Last news in Fakti

26 Септември, 2022 16:03 800 1

Кои отбори дават най-много шансове за изява на младите във футбола

  • валенсия-
  • севиля-
  • нордшеланд-
  • нонгбуа пичая

Има един тим в Европа, който е съставен от почти 74% играчи под 21 години

Кои отбори дават най-много шансове за изява на младите във футбола - 1
Снимка: БГНЕС

Темата с младите и опитните фигури във футбола ще бъде вечна и няма човек на света, който да разполага с идеалната формула за баланс между двете. Има много клубове, които приоритетно дават шансове за изява на младите си таланти, но има и такива, които предпочитат да използват хора с богат опит на терена, за да печелят мачовете си. CIES компилира данните от изминалата година, за да ни предостави един любопитен поглед върху това къде се дават най-много шансове на младоците и къде на ветераните. Някои от резултатите подозираме, че ще ви изненадат.

Най-младият тим в Европа се оказва, че е датският Нордшеланд. Тимът е съставен от 73,7% момчета под 21-годишна възраст. Тимът финишира на 5 място в крайното класиране на Суперлигата, като дори изпревари Рандърс, след като шампионатът бе разделен на две, както е по регламент. Голямата звезда е Камалдийн Сюлемана със своите 10 гола. Тогава той бе едва на 19 години, но така си заслужи повиквателна за националния отбор на Гана.

Тайландският Нонгбуа Пичая пък се намира в другата крайност. 77,1% от отбора е съставен от ветерани над 30-годишна възраст. Така отборът финишира на 6 място в Лига 1 през изминалата кампания, а най-добрият футболист бе бразилецът Хамилтън, който е на 31 години и има 11 гола.

От топ 5 първенствата с най-много младоци може да се похвали испанският Валенсия, но данните далеч не са толкова впечатляващи, колкото при Нордшеланд и Нангбуа Пичая. „Прилепите“ са използвали 25% момчета под 21 години, а най-сериозно представителство има групата на онези между 22-25 години - 57,3%. През изминалия шампионат в Примера Дивизион Валенсия завърши на 9 място и то с отрицателна голова разлика (48:53). Звездите на тима бяха Карлос Солер и Гонсало Гедеш, като и двамата са на по 25 години.

Друг испански тим пък е №1 по използването на футболист в края на своите кариери. 53,8% от състава на Севиля през сезон 2021/22 са били над 30-годишна възраст. Отборът така завърши на 4 място в Ла Лига, а може би най-впечатляващ от всички бе Жул Кунде, който парадоксално бе на 23 години по това време. Тук изглежда сякаш Юлен Лопетеги бе намерил известен баланс във възрастовия диапазон, макар в известна част от кампанията „андалусийци“ да бяха реален претендент за титлата срещу Реал Мадрид преди да се сринат в края и да се задържат на ръба на топ 4.

В английската Висша лига най-младият състав бе този на Арсенал - 26,7% играчи под 21 години, а най-възрастният тим бе на Челси - 38,8% хора над 30 години.

Във Франция Монпелие използва 27,7% младоци, а Оксер цели 47,5% ветерани.

В германската Първа Бундеслига най-младият тим бе този на Байер Леверкузен с 24,1% момчета под 21, а в Бохум пък имаше 45,5% опитни фигури в 30-те си години.

И накрая, но не и по важност, в италианската Серия А Верона бе най-младият отбор с 26,7% младоци срещу 44,5% опитни атлети в състава на Болоня.

За съжаление статистиката не е обхванала българската Първа Лига, където щеше да е особено любопитно да видим дали наистина родните клубове пренебрегват своите юноши за сметка на ветераните. Бърза справка с публичните данни ще покаже, че през сезон 2021/22 най-възрастният футболист бе Георги Петков от Славия със своите 46 години, а най-младият пък бе Асен Митков от Левски със своите 16 години.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.