Last news in Fakti

15 Юни, 2014 16:25 1 378 0

Свършено ли е с доминацията на Испания?

  • испания-
  • мондиал-
  • отбор

Испанците имат нужда от реконструкция в крачка

Свършено ли е с доминацията на Испания? - 1
Снимка: БТА/АP

Свършено ли е с доминацията на Испания? Това се питат много фенове, след загубата на „ла роха“ от Холандия с 5:1. Всъщност испанците имат един хроничен проблем и той се корени в изменените футболни реалности. Тики-така вече е разгадан от всички стил. Дори Барселона, която доминира Европа с него в продължение на години, в момента е в тежка криза. Повечето от испанските футболисти, които донесоха големите успехи на отбора, пък са вече на възраст, пренаситени от успехи и със спадаща форма.

Шави Ернандес беше мотора на испанския отбор през последните години, въртящ цялата игра около себе си. Той продължава да е прекрасен подавач, но сякаш е изчерпан от към идеи. Все по-трудно му е да измисля нестандартни неща в офанзивен план, а с годините и техническите му способности постепенно си отиват. Той е способен да дава огромен брой точни подавания, но вече му липсва онзи извеждащ пас, който изостря атаката от веднъж. Испания играе по-бавен футбол, а в момента света е в плен на директния и бърз такъв. Доказаха го Байерн Мюнхен и Реал Мадрди през последните два сезона.

Чаби Алонсо направи силен сезон за Реал Мадрид, но и при него се наблюдава постепенен спад на формата. Сякаш вече чисто физически му е тежко да удържи на темпото, да покрива цялата халфова линия през целия мач. Без неговото присъствие пък, в центъра се открива огромна дупка, която може да бъде използвана, стига противниковите отбори да имат достатъчно бързи играчи за това. Холандия имаше Робен, Ван Перси и Блинд, които възползвайки се от празните пространства, просто премазаха испанците. Вина трябва да се потърси и на селекционера Висенте дел Боске. През последните години много специалисти говориха за това, че Испания има нужда от подмладяване и интегрирането на нови футболисти в основния състав. Треньорът обаче не се осмели да загърби старите кучета, донесли големите успехи. Истината е, че Мата спокойно можеше да бъде наложен като титуляр, на мястото на Шави. Отговорността на Чаби Алонсо пък можеше да бъде поделена с Коке или Габи. Коке обаче трябва да се примири с ролята на резерва, а Габи, който беше звездата на испанския шампион Атлетико Мадрид през този сезон, дори не бе повикан за Бразилия.  Дел Боске така и не се осмели да замести ветераните, надявайки се, че техният опит ще е достатъчен за повторни успехи.

Проблем има и на вратарския пост. Никой не може да отрече качествата на Касияс, но той просто не е във форма. Той не бе неизменен титуляр под рамките на вратата на Реал Мадрид, а в края на сезон допусна и някои, нетипични за него грешки. В същото време на скамейката на испанците седи Давид де Хея, който бе обявен за най-добър вратар в Англия. Никой обаче не се осмелява да оспори мястото на Касияс, просто защото е Касияс.  Моуриньо направи това в Реал Мадрид и малко по-късно изхвърча от отбора. Сега пък сякаш самият Касияс започна да губи вяра в себе си и да се притеснява по време на мачовете.

В защитата нещата също са висящи. Пике е доста рисков защитник. Той може да прави страхотни мачове, но в някои ситуации е способен да се дъни по фамозен начин. Същото, в по-малка степен важи и за Рамос. Това се видя и срещу Холандия, когато Робен минаваше между двамата, все едно са колчета за тренировка. На испанците изключително много им липсва отказалия се Пуйол, който предаваше онова чувство на стабилност в защитната линия.

Какво да кажем за нападението, където отново бяха викнати Давид Вия и Фернандо Торес. През последните 3 години Торес няма нито един запомнящ се сезон за Челси, а Вия вече е на години и прие трансфер в Америка. Заради тях пък изгоря един Хесус Навас, който показваше стабилни игри за Манчестър Сити. Диего Коща пък тепърва навлиза във форма, заради контузията, която лекуваше до скоро.

Основен проблем за Испания е и липсата на план Б. Ако нещо не се получава с тики-така, ами то просто не се получава. Няма как изведнъж отбора да заиграе бързо и взривно, въпреки че има прекрасен дрибльор, какъвто е Давид Силва.  Отборът не може да превключи и на силов режим, въпреки че притежава силов опорен халф, какъвто е Коке. Схемата е 4-3-3, независимо какво се случва. Реално Висенте дел Боске не направи нищо, за да еволюира този състав. Той дори не викна Иско, който е взривен офанзивен халф, можещ да даде разнообразието в офанзивен план, от каквото толкова голяма нужда имат испанците.

Сега Испания има нужда от реконструкция, която да бъде направена в крачка. Въпросът е дали някой ще се осмели да заложи на новите надежди, или ще продължи да се робува на вече застаряващото златно поколение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА