7 Юли, 2024 00:06 3 107 38

Евро 2024: Нидерландия показа характер и обърна Турция за класиране на полуфинал

  • нидерландия-
  • характер-
  • класира-
  • полуфинал-
  • евро 2024-
  • турция

Нидерландия е последният полуфиналист на Евро 2024

Евро 2024: Нидерландия показа характер и обърна Турция за класиране на полуфинал  - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Нидерландия е последният полуфиналист на Евро 2024! "Лалетата" направиха обрат през второто полувреме срещу Турция и се наложиха с 2:1, а следващият им съперник е Англия. Отборът на Роналд Куман показа характер и сломи съпротивата на турците, които бяха подкрепяни от голям брой свои фенове на "Олимпиащадион в Берлин", пише Спортал.

За Турция отбеляза Самет Акайдън в 35-ата минута, в 71-ата Стефан де Фрай изравни, а в 76-ата Коди Гакпо вкара второ попадение за Нидерландия.

Още в 1-ата минута Нидерландия имаше шанс да поведе, но озовалият се на добра позиция в наказателното поле Депай шутира високо над вратата. Малко по-късно доскорошният футболист на Атлетико Мадрид отново създаде проблеми на турската защита, но не уцели добре топката. Нидерландците категорично доминираха в началото на срещата и търсеха пролуки в сгъстената противникова отбрана. "Лалетата" пресираха високо и не позволяваха на турците да разиграват продължително в средата на терена.

В 11-ата минута Йозджан опита далечен изстрел, но той беше много неточен. Подобно изпълнение сътвори и Чави Симонс, който отново впечатли с огромната си работоспособност. В средата на полувремето турците заиграха по-смело. Силен шут на Чалханоолу се отклони от главата на Ван Дайк, а последвалият корнер не донесе неприятности на Вербруген. В 25-ата минута капитанът на Нидерландия запази самообладание и не позволи на преместилия се на върха на атаката Баръш Йълмаз да го преодолее на самата аутлиния.

Това беше силен период за турците и Бардакджъ пропусна да открие резултата след перфектно центриране на Чалханоолу. Малко след това Чави Симонс получи жълт картон за грубо нарушение срещу Мерт Мюлдюр, но имаше късмет, че реферът Клеман Тюрпен не го изгони. Футболистите на Монтела ставаха все по-агресивни и принуждаваха съперника да греши в собствената си половина. В 35-ата минута Арда Гюлер центрира към далечната греда, Вербруген не прецени добре полета на топката и Самет Акайдън даде преднина на Турция за радост на по-голямата част от феновете по трибуните.

Попадението висимо смути нидерландците. Те имаха твърде малко време за реакция до почивката, а и Турция вече играеше с много по-голямо самочувствие. В 42-ата минута Бергвайн стреля извън наказателното поле, но топката мина далеч от целта. Левият бек Кадъоглу на няколко пъти спря пробиви на Дъмфрис, а Гакпо действаше твърде индивидуално. За цялото полувреме съставът на Куман не отправи нито един точен удар.

Селекционерът на "оранжевите" смени на почивката Бергвайн с Ваут Вегхорст. Опитният таран застана на обичйаната си позиция, а Депай мина малко по-назад. В 54-ата минута Гакпо центрира към Вегхорст, който беше изпреварен от Айкадън, но реферът не даде корнер, а аут. В ответната атака Нейтън Аке получи жълт картон за нарушение срещу набралия скорост Арда Гюлер. Младокът сам изпълни статичното положение и топката срещна левия страничен стълб. В тази ситуация пък Тюрпен не видя намесата на Вербруген и не отсъди корнер в полза на Турция.

Нидерландия атакуваше с все повече хора, но турците бяха много добре подредени и си помагаха във всяка ситуация. В 65-ата минута Вербруген спаси силен шут на Кенан Йълдъз, а след това топката беше изчистена. В 70-ата минута Депай прехвърли топката към непокрития Вегхорст, но той не успя да преодолее Мерт Гюнок. След последвалия корнер топката беше разиграна късо и Депай намери в наказателното поле Де Фрай, който се разписа с глава за 1:1.

Изравняването вдъхнови нидерландците, които продължиха да нападат, а в действията на турците все по-често се забелязваше паника. Куман освежи състава си с включването на Джоуи Ферман и Мики ван де Вен. В 76-ата минута Дъмфрис напредна отдясно и центрира по тревата, Гюнок закъсня с реакцията си и пръв до топката стигна Коди Гакпо, който я добута в мрежата - 2:1. Това беше четвърти гол за нападателя на "лалетата", който не наказа единствено Франция на еврофиналите.

Монтела рискува и направи две двойни смени, като в игра се появиха Окай Йокушлу, Керем Актюроолу, Мехмет Зеки Челик и Дженк Тосун. В 85-ата минута турците на два пъти можеха да възстановят равенството, но последователно удари на Зеки Челик и Актюроолу бяха блокирани. Дженк Тосун също имаше възможност да обстрелва вратата на Вербруген, но прати топката в аут. Нидерландия отговори с опасна контра, при която Гакпо шутира силно, но Мерт Гюнок остави интригата жива.

В добавеното време турците пропиляха нова невероятна възможност. Резервата Семих Кълъчсой отклони топката след центриране от левия фланг, но Вербруген отново показа блестящ рефлекс.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    9 6 Отговор
    Гоят е краля на игрите с топка. Никой еврей не може да се мери на игри с гонене на топка. ⚽️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Костя

    19 7 Отговор
    Руснаците са като нас.Не участват.

    Коментиран от #5, #8, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Учуден

    34 20 Отговор
    Какво прави азиатска държава на европейското футбол? Сигурно трупа опит за азиатското.

    Коментиран от #18, #19, #33

  • 7 Факт

    24 22 Отговор
    Холандците са супер слаби някакви късметлии едно име нямат в състава си някакви средняци играещи в най слабото клубно първенство в Европа
  • 8 РЕАЛИСТ

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Костя":

    Руснаците са хокейна държава. Футболът не им е приоритет, щото е студено. България бе волейболна държава, ама напоследък и там не ги бива.
  • 9 Факт

    41 26 Отговор
    Поне според мен Турция беше по добрия отбор през целия мач ,имаха по чисти положения и повече заслужаваха да са на полуфинал а и играят най красивият футбол и се раздават от сърце ...Холандия имаха късмета да вкарат два бързи гола за 5-10 мин и това беше , но това си беше късмет и затваряне на очите на съдията за втория гол който беше от нарушение , ..Гакпо удари турския защитник отзад в кракът и защитника си вкара топката във вратата..само че дефакто това е нарушение ..а и това си личеше и при трите повторения ..но съдията и вар въобще не гледаха ситуацията , просто си прецакаха Турция Както вчера прецакаха Германия ..Швейцария пък бяха много по добри от Англия а и те отпаднаха.. някак си на полуфиналите по добрите отбори отпаднаха..жалко че повече няма да гледаме интересни мачове..

    Коментиран от #11, #27, #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Айде сега сбирай си фактите и Марш

    21 15 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Цяла вечер ме ташант сърбаците за твоето мнение "кой е по силния отбор" според те . Ако има край вас някое кафене, иди си излей душата, няма нужда тук да правиш анализи на мача, иди намери някой турчин да те скача.
  • 12 Серьожа

    19 13 Отговор
    Резняците целунаха глъвъта

    Коментиран от #28

  • 13 български Русофил

    18 12 Отговор
    чао турцияяя
  • 14 Ясемин

    5 2 Отговор
    Холандия-Нидерландия. Ясемин-Лидия. И те така....
  • 15 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Костя":

    Защо Ти е комшия ?
    Ти къде си !?
  • 16 Няма алтернатива за

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Задунайския Вилает на Щатите.
  • 17 Бегай

    29 15 Отговор
    Съдията ги подкрепяше Холандия(Афроландия) през целия мач! Срам и позор!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами квото прави

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Балканска държава,това прави и азитска в европа
  • 20 Хехе

    10 13 Отговор

    До коментар #2 от "Тюркие не е":

    А ти къде си ве балканджи йово?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 тюркешите

    16 19 Отговор
    са в Азия, кво евро, кви пет лева…. Марш от там!
  • 23 Милен

    13 11 Отговор
    Биха турците, като шкембе у дувар.
  • 24 Също

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "ю ка ка":

    задай този въпрос на онзи певача Светльо Витков който беше се кандидатирал за президент преди години и получаваше субсидия, за какво си харчеше субсидията, до колкото си спомням за охолен начин на живот
  • 25 Ха ха ха

    28 5 Отговор
    Това беше мач между един негроарабски отбор и Турция. Бях на страната на турският отбор, съставен от бели хора, турци и много съжалявам за загубата на комшиите.
  • 26 УЕФА ОЕВА

    11 3 Отговор
    Европейското е афроевропейско! Половината играчи са тъмен шоколад!
    Ми на всичкото отгоре и на терена половината играчи - с розови обувки!Това ли е Европа?!
    Не, мерси! Отивам да си гледам селски мачове, там поне са наши и бели ...засега!
  • 27 Поне според...

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    ...мен Австрия беше много по - добрият отбор от тия двата, но турците ги биха с два бързи гола като първия беше жив късмет... Това е футболът ...не реви.

    Коментиран от #31

  • 28 Царският град

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Серьожа":

    Жалко за загубата на турецките ни братушки от НАТО. Но затова пък, какой Байрям за “Кучетата на Павлов” !
  • 29 Кумчо Вълчо

    2 12 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Който поздравява терористи,следва да се прибира там ,от където е дошъл.Не ги ласкайте толкова.Всички които са на първенството играят супер,а ние само викаме ура! То големи четки на тези нашите съседи и за какво?

    Коментиран от #30

  • 30 Факт

    19 4 Отговор

    До коментар #29 от "Кумчо Вълчо":

    Е кои точно са тези всички които играят супер...заспалите англичани или спънатите французи..а и не ми в ясно за какви терористи говориш ..по скоро от УЕФА Се чудеха каква простотия да измислят само и само да изгонят голмайстора на Турция ..подобен знак показа и играч Холандия но него някак си не го наказаха..явно за едни има правила за други не..белимгам си размаха оная работа ама за него глоба няма наказание .а бе айде недей да го играеш стил УЕФА и ФИФА ..за който ти е платил не чуваш и не виждаш пък който не ти е за него имаш 4 очи..кажи си като мъж ..Футбола стана пълен Та..ак..след супер очевадното нагласено световно сега гледаме същият цирк и на европейското ..като изключим Испания и трите други отбора са тотална мъка за гледане !
  • 31 Факт

    19 1 Отговор

    До коментар #27 от "Поне според...":

    Вие тук явно пишете на принципа "аз мразя Турция" Черни Жълти зелени ..много расизъм и злоба има във вас явно ..Не искам да споря с хора които се изразяват по такъв националистически- фашистки начин ..Злобата и омразата си я запазете за себе си ...а и не мисля че трябва да коментирам Турция Черните или жълтите при положения че сме Хиляди пъти по злобен Народ от тях ..а и като ви чета Коментарите чак ме хваща срам че в България живеят такива Расисти националисти и фашисти ...толкова ли е трудно да бъдете нормани хора и да не мразите всеки различен ..все пак Нито те нито вие сте избирали къде и какви да се родите...То и половината от българите не искат да са се родили тук в тази скапана крадлива държава ама никой не ни е питал ..така че не е нормално да мразите някой който е някакъв Не по негов избор..айде сега лек ден ..и приятно злобеене..

    Коментиран от #35, #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дгх

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Да и аз това си питам. Виж Кипър и Израел не ги допуснаха.

    Коментиран от #34

  • 34 Про100

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Дгх":

    Да беден народ слаба държава са казали старите хора а за такива като вас със
    слаба география е бедна представа наричана на кратко простотия.
  • 35 Ами

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    Не сме избирали къде да се роди, но никъде не се натискаме наготово без покана, господин либерален хуманист за чужда сметка. Когато палачинката се обърне и ви хванем за гушите да ви питаме, кой ви упълномощи с чужда пита и земя помен да правите, тогава и ще изплюете истинските факти. Номерата ви вече не минават и завинаги ще запомним докъде ни докарахте вашият съюз на троцкисти, анархисти, ислямисти, хомо- и всякакви други девианти маскирани като демократи.
  • 36 Нищо лично

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    Ама дй д се разберем! Това ли е Европа - кафяво,-черна и розова?! По-точно - такава ли трябва да бъде?! Нима ти харесва това?! Айде вече да кажем твърдо : Всяка жаба да си знае гьола! Точка!
  • 37 На снимката

    4 1 Отговор
    Али Реза от Андола с розови обувки срещу някакъв папуас в оранжево! Ама това мач от европейското ли е или някаква нова извратена версия на Евровизия!? Това ли е Европа?! Не, мерси!
    Май ще трябва нова берлинска стена скоро, която да разделя нормалната Европа от АфроЕврабия!
  • 38 руzoфил туркофил

    1 1 Отговор
    😥😥😥😥😥😢 вай вай