27 Юли, 2024 05:08 1 676 55

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри официално 33-тите олимпийски игри в Париж

  • олимпиада-
  • париж

Олимпийският огън беше запален в края на дълга щафета от лекоатлетката Мари-Жозе Перек и от джудиста Теди Ринер

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри официално 33-тите олимпийски игри в Париж. Олимпийският огън беше запален в края на дълга щафета от лекоатлетката Мари-Жозе Перек и от джудиста Теди Ринер, след което се отлепи от земята, понесен от балон. Над 4-часовата церемония завърши с песен на Селин Дион, едно от многото музикални изпълнения в екстравагантната, новаторска и пълна с изненади вечер, която остава като една от най-красивите в историята на града.

В традиционния парад на нациите, този път с лодки по река Сена, знаменосци на нашата делегация бяха боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов.

В края на официалната част от церемонията беше издигнат олимпийския флаг и своите речи произнесоха Тони Естанге и Томас Бах.

Президентът на организационния комитет Тони Естанге направи дълго обръщение на френски и кратко на английски към спортистите, зрителите и гостите.

"Любители на игрите във Франция и по света - Добре дошли в Париж! Липсвахте ни! За нас е огромна чест е да ви посрещнем тук 100 години след последния път, когато бяхме домакини на летните игри. Често се казва, че Франция е страната на любовта. Едно знам, че когато обичаме, обичаме истински . . . а между Франция и олимпийските игри има дълга любовна история. Тази любовна история се ражда преди близо 130 години, само на няколко километра оттук, в главния амфитеатър на Сорбоната, където Пиер дьо Кубертен предлага възраждане на древните олимпийски игри. И тази любовна история се разрасна с Игрите в Париж, Шамони, Гренобъл и Албервил. Ясно е, че продължаването на това наследство е огромна отговорност. Така че вложихме сърцата си в него. Да обичаш игрите означава да ухажваш игрите в продължение на 100 години за шанса да ги върнеш в Париж!", каза на родния си език трикратният олимпийски шампион в кану слалома.

"Уважаеми спортисти, нямаме търпение да изживеем всичко заедно с вас. Радостта, сълзите и любовта, които ще вложите във всеки момент. Благодаря ви, че сте тук. Вие успяхте! Браво! Знам какво означава това, знам какво ви е коствало. Познавам пътя, който сте следвали, за да сте тук сега. Париж ще ви се отблагодари. Това е градът на любовта и през следващите 16 дни това е вашият град. Заедно с кмета Ан Идалго искаме всеки спорт и всеки олимпиец да превърнат този град в свой дом. Така че, добре дошли у дома. Добре дошли в Париж! Добре дошли във вашия момент в историята! Изживейте го. Обичайте го! И ни носете със себе си! Светът е на ваша страна!", добави Естанге на английски.

След него слово произнесе и президентът на МОК Томас Бах.

"Най-накрая моментът настъпи! Добре дошли на олимпийските игри Париж 2024! Моите сърдечни благодарности за нашите любезни френски домакини. Благодарим ви, че ни посрещнахте по такъв грандиозен начин. Олимпийският огън ще накара Париж и цяла Франция да заблестят още по-ярко. Какво по-добро място от Париж, за да споделите магията на олимпийските игри с целия свят? Париж, родното място на нашия основател Пиер дьо Кубертен, на когото дължим всичко. Париж, градът на светлината, където той създава съвременните олимпийски игри. Париж, град на любовта. Благодаря ти, Франция, за това вълшебно посрещане! В един свят, разкъсван от войни и конфликти, благодарение на солидарността всички можем да се съберем тази вечер, обединявайки спортистите от териториите на всички 206 национални олимпийски комитета и олимпийския отбор на бежанците на МОК", заяви Бах.

Като част от изказването си президентът на МОК перифразира вечните думи от песента Imagine на Джон Ленън и Йоко Оно: "Някои може да кажат, че ние в олимпийския свят сме мечтатели. Но ние не сме единствените. И нашата мечта става реалност тази вечер - всички могат да я видят. Олимпийци от цял свят, които ни показват на какво величие сме способни хората. Затова каня всички: мечтайте с нас! Като олимпийските спортисти, бъдете вдъхновени от радостта, която само спортът може да ни даде. Нека отпразнуваме олимпийският дух, живот в мир, като едно човечество, обединено в цялото си разнообразие".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    46 4 Отговор
    Бутафория за много пари!
  • 2 Кондарев

    41 7 Отговор
    Голяма Простотия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)

    9 48 Отговор
    А рашистите заслужено бяха изгонени, това ще бъде най-добрата олимпиада в историята :) хахаха

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    49 5 Отговор
    Това не беше откриване на Олимпийски игри, а прайд! Тотална излагация!
  • 7 тц тц

    32 7 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)":

    Страха от Русия е голям и не само на бойното поле:)

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Очаквайте

    37 3 Отговор
    На следващите олимпийски игри ще бъдат издигнати статуите на Кончита Вурст и Емили тротинетката за радост на коментиращия с ник "Голем смех(поздрави от плажа на травеститите)"

    Коментиран от #13

  • 9 Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)

    11 27 Отговор

    До коментар #7 от "тц тц":

    Хахахаха, страх ги е, щот руснаците без допинг са кръгла нула във всички спортове ли ? :) хахахахааха:)

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Опааа

    15 1 Отговор
    ШИ б А ни пеееее А стки простотии!
  • 13 Голем смех(поздрави от плажа на Морейра(

    5 31 Отговор

    До коментар #8 от "Очаквайте":

    На следващите олимпийски игри рашистката псевдо-държава ще е в тотален фалит, а курса на рублата спрямо еврото ще бъде 100 000 рубли за 1 евро:) хахаха

    Коментиран от #27

  • 14 Българин

    5 25 Отговор

    До коментар #7 от "тц тц":

    Те руснаците и на следващите олимпийски игри няма да участват. След престъпленията които извършиха в Украйна ще бъдат дълги години в международна изолация. Но може да си направят техни олимпийски игри, нали все повтаря, че са си самодостатъчни. Ще печелят гордо срещу спортистите на Северна Корея:) хахахаха:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лост

    34 3 Отговор
    Русия водела война -няма я.Израел избил 45000 е там.Беларус не е във война, защо ги няма и тях?А нашите бяха облечени като горски.
  • 18 Дедовия

    8 21 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Гроздето е кисело, а ? Къде бяха руските спортисти, че нещо не ги видях ? Щом няма руснаци, това ще са олимпийските игри с най-малко хванатите с допинг спортисти.

    Коментиран от #21

  • 19 Българин

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)":

    Ти определено пълниш памперса от руснаците, коментарите ти го доказват - дали статията ще е за България, Северния полюс, космоса или олимпийските игри на теб все руснаци ти се привиждат! Сигурно вечер преди лягане викаш двамата си бащи да погледнат в гардероба и под леглото дали там не се е скрил Путин:)

    Коментиран от #20

  • 20 Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)

    9 20 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Аз определено всеки ден благодаря на съдбата, че не съм се родил в русия и че СССР се разпадна :) хахахаха

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Чети и плачи

    29 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дедовия":

    Класация по брой спортисти заловени с допинг на Олимпийски игри:
    Италия е на върха с общо 147 спортисти, които са дали положителни проби. Второто място е за Франция с 86, следвана от САЩ със 76. Русия е едва на шесто място.

    Коментиран от #22

  • 22 пАдводнаЯ мАсква

    3 12 Отговор

    До коментар #21 от "Чети и плачи":

    "едва на 6-то място" хахахахааха
  • 23 Българин

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)":

    Щом това е смисъла на живота ти значи бях прав! Аз например всеки ден мисля за семейството си вместо като теб да съм на принципа - не е важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле:)
    Хайде със здраве, оставям те да чакаш Русия да изчезне:) Може и да ти е чудно, но нормалните хора имаме личен живот:)

    Коментиран от #28

  • 24 Мда

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)":

    Сигурно си бъкан с комплекси!
    Кой го интересува къде си и какво правиш!
    Само беден човечец, който изведнъж се вижда с малко парици разказва по форумите къде е!
  • 25 лека досада

    12 0 Отговор
    Много разводнено бе. Не стигаше реката, та и дъжд си бяха поръчали. И то през цялото време. А и огино, май никой не го искаше, та си го прехвърляха един на друг. Ама нали Прометей е търпелив...
  • 26 Сатанински парад

    26 2 Отговор
    Това беше откриване на сатанински парад. Скелети на коне, конници биз глава, странни хора имащи вид на дрогирани. Странни послания, някакви герои от филм на ужасите. Накрая олимпийския огън на разходка в градинката, на тебе, на мене, докато се окаже в най-правилните ръце. Кичов балон.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Голем смех(поздрави от плажа на Морейра)

    4 17 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Не ме мисли мен, след 2-те седмици море в Испания ще заведа семейството си малко на планина в Австрия. Ти като искаш заведи твоето в русия да видят какви хубави външни тоалетни има там :) хахахаха
  • 29 Даа

    23 2 Отговор
    Най голямата тъпотия. А пък да не говорим за събитията покрай олимпиадата. Кражби на отбори, изнасилване на туристки, спрени железници. Франция отече в канала. Да ви честита нова Европа. Мислете.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    4 20 Отговор

    До коментар #29 от "Даа":

    Каквито и да са, поне не бомбардират детски болници като руснаците.

    Коментиран от #36

  • 32 Сандо

    18 2 Отговор

    До коментар #26 от "Сатанински парад":

    Имаше и едно странно русокосо цицоресто същество с брада!Може би намек как ще изглежда бъдещия човек?
  • 33 плюс минус

    12 0 Отговор
    4 часовото откриване на Олимпиадата беше пресолено по време, по тук-там трето полови, музикални изпълнения по няколко минути, досадния носещ Огъня по парижките покриви....
    Оригинално беше олимпийските отбори да бъдат по речните кораби по Сена.
    Оригинално беше и откриването пред стотиците хиляди хора край реката ..под дъжда.
  • 34 Пенчо

    22 1 Отговор
    Апотеоз на Педе...стията е това, което ни показват!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Даа

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Абе приятел нещо да съм казал за войната? А по отношение на бомбардировките, не гледай само в едната посока. Погледни и в другата. На война като на война, ако въобще ти е ясно какво означава това.
  • 37 Радио Козяк

    13 1 Отговор
    Козячетата са доволни от грандиозния Прайд, който се състоя вместо откриване на Олимпиада и днес весело църкат по киментарите!
  • 38 Бай Данчо

    18 0 Отговор
    Някакво същество без лице и в извънземни одежди яздещо метален кон по вода ... танцуващи маймунски танци които измряха накрая в нещо червено на сцената...подскачаща маймунка - видно от мъжки пол но с големи обеци...ЖЕРТВЕНИК???????? Всичко е странно и неразбираемо за нас простосмъртните!!!!

    Коментиран от #44

  • 39 Белият конник

    18 2 Отговор
    Това са най мръсните сатанисти и езичници.всеки уважаващ себе си християнин мюсюлманин или еврейн не трябва да гледа тези езически сатанински игри.казано е че в последните времена ще се завърне тираническата римска империя и това се случва.

    Коментиран от #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост666

    9 0 Отговор
    Пуснах да видя що заудо е това 2 минути и до там . И без това не гледам спорт.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 🍺🍺🍺🍺🍺

    18 0 Отговор
    Всички хомо на куп в градът на разврата . Ще падне яко .... Клатене .

    Коментиран от #45

  • 44 Сандо

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бай Данчо":

    И знамето на ЕС,закъде без него?А пък коня го караха с такава скорост,че повече приличаше на пародия на галопиращо метално чудовище,яздено естествено от жокей-рицар жена.И много ме подразни версията на "Представи си" от сълзливата французойка.Единственото всъщност,което беше еднозначно на ниво,беше лазерното шоу на Айфеловата кула.
  • 45 Сандо

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "🍺🍺🍺🍺🍺":

    А пък какви чудеса ще се сътворят в олимпийското село?Там хормоните вече са се разбеснели!
  • 46 Макс

    2 18 Отговор
    Откриването беше зашеметяващо. Лично аз не можах да откъсна очи от екрана . Всяка минута бе изпълнена с послания за мир, разбирателство, толерантност , солидарност и любов . Браво Франция !

    Коментиран от #54

  • 47 някак си

    12 1 Отговор
    в търсене на нещо ново и красиво, франсетата се оплетоха и затънаха в интерпретацията си да изкарат пошлото грациозно. Не става от садо-мазао да направиш еротика, колкото и да искаш да прокламираш Париж като град на любовта. Опитаха се да почерпят емоция от класиката, но така извратиха нещата, че днес всеки се чуди дали е гледал по-жалка церомония по откриване на олимпийски игри. Безполовите им експонати, умишлено обезличени, всъщност утвърдиха идеята на цялото откриване - безлично.
    Жалко за спортистите - в тази церемония те бяха тотално изпратени в безличието - подскачаха режисирано, махаха режисирано, но не се видя истинската радост и емоция да си част от олимпиада - вероятно това е била и великата цел. Пародията на Дарт Вейдер или каквото там трябваше да бъде носителя на олимпийския флаг беше върха на нелепостта. Сякаш цялата агония на опита да се сътвори нещо запомнящо се сля с неадекватното движение на изкуственият кон и неговият товар. Тъжно, защото спорта в тази церемония отстъпи на извратеното и блудкавостта.
    Ясно е, че ще се изсипят куп възхвали и безсмислени аплаузи по медиите, но това няма да измие срама от безличната и тъжна картинка, която представиха организаторите. Май не беше случайно, че и природата реши да излее гнева си, виждайки тоталната липса на иновативност и мисъл.
    Лазарното шоу беше на ниво, но дори и то не можа да изтрие усещането за пошлост и вулгарност, останали от останалите части на церемонията.
  • 48 абе

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Белият конник":

    не знам дали "фамозната" церемония бе насочена да прокламира сатанизма, но съм сигурен, че Франция е имала и по-успешни представления в стил гротеска.
    В този случай, просто изпуснаха добрия стил, та както се казва вместо еротика, то си излезе чисто порно. Явно не са оценили риска от пресолване на манджата.
    Дано си вземат поуки и не се изложат по същия начин при закриването.

    Коментиран от #49

  • 49 както беше писал един колега,

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "абе":

    ако съдим по откриването, на закриването всички ще плякат кой каквото свари пред смаяната публика. А относно церемонията, четете Римляни 1:18:32, там точно е описана днешната реалност.
  • 50 Петкан

    5 0 Отговор
    Най-големият педераслък и простотия, която съм виждал в живота си. Светът загива с бесни темпове и никой не може да го спре. Тези, които хвалят "грандиозния" спектакъл да се засрамят поне пред децата си...

    Коментиран от #53

  • 51 Злата Кака

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    За мене гледането приключи, когато от библиотеката затърчаха негре гайче, азиатче гайче и бяла жена влязоха в една стая с намек за тройка. ПРИКЛЮЧИХ С ГЛЕДАНЕТО на мига. Дано Содом и Гомор ги застигне западните извратеняци. АМИН!
  • 52 Злата Кака

    0 0 Отговор
    Парад на извратеняците из цяла европа, отдавна съм наясно, че Хитлер е бил прав, що му е било работа да се закача с Руснаците...
  • 53 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Петкан":

    Погледни на Изток - там различни общества с различни религии и възприемане на света се борят със западната зараза.
  • 54 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Макс":

    Човек, даже Евгени Минчев се изказа отрицателно, а пък ти ги хвалиш. Май нещо не ти е наред
  • 55 БРАТУШКИМ

    0 0 Отговор
    КРЕМЪЛ НИ КАЗВА КОЙ ДА ОБИЧАМЕ И КОЙ ДА МРАЗИМ. КРЕМЪЛСКИ НУЖНИК.