Last news in Fakti

7 Август, 2013 10:47 731 0

Баскетболистите ни са само на крачка от ЕвроБаскет 2015

  • българия-
  • евробаскет-
  • тити папазов

Мачът с Румъния на 10-ти ще бъде решаващ

Баскетболистите ни са само на крачка от ЕвроБаскет 2015 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският национален отбор по баскетбол е изключително близо до класиране за финалите на ЕвроБаскет 2015.

Родните национали направиха страхотен старт, записвайки 2 успеха от първите си два мача.

България започна с победа участието си в предварителната квалификация, като селекцията на Тити Папазов надигра като гост Румъния в Констанца с 84:68.

Бранко Миркович направи отличен дебют и се отчете с 20 точки, 6 асистенции и 5 борби. Деян Иванов пък бе най-резултатен, реализирайки 27 точки, но нямаше ден в стрелбата - 7/18, добавяйки 8 овладени борби. Брат му Калоян добави точки 15, а Иван Лилов завърши с 9 точки, 6 борби и 4 асистенции. Андрей Мандаке вкара най-много за Румъния - 18 точки, Брайс Кабенгеле добави 11, а Адриан Тудор остана с 10. Въпреки ръстовото превъзходство на Румъния, България овладя десет борби повече - 42 срещу 32, а освен това преимуществото бе на наша страна и при асистенции (19 срещу 14). И двата тима стреляха по 19 пъти от тройката, но докато Румъния реализира едва 5 от тях, българите вкараха двойно повече - 10. Също така "лъвовете" бяха почти безгрешни от наказателната линия, реализирайки 24 пъти от общо 28 опита.

Страхотният старт до голяма степен даде и голямо самочувствие на "трикольорите" и във втората си среща те тотално прегазиха съпротивата на непретенциозния тим на Исландия.

30-годишният гард Йон Стефансон се считаше за най-голямата заплаха от страна на исландците. Той играе за КАИ Сарагоса в Испания, но преди време е прекарал сезон в НБА с екипа на Далас Маверикс. Освен него внимание заслужават Хаукур Палсон (197 см, Манреса, Испания) и Хлинур Баеригсон (200 см, Сундсвал, Швеция). Безспорен респект събуждаше и присъствието на 218-сантиметровият Рагнар Натаелсон, който обаче се подвизава в първенството на Исландия.

Все пак, в историята си досега Исландия никога не е записвала участие на ЕвроБаскет, а допреди няколко години бе част от по-слабата Дивизия "Б".

Логично, българите записаха убедителна втора поредна победа в група "А".

В първото си домакинство "трикольорите" не оставиха шанс на противниците си и надиграха островитяните с цели 29 точки разлика - 88:59.

Иван Лилов реализира най-много за безапелационния успех на наште - 14 точки, Деян и Калоян Иванови добавиха по 12, като Деян овладя 13 борби и направи 5 асистенции, а Бранко Миркович и Александър Янев се отчетоха с по 10 точки.

България овладя 56 борби срещу скромните 21 за Исландия, а освен това превъзхождаха съперника и при завършващите подавания (21 срещу 11). За сметка на това обаче българите направиха и цели 20 грешки.

Следващият мач на националите е на 10 август срещу Румъния отново във Варна и до голяма степен ще се окаже решаващ, тъй като ако бием и в него, със сигурност се класираме за Европейско.

Първите отбори от четирите групи ще се класират за полуфиналите, а тази квалификация дава едно място на ЕП. Догодина има и редовна квалификация, в която ще се включат неуспелите сега, както и отборите от тазгодишното европейско.

Още еднин любопитен факт е, че БФБаскетбол сключи договор с ТВ7 за изключителни права при излъчването на мачовете, а според клауза в споразумението по време на мачовете НЯМА да бъдат допускани телевизионни камери на други медии в залата, които да заснемат мачовете или части от тях. Разрешено е използването на камери само в MIC-зоната на залата за интервюта и изказвания от треньори и играчи, съобщиха от федерацията.

Ние от екипа на Факти.бг смятаме, че победата над Румъния е много възможна и се надяваме чудесното представяне на баскетболистите ни да продължи и занапред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА