Last news in Fakti

19 Август, 2013 11:10 847 0

Марк Маркес продължава да чупи рекорди

  • марк маркес-
  • индианополис-
  • рекорд
Марк Маркес продължава да чупи рекорди - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанецът Марк Маркес доминира напълно на пистата „Индианаполис”, побеждавайки  на легендарното трасе.

Дебютният сезон за Маркес може да се определи, като повече от печеливш, тъй като това е трети пореден успех за 20-годишния пилот. Екипът му Honda  постигна трети двоен успех, благодарение второто място на съотборника му Дани Педроса. Последното място на подиума бе заето от Хорхе Лоренсо от отбора на Yamaha.

Маркес бе най-бърз във всички сесии този уикенд – нещо, което не се бе случвало от доминацията на Кейси Стоунър в Гран при на Австралия миналия сезон.


Испанецът потегли от полпозишън, но и този път стартът му не бе от най-добрите. Той застана зад Лоренсо и Педроса, но ги изпревари в деветата и тринадесетата обиколка.

„Не потеглих добре, но още преди надпреварата бях наясно, че краят на състезанието ще е най-важната част. През първите десет тура се опитвах единствено да следвам Дани и Хорхе [Лоренцо], както и да пазя гумите си. Атакувах, след като горивото малко намаля. После опитах да натисна повече, отворих разлика и вече можех да се наслаждавам на карането и на мотора. Беше чудесно. 25-те точки са важни. Чувствам се прекрасно в САЩ – спечелих и трите старта тук този сезон. Сега се връщаме в Европа и ще гледаме да продължим в същия дух” коментира Марк след края на състезанието.

„Предстоят ни още доста надпревари, а Дани и Хорхе имат много повече опит. Аз ще съм по-силен на някои трасета от другите, но да видим. Това може би беше най-доброто ми състезание, откакто се присъединих към висшия клас. Брно обаче е напълно различна писта от тази в Индианаполис. Сцеплението е добро, конфигурацията – доста бърза. Според мен Хорхе ще е най-бърз там в началото, тъй като тимът му прави тест там по време на лятната пауза”, допълни той.

В  началото на предпоследната обиколка Дани Педроса изненадващо изпревари Лоренсо.

За четвъртата позиция се пребори Валентино Роси, задминавайки Кал Кръчлоу във финалния тур.

Марк Маркес продължава да подобрява рекорди, а на Инди изравни и още един. Той вече е първият новак, постигнал три поредни победи след Кени Робъртс през 1978 г., чийто успехи преди повече от тридесет години са в Австрия, Франция и на Муджело.

Следващият старт на MotoGP е другата седмица на пистата в Брно (Чехия). Маркес е начело в генералното класиране със 188 точки – 21 повече от Педроса (167). Следва Лоренцо със 153, Роси – 130, Кръчлоу – 127 и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА