрид-
  • ливърпул-
  • шампионска лига-
  • футбол

"Белия балет" с рекорден 14-и трофей

Реал Мадрид е новият крал на Европа!  - 1
Снимка: БГНЕС

Реал Мадрид спечели с 1:0 титаничния финал на тазгодишната Шампионска лига срещу Ливърпул. Винисиус Жуниор вкара попадението за триумфа на „лос бланкос“ около четвърт час след началото на втората част.

В 21-ата минута Мане нацели десния страничен стълб на вратата на „Белия балет“. Куртоа също имаше принос топката да не влети в мрежата му, закачайки я с върха на пръстите си.

Минути преди края на частта Бензема отбеляза след истински карамбол с участието на Фабиньо, Валверде, Алисон и Конате, но реферът Тюрпен не зачете попадението след помощ от ВАР стаята.

Реал Мадрид е новият крал на Европа!
Снимка: БГНЕС

През втората част на срещата картинката не се промени – мърсисайдци атакуваха, а испанците се отбраняваха. Вратарят на „лос меренгес“ - Тибо Куртоа, изнесе феноменален мач и на няколко пъти спря опитите най-вече на Мохамед Салах да отбележи за своите.

Началото на финала се забави с над 30 минути, а причината бе, че феновете на мърсисайдци са излязли прекалено късно от предвидената за тях фен зона и впоследствие са предизвикали сблъсъци с парижката полиция.

Два от най-титулуваните клубове на Стария континент спорят за най-ценното клубно отличие на легендарния „Стад дьо Франс”. Главен съдия на сблъсъка между „червените“ и „белите“ е франзуцинът Клеман Тюрпен.

Реал Мадрид е новият крал на Европа!
Снимка: БГНЕС

Срещата започна в изключително динамично темпо, но не предостави голови положения в първите десетина минути. Точно тогава обаче Салах имаше шанс да открие, но силният му удар от 13-14 метра мина над вратата. Минути по-късно египтянинът имаше нов шанс - Арнолд навлезе добре в наказателното и отправи подаване към него. Салах, на чийто гръб бе Милитао отправи удар в долния ляв ъгъл, ала белгийският страж на вратата на мадридчани отрази.

Половин минута след това Тиаго Алкантара опита фалцов изстрел от дъгата, но той не представляваше сериозна опасност за Куртоа.

Отново Салах опита късмета си около четвърт час след началото, стреляйки мощно, но за пореден път Куртоа отрази с вещина. Един от най-активните за "червените" - Арнолд, също имаше възможност да стреля, но неточно.

Канонадата пред вратата на "кралете" не спираше - Мане залъга двама противници и стреля, а Куртоа с върха на пръстите си отклони топката в десния страничен стълб.

Реал Мадрид е новият крал на Европа!
Снимка: БГНЕС


В 34-ата минута Куртоа отново трябваше да се намесва - Салах стреля нелошо с глава след центриране отдясно. 60 секунди по-късно Винисиус проби в наказателното на английския тим, но кълбото бе избито от краката му. Шест минути преди края на полувремето Хендерсън опита изстрел след отбита от корнер топка, но не бе достатъчно точен.

Отвъд 40-ата минута дойде първият реален шанс за мадридския клуб. Бензема получи дълъг пас, извел го сам срещу Алисон, французинът залъга бразилеца и Робъртсън и понечи да подаде, а при паса му се получи истинска суматоха с участието на Валверде, Фабиньо, Алисон и Конате, след която топката отиде у нападателя, който я вкара във вратата. След дълъг видео преглед обаче попадението не бе зачетено.

Със самото начало на втората част Ливърпул можеше да открие. Арнолд центрира много добре отдясно, но Диас се размина с топката на броени метри от вратата.

Малко преди да измине четвърт час от началото на второто полувреме "лос меренгес" удариха. Многоходова комбинация на мадридчани завърши с ниско прострелно подаване на Валверде, който намери Винисиус на само няколко метра от вратата, а за бразилеца остана само да вкара топката в полупразната врата.

Реал Мадрид е новият крал на Европа!
Снимка: БГНЕС


Отговорът на "червените" не закъсня - няколко минути след попадението на младока Салах стреля фалцово в далечния ъгъл, ала Куртоа отново внимаваше и с една ръка спаси красивия шут.

Малко по-късно отново Салах бе развенчан от Куртоа. Влезлият като резерва Жота свали топката с глава към египтянина, който от нулев ъгъл опита да отбележи, но бившият вратар на Челси отказа да бъде преодолян.

Реал Мадрид е новият крал на Европа!
Снимка: БГНЕС

"Лос бланкос" отвърнаха на настъплението на англичаните със заучено положение, при което Каземиро не се ориентира добре и сбърка с паса, вместо да нанесе удар от чиста позиция. Дейвид Алаба пък се прояви с фантастична намеса в 79-ата минута, предотвратявайки удар от близка дистанция. Секунди след това топката едва не навести вратата на Куртоа по малко случаен начин.

Поредната чиста ситуация за Ливърпул дойде в 83-ата минута и за кой ли път в срещата предложи сблъсък Салах - Куртоа. Египетската суперзвезда стреля от хубава позиция с десния си крак, но резултатът бе идентичен: белгиецът си спечели аплодисменти, демонстрирайки страхотен рефлекс.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пелев

    33 41 Отговор
    Къв титаничен финал, скучен мач, та дрънкаше. По-добрият отбор загуби.

    Коментиран от #6

  • 3 Белия балет

    47 12 Отговор

    До коментар #1 от "Куджо":

    Защото не е толкова интелигентен, освен това не е добре с нервите.Татко Карло е велик! "Белия балет" тържествува!
  • 4 Гост

    42 12 Отговор
    Реал Мадрид е над всички !
  • 5 Еврофутбол

    15 5 Отговор
    Ще ми хванете топките.
  • 6 Реал Мардид

    51 13 Отговор

    До коментар #2 от "Пелев":

    По-добри бяха Реал, играха по-технично, по-умно, по-фино. Червените напираха като коне, но нямат акъл.
  • 7 Чорбев

    43 8 Отговор
    Английските "чорбари" пак взеха калъфката. Има още да учат, докато стигнат нивото на кралския клуб.
  • 8 Мадридист

    44 11 Отговор
    ЧЕСТИТА КУПА НА ВСИЧКИ МАДРИДИСТИ!!!Елиминирахме звездния шампионск отбор на ПСЖ ,елиминирахме стария носител на ШЛ в лицето на Челси ,елиминирахме стария,нов шампион на Англия.Победихме и митичния Ливърпул.
    Респект за всичките ни противници този сезон в ШЛ.Сега вече е време за купон.Вамоссссс!!!
  • 9 az #Контрапропаганда

    30 16 Отговор
    Този финал беше поредното доказателство за хаоса и за деградацията, в които се потапя Европа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ники

    37 5 Отговор
    Голяма класа са Реал.Минаха през цялата ВЛ.
  • 12 Нямам Срам

    23 3 Отговор
    Честито на загубилите на тото ... Очакванията за голове умряха .. е аз ги нацелих за цял мач под 1.5 гола Реал Мадрид под 1.5 9 коеф . Които е очаквал голова фиеста да се прегледа ... Този мач беше на тактическо ниво и надригаване и двата отбора имат силно нападение което при финал на такова събитие трябва да бъде неутрализирано.за мен лично шампионската лига е пародия ... Трябва да участват само шампионите на страните в Европа .
  • 13 Киро Ритнитопковеца

    17 5 Отговор
    Жалко, аз бях заложил на динамо киев. Може би догодина.
  • 14 Велин

    22 5 Отговор
    Пак ще има плюене по Реал. Сигурно пак Перес е купил мача!?!? Сигурно само с късмет станаха шампиони!?!? Все от тоя сорт. Ами нормалното се случи. Победиха първите три отбора от Англия. Победиха и ПСЖ. Това само с късмет не става. Това го могат само велики отбори с велики треньори. Ама то всички знаят чий турнир е този. Честито!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Куджо

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Геврек":

    Ливърпул-Реал Мадрид 0:1
  • 17 Нямам Срам

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "Геврек":

    Прочети ми пак коментара и виж за какво Реал играха с 8 защитници
  • 18 Сашка

    2 3 Отговор
    Яяя футболисти, всичките ще са само за мен. Ще се труда неуморно за тях остава сградата и удоволствието. Нека им зареда батериите. Без значение възрастта
  • 19 Фень

    5 10 Отговор
    Кралят на Европа и Света , винаги ще си остане един - Супер Ултра Гранда Ботев Гълъбово !
  • 20 ЦиКлоп

    11 2 Отговор
    Честитя на момчетата поредната калъфка, заслужиха си я!
  • 21 Доган ага

    6 16 Отговор
    По света хората са във война,а те на футбол си играят

    Коментиран от #22

  • 22 Селтак

    18 5 Отговор

    До коментар #21 от "Доган ага":

    Трябваше да сложат Динамо Киев на финала, и да спечели турнира да дублират евровизия

    Коментиран от #24

  • 23 Вбесих се за неспазването на часа.

    16 4 Отговор
    От къде на къде,заради английската пияна пасмина,която е пила по кръчмите и не спазва условията за влизане в стадиона,ще се чака над половин час.Който дошъл дошъл ,останалиоте да продължат да пият пред стадиона.Нека не забравяме,че точно тази отвратителна фенска маса на Ливерпул,беше причината за смърта на над 100 човека на стадион Хейзъл при един друг финал.Не понасям ,англосаксонската измет и нейната наглост.Отмениха чист гол на Бензема,след като топката идва при него от коляното на червен.Нямам обяснение за това,защото правилника в ситуацията не може да се тълкува а има две положения.В засада е ако паса или рекушета е от Валверде, и не е в засада ако е от коляното на червен.По класния отбор спечели очаквано, а букмейкърите са пропуснали да хванат по здраво съдиите,за да им се сбъднат прогнозите.

    Коментиран от #25

  • 24 Слава Россия!

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Селтак":

    Догодина Динамо и Шахтьор ще играят плейоф за оставане в руската първа лига
  • 25 Последно от УЕФА

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Вбесих се за неспазването на часа.":

    5 години забрана за посещение на евротурнирни мачове за феновете на лузерпуля
  • 26 ел галактико

    12 1 Отговор
    реал просто не губят такива финали
  • 27 Помак от микре

    2 1 Отговор
    Лос бланкос велики манданга и меренге за ливерпуло
  • 28 площад Сабелес

    8 2 Отговор
    Даже отмениха и чист гол за Реал. На всичко отгоре пияниците англичани пак правиха поразии- катериха се по оградата на стадиона като маймуни.Заради тях мачът закъсня.
  • 29 Страпон

    8 2 Отговор
    Реал Мадрид е над всички! Напълно заслужено