Last news in Fakti

8 Декември, 2014 14:48 2 244 5

Телефонът ще озаптява агресивни водачи

  • безопасност-
  • смартфон-
  • агресия на пътя

Изследователи от Политехническия университет в Мадрид са разработили система, която може да определи агресивния стил на шофиране с помощта на външни белези като скоростта и ускорението. Методът дава грешка в едва 8% от случаите.

Всяка година по пътищата умират 1.3 млн. души, а 50 млн. получават травми с различна тежест. 70% от катастрофите за резултат от превишена или несъобразена с условията скорост. Испанските учени смятат, че пътните инциденти могат да намалеят значително ако се разработи механизъм за предугаждането им.

Новата система изучава реакциите на водача и установява несъответствия в поведението му при определени пътни ситуации. Подобни опити са правени и преди, но с помощта на различни датчици по тялото на шофьора, които следят пулса, дишането и нивото на стреса. Според испанските изследователи принципът може да се приложи и без неудобствата, които предизвиква омотаването на водача с жици.

Отговора дават група математици. Те са открили начин да идентифицират агресивния стил на шофиране с формули, които отчитат скоростта и ускорението и ги сравняват с предварително зададено средно значение, стандартно отклонение и диапазон на показанията. По време на изпитанията моделът е доказал ефективността си в 92% от случаите. Може да се интегрира като приложение в смартфон, да следи поведението на шофьора в реално време и да го предупреждава за потенциалния риск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Толкова много електроника в автомобилите, а не слагат по един GPS който да не позволява движение с повече от 70 км. в населени места. Автомобила да спира ако се говори по мобилно устройство.
  • 2 CarPro

    0 0 Отговор
    Kvi li gluposti ne mislqt ot smratphoni nemoje se otarvesh navsqkade sa sega i kolata li da ne si karam
  • 3 CarPro

    0 0 Отговор
    Da pomislqt kak da ni napravqt benzina kato na hamerikancite vsichko drugo shte e idealno
  • 4 аз

    0 0 Отговор
    КАТ, ще останат гладни.
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Попитали Агата Кристи каква е любимата й рецепта эа готвене на эаек.Отговорът й бил..."Първо си хванете эаек"!Което пък эначи,че не мога да бъда "агресивен" със 100-150 коня.А след като имам подходящата кола,мога ли да си поэволя да си отвличам вниманието от пътната ситуация с някакъв тел и "педала да е до метала"?:)