Last news in Fakti

5 Януари, 2023 16:03 1 170 3

Наистина ли Енцо Фернандез струва €120 млн.?

  • енцо фернандез-
  • бенфика-
  • челси

Аржентинският талант представлява интерес за Челси

Наистина ли Енцо Фернандез струва €120 млн.? - 1
Снимка: БГНЕС

Енцо Фернандез преживя едни невероятни 6 месеца от кариерата си и то в самия ѝ зародиш. Той пристигна в Бенфика през лятото срещу €14 млн. от Ривър Плейт, записа серия от 22 мача без загуба, спечели си повиквателна за националния отбор на Аржентина току преди началото на Мондиала в Катар, а на самия турнир вдигна титлата и прибра наградата за „Най-добър млад играч“ в турнира. Това накара Челси да стартира офанзива за привличането му през януари, но през изминалите няколко дни плъзна слух, че „орлите“ са отказали предложението на „лондончани“ и са обявили, че цената на 21-годишния полузащитник е упомената в откупната клауза от договора му, а именно €120 млн., пише The Athletic. Големият въпрос в случая е - струва ли наистина толкова много пари това момче?

Изданието прави подробен анализ на някои от най-впечатляващите му мачове до момента, като се забелязва нещо напредничаво за състезател в неговата позиция. Той играе ролята на плеймейкър от дълбочина, който не залага на дългото владеене на топката с множество къси пасове със съотборниците си, както правеха през годините Шави и Андреа Пирло, а по-скоро взема авантюристични решения, пренебрегвайки най-очевидните решения. Така той създава много по-висока динамика в разиграването и изглежда сякаш през цялото време тимът му контраатакува, но всъщност е нестандартно решение на наложилата се в последно време висока преса.

Точно на това станахме свидетели във финала на световното срещу Франция, където „петлите“ пострадаха през първата част от опитите си да пресират в противниковата половина, а Енцо постоянно разпределяше топката по крилата за фланговите нападатели или за крайните защитници, които се включваха постоянно в предни позиции.

На графиката по-долу ще видите анализ от Smartscout, където на база изиграните 1177 минути за Бенфика са отчетени качествата на решенията, които взема Фернандез в играта си. Съвсем, като на компютърните симулации, скалата за оценяване е от 0-99. Там забелязваме, че най-добрият млад играч от Катар залага изключително много на пасове в предни позиции, предоставяне на директни възможности за стрелба, влияе пряко върху възможностите за гол и в същото време хвърля много усилия, за да затваря пространствата пред защитата, когато тимът му се брани. И не на последно място разполага с нужното самочувствие, за да поема отговорност за собствени изстрели, когато ситуацията го свари около противниковото наказателно поле.

Енцо Фернандез междувременно поддържа успеваемост на пасовете си от 90%, което го поставя сред най-добрите халфове в света в момента, каквито са Тони Кроос, Лука Модрич, Педри, Марко Верати и Джошуа Кимих. Директният му подход изглежда не носи прекалено голям брак в действията му, а напротив - превръщат Бенфика и Аржентина в отборите, които виждаме в момента.

„Орлите“ неслучайно спечелиха групата си в Шампионската лига без допусната загуба и то в конкуренцията на ПСЖ и Ювентус, докато „албиселесте“ изкачи световния връх за трети път в историята си.

И сега, нека се опитаме да отговорим директно на въпроса - струва ли наистина €120 млн.? Ако парите бъдат платени, той ще изравни стойността на Антоан Гризман, която Барселона даде на Атлетико Мадрид, и ще изпревари Джак Грийлиш от Астън Вила в Манчестър Сити, Еден Азар от Челси в Реал Мадрид, Ромелу Лукаку от Интер в Челси, Пол Погба от Ювентус в Манчестър Юнайтед и Гарет Бейл от Тотнъм в Реал Мадрид. Единствено трансферите на Неймар, Килиан Мбапе, Осман Дембеле, Филипе Коутиньо и Жоао Феликс ще останат по-скъпи от подобна сделка за Енцо Фернандез. На база тази информация можем да кажем, че рискът е изцяло налице. Половината от тези играчи оправдаха очакванията, а другата половина се превърнаха в провали. Ето защо в Челси не са съвсем убедени, че искат да изхарчат такава сума за момче с едва 6 месеца в големия футбол, независимо от авантюристичната натура на новия собственик - Тод Боули.

Здравият разум казва, че цената е прекалено висока, докато съвременният пазар е категоричен, че днешните таланти се търгуват именно на подобни стойности. Само времето ще покаже, дали Енцо Фернандез е еднодневно чудо или е талант, който ще превземе световния футбол в следващите години.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 квс

    0 0 Отговор
    Трябва да се оправи превода на името Fernandez се пише Фернандес, а не Фернандез. Иначе Zaragoza се пише и изговаря на български Сарагоса, а не Зарагоза
  • 2 Нов световен ред

    0 0 Отговор
    Домусчиев да продаде Хювефарма и да го взима в Лудогорец. С него орлите ще станат безсмъртни и ще вдигнат 20 поредни титли в България
  • 3 Тома

    1 0 Отговор
    Ливърпул даде 80 мил. за дарвин и нищо.Атлетико мадрид 120мил.за феликс също нищо.Рядко такива пари се изплащат