Last news in Fakti

24 Септември, 2014 09:38 23 153 12

Mercedes показа TIR-овете на бъдещето

  • mercedes-benz-
  • future truck 2025-
  • камиони-
  • автопилот
По време на изложението за транспорт в Хановер, компанията Mercedes-Benz представи своето виждане за камионите на бъдещето. Концепцията се нарича Future Truck 2025, като според специалистите от Щутгарт този прототип ще направи "революция по магистралите"
 
Концептуалният TIR е снабден с иновационен автопилот и дори премина първи реални изпитания. Това стана на участък от немската магистрала А14, недалеч от Магдебург. Според хората от Mercedes именно така ще изглеждат големите камиони.
Множеството диодни светлини по предницата на камиона менят цвета си, като когато светят в синьо означава, че превозното средство се движи на автопилот. Когато диодните фарове светят в бяло, то това означава, че машината се управлява от шофьор.
 
Вместо огледала за обратно виждане, конструкторите са предвидили камери, образът от които се проектира на вертикални екрани. Подът и приборният панел са облицовани с естествена дървесина, а креслото на водача може да се върти на 45 градуса.
На таблото е монтиран голям таблет, с помощта на който могат да се управляват всички системи на камиона, включително и климатичната инсталация. Автопилотът пък включва специални радари, сканиращи пространството пред автомобила.
 
Единият е завъртян на 18 градуса и "гледа" на 250 метра напред, докато втори е позициониран на 120 градуса и следи за обстановката на разстояние от 70 метра. Останалите радарни устройства са монтирани от двете страни на кабината.
Специални камери пък могат да разпознаят дали пътят е еднопосочен или двупосочен, като също могат да различават движещи се от стационарни обекти. Същите камери разпознават и пешеходци, като "четат" знаците и пътната маркировка.
 
Електрониката може да се свързва с други подобни камиони на пътя и да обменя информация. Това позволява на водача да има представа за случващото се далеч напред по пътя и да го информира за евентуалните затруднения по маршрута.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivo Angelov

    2 1 Отговор
    Да, концептоалната версия ще си я отгледаме на снимка. Моделите за масово производство са доста по-различни. Чудя се защо си правят труда да правят нещо изглеждащо уникално а после пускат пълната грозотия

    Коментиран от #10

  • 2 massacre

    3 0 Отговор
    модерна работа
  • 3 ев

    2 0 Отговор
    няма радиаторна решетка. значи ще е на ток.
  • 4 shikelgruber

    2 1 Отговор
    И ся, къде ша си кача проститутка ве ? Поне тест за хламидии дали ша мож да прай , ве ?
  • 5 Бхд БхД

    1 1 Отговор
    То на новите не може да им пикаеш на гумите еееее кофти
  • 6 Кобрата

    0 1 Отговор
    Ааа какъв е тоя камион бе, то вътре в офис ли си или в камион? Всичко ново е по-калпаво...пода в кабината изглежда като ламиниран паркет, даже и таблото.
    Уважавам много марката Mercedes, но това изобретение дано не го пуснат в продажба.
    Иначе волана, километража и горната част на таблото са много стилни и хубави, но не и от там надолу.
  • 7 Кобрата

    0 1 Отговор
    И тази седалка е като директорски стол, то директори ли са или шофьори?

    Коментиран от #11

  • 8 Пакман

    0 0 Отговор
    Всичко добре изглежда само този под където са го сложили ламинат ли е паркет ли е лепенка ли е изглежда много евтино и грозно
  • 9 гола

    0 0 Отговор
    с какво върви? не е на ток явно. Управлява се от Гпс . значи заплатата на шофера ше е малка, и не може да лъже в километри и гориво. Да си го пазят за Германия.
  • 10 Пепи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ivo Angelov":

    ...А, на магнит дали ще върви...:))))?!
  • 11 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кобрата":

    zavijdash na shofiorite li
  • 12 Румен Янев

    0 0 Отговор
    И това ще се управлява от човек без свидетелство за право управление нали ? Ама всъщност защо изобщо да има човек вътре ??? Глупости от фантастичен филм ....