Last news in Fakti

13 Ноември, 2013 16:51 743 0

УЕФА похвали и Литекс

  • литекс-
  • уефа-
  • хвалба-
  • загорчич

Централата похвали ловчанлии за използването на млади играчи

УЕФА похвали и Литекс - 1
Снимка: БГНЕС

Официалният сайт на УЕФА публикува любопитен материал за лидера в „А” група Литекс, в който възхвалява ловчанлии за стореното от началото на сезона и налагането на млади играчи. Материалът е озаглавен "Литекс черпи сили от извора на младостта".

"Треньорът на Литекс Златомир Загорчич разкри пред УЕФА тайната за възкръсването на отбора след несигурното лято – Берем плодовете от работата в юношеската школа, красноречив бе той. Преди четири месеца бъдещото на четирикратния шампион на България Литекс беше заложено на карта. Треньорът на Христо Стоичков напусна, звездата на отбора Георги Миланов бе продаден на ЦСКА (Москва), на хоризонта се задаваше сливане с ЦСКА (София).
 
Логично, трябваше да мине време, за да се разведри ситуацията. Но много скоро тя се оказа отлична. Победен само веднъж в 15 двубоя, Литекс изненадващо поведе в класирането с равни точки с настоящия шампион Лудогорец. Новият треньор Златомир Загорчич е в основата на това прераждане от пепелта. Той обаче разкрива, че всъщност в младите играчи се крие тайната на успеха:

„През лятото бе много трудно, заради цялата несигурност в клуба. Но не се отчаяхме, а запретнахме ръкави и се захванахме за работа. Знаехме, че можем да разчитаме на качеството на младите ни кадри, но имахме нужда към тях да прибавим опитни играчи. За наша радост сместа сработи много добре.

И това наистина е така. Младоците разкриха напълно потенциала си при успеха с 4:2 над Лудогорец като гост. За ловчанлии на терена бяха 9 българи, а домакините, които правят фурор в група „Б” на Лига Европа, разчитаха само на трима. Тази победа бе много важна от психологическа гледна точка за младите ни момчета. И значително повиши увереността им. Повече български клубове трябва да отгледат свои таланти. Ако го направят, ще имат изгода. Ето, ние вече берем плодовете от добрата работа в школата. Много младоци вършат отлична работа и ще продължат да се развиват”, казва треньорът.
 
И е прав. 14 от 23-ата играчи на тима са собствено производство. А 20-годишният Симеон Славчев е откритието на есента. Изненадващо или не - дефанзивният халф е голмайстор на отбора със 7 гола. Наградата за него не закъсня - получи повиквателна за националния отбор в световната квалификация срещу Чехия. И дори България печели от делото на Литекс. Гръбнакът на тима е съставен от играчи, минали през Ловеч - капитанът Ивелин Попов, Георги Миланов, Петър Занев и Станислав Манолев.
 
„Горди сме от този факт. Младите виждат положителните знаци от селекционера Любослав Пенев и това, че той дава шанс на всеки. Това е гаранция, че те ще продължат да се развиват”, подчертава Загорчич.
 
И докато целта пред България е да се класира за Евро 2016, Литекс мечтае за завръщане в евротурнирите – „Това е основаната ни цел. Но сме на първо място и имаме шанс да спечелим титлата. Естествено, това ще бъде много трудно. Освен Лудогорец, трябва да се борим с винаги фаворизираните тимове на Левски и ЦСКА, както и с пловдивските Локомотив и Ботев Сезонът обещава да бъде вълнуващ.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА