Last news in Fakti

16 Март, 2015 13:18 5 999 9

Серийната летяща кола ще струва €300 000

  • aeromobil-
  • летяща кола
В края на миналата година словашката компания AeroMobil представи нова версия на едноименната си летяща кола, разработката на която продължава вече 25 години. Новият прототип беше показан на Pioneers Festival в Австрия. Това всъщност не е нито концепция, нито макет, а работещ автомобил, готов за серийно производство. Именно там летящият автомобил направи атрактивен демонстрационен полет. Сега, в рамките на конференцията SXSW в Остин, генералният директор на компанията обяви и кога ще стартира серийното производство.
Според думите на Юрай Вацулик заможните потенциални клиенти на летящата кола ще могат да я закупят през 2017 година. Ориентировъчната цена на AeroMobil ще е 300 000 евро. Автомобилът е построен на стоманено тръбно шаси, а каросерийните панели, колелата и прибиращите се крила са направени от карбон. Дължината на двуместния прототип е шест метра, а широчината - 2.24 метра. Когато крилата са разгънати, широчината е 8.32 метра.
Летящият автомобил е оборудван с четирицилиндров опозитен двигател Rotax 912, който е с водно охлаждане и с мощност 100 конски сили. Нестандартното превозно средство се вписва и в категорията леки автомобили, и в тази на самолетите. Обемът на резервоара е сметнат така, че да позволява автономен полет от 700 километра. Максималната скорост на AeroMobil във въздуха е 200 км/ч, а на асфалт може да достига до 160 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    А какви данъци ще се плащат за самолет или за кола?
  • 2 един

    0 0 Отговор
    Данъка ти е наи малкия проблем трябват ти куп документи един от които е разрешително за въздухоплаване в българия.
  • 3 asd

    0 0 Отговор
    Ако имаш 300.000 евро да си го закупиш, едва ли ще са ти проблем документите - в България..!
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Това е бъдещето Господа. Не мислете за Бългалия. Никой не ни пита. Това че изостанахме десетки години се дължи на отличното управление през 25 годишния ни демократичен живот. След още 25 години България може и да не съществува.
  • 5 555

    0 0 Отговор
    Ай на бас че първия ще е в България!
  • 6 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Данъка му не е повече от една S-ka... Наем за хамбар му (ако там ще се държи) не е непоносимо скъп... Има много хора с малки самолетчета... Отиваш при хората от ГВА и ти дават всички разрешителни!!! Те се много разбрани ;) Всички документи се вадят и нямаш грижи!
  • 7 11111

    0 0 Отговор
    Това е голяма работа ! Примерно... карам си ... и ми изскача полицай с палка и ми маха ....ама аз си давам газ и...хоп ....в небето .Как ли ще ме гледа ??? }}}}}}}}
  • 8 опозитен журналя

    0 0 Отговор
    четирицилиндров опозитен двигател

    Ха-Ха-Ха - опозитен !
    Казва се боксер на двигател със работещи в противоположна пососка бутала. Въобще има ли такава дума опозитен ???
  • 9 опозитен журналя

    0 0 Отговор
    То какво било в крайна сметка:

    Двубутален двигател с насрещно движение на буталата
    (Opposite piston engine)

    Способни сте да напишете всяка дума чуждица на кирилица, без да си направите труда да използвате българската - такава в превод !!!
    Уважавайте родния език, че скоро няма да го има!