25 Януари, 2014 09:15 2 987 0

5 правила за спорт без травми

  • спорт-
  • травми-
  • фрамар

Автор: Пламен Георгиев

Спортът е световен феномен, който е свързан с желанието на човек да бъде активен, да постига по-високи цели и да поддържа тялото си в добра форма. За никого не е тайна, че спортът влияе положително на цялото тяло и предпазва от редица заболявания, но какво да кажем за спортните травми. Те безспорно са едно от най-неприятните неща съпътстващи спорта и никога не могат бъдат избегнати изцяло. Почти няма активен спорт, без риск от травми, но при спазването на някои прости правила, можем да се предпазим от голяма част от тях.

Никога не забравяйте загрявката

Загрявката не е просто раздвижване на тялото, тя спомага за насочване на кръвта към работещите мускули, като така се повишава тяхната температура, гъвкавост и еластичност. Така чрез загрявката на мускулите, ставите и сухожилията, те се подготвят за предстоящото натоварване и се намалява рискът от травми като навяхвания и разтежения.

Загрявката се прави непосредствено преди тренировка

Загрявката е с продължителност минимум 5 -10 мин.

Загрявката е с акцент на най-натоварените в спорта мускули

Винаги използвайте качествена екипировка

Макар в много от случаите хората да смятат, че екипировката е само аксесоар и не е толкова важна, често фактите сочат обратното. Носенето на стара, износена или неподходяща за спорт екипировка, често е причина травми или нараняване. Най-малкото, което лошата спортна екипировка може да ви донесе, са неприятни проблеми свързани охлузвания, кожни пришки и рани.

Не бягайте със старите кецове или скъсани маратонки

Носете подходящият за вас номер спортни обувки

Използвайте спортни обувки с повишена стабилизация на глезените, ако спортувате спорт с повишен риск от навяхване

Протекторите и каските в спорта не са моден аксесоар, а предпазват от тежки травми

Почивайте пълноценно

Добрата почивка и възстановяване са едни от най-важните фактори за високи резултати в спорта. При всяко едно физическо натоварване се получават микроскопични наранявания на тъканите, за възстановяването на които е нужно време. Когато не даваме на тялото си достатъчно време, за да се възстанови след физическо натоварване, ние рискуваме микроскопичните наранявания да се задълбочат и това да доведе до хронични и труднолечими спортни травми. За да може да се възстанови тялото ни пълноценно след спорт, то има нужда от качествена храна, сън и спокойствие.

Масажът е доказано средство за по-бързо възстановяване след спорт

Добрият сън е много важен за цялостно възстановяване на тялото

След травма си дайте достатъчна почивка

Хранете се здравословно

За да се възстанови тялото ни от физическото натоварване му е нужна качествена храна, богата на хранителни вещества, витамини и минерали. За да си я набави, човек трябва да подбере подходящи храни, доставящи на тялото всичко необходимо и то в правилно съотношение. Липсата на някои вещества като аминокиселини, калций и желязо, може да затрудни възстановителните процеси в тялото и това да доведе до повишен риск от травми и заболявания. Именно затова балансираното хранене е ключов фактор за постигането на високи резултати във всеки един спорт.

Съобразете храненето си с енергийните нужди на съответния спорт

Хранете се с прясна и здравословна храна

Хранителните добавки могат да ви помогнат за балансираното хранене

Спортувайте "умно" и мислете за вашето здраве

Съобразителността и вниманието имат голямо значение за предотвратяване на множество тежки травми и инциденти в спорта. В екстремните спортове всяка една грешка може до доведе до инцидент, който да има тежки последствия за здравето на спортиста. Заучаването на правилна техника, преценката на възможностите и избягването на рискови ситуации могат да ви помогнат да предотвратите много от спортните травми.

Никога не тренирайте с травма или в лоша физическа форма

Натоварвайте тялото си постепенно

Съобразявайте се с уменията и способностите си

Не поемате излишни рискове, за да се докажете пред приятели

Повече информация за спортните травми, света на спорта или как да влезете във форма може да намерите на http://sport.framar.bg/


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА