Last news in Fakti

30 Март, 2015 11:36, обновена 30 Март, 2015 12:30 9 693 7

Чували ли сте за газотурбинен "TIR" без волан?

  • general motors-
  • chevrolet-
  • камион-
  • turbo titan iii-
  • газова турбина
През 60-те години на миналия век конструкторите от General Motors пускат много свръхнестандартни концепции, една от които представлява тежкотоварен влекач. Името на странното возило е Chevrolet Turbo Titan III, който се появява на бял свят през 1966 година.
Освен с необичайния си външен вид, този камион впечатлява със силовия си агрегат, както и с доста други нестандартни технологични решения. Двигателят на Chevrolet Turbo Titan III представлява газотурбинен агрегат с мощност от 280 конски сили, които обаче се достигат при... 35 000 об/мин!
Газовата турбина е вид топлинен двигател, който променя топлинната енергия на газовете в механична работа. Работни вещества са нагрети газове или нагрети изгорели газове. Още нещо любопитно при Chevrolet Turbo Titan III е неговото управление. То е т.нар. комутируемо или по-просто казано - без волан. Странно, нали?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    1 0 Отговор
    Как ще ги стигнем...
  • 2 gimbo

    1 2 Отговор
    Ние сме ги стигнали . Дори смея да твърдя , че сме ги задминали . Къде на друго място ще видите човек да построи безсмисленото и после да се гордее с тъпотията си . Преди да ме подсетите ,че някой танкове разполагат с такъв , бихте ли споделили повече за разхода на това творение и за безопасността да ми поговорите .

    Коментиран от #3

  • 3 Никой

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "gimbo":

    Хората поне строят нещо... Тъпотията за теб, може да е кеф за друг. Заради такива кат теб сме на туй дередже.
  • 4 мустан

    0 0 Отговор
    Тия хамериканци никви ги няма!
    бмв и мецедесо кФи коли праеха тогава по 65к.с.
    На кенефа малката дупка, страшни машини.
  • 5 gimbo

    0 0 Отговор
    Прощавай , но като човек , който си има представа от техника , не те разбирам . Предполагам не искаш да кажеш : Напънах се и о боже !!! Вижте колко е жълто и мирише и колко е много . Аз съм неговия собственик , аз го родих , аз съм го създал . И тук е тънкия момент . Някой трябва да ви ръкопляска ли ? Нагледъл съм се на "Машини" построени незнайно защо и отиват на с краб , постройки които се рушат и се ползват за материал (тухли ) , паметници на "културата" от който всички се срамуваме , никому незнайно защо построени заводи . Да го построим , той няма а работи , но другите ще ни хранят.
    Не разбирам защо всички тъпаци страдат от мераци , да направят и другите тъпаци ? И как го беше казал : Заради такива като теб ..... дередже . А, какво точно каза ? Заради такива като ВАС сме на това дередже и за жалост тези като мен са принудени да се занимават с каквото не им е работа или живеят живот като вашия .
    Мислете преди да напишете нещо , книги четете , Интернет има ... гарантирам на всички : колкото и книги да прочетете , нищо няма да ви стане .
    Успех на всички !

    Коментиран от #6

  • 6 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "gimbo":

    Аха, сега ти разбрах логиката. Но ако караме само така на издържани и използвани вече технологии, да не използваме парите на "народа" ще си останем в каменната ера. Ти като много разбираш от технологии какво си измислил? Или си викаш "на мен ми стига ладата на село" Пионерите са тези хора, които постоянно гледат да измислят нещо ново, радикално, което да улсени живота на останалите и да докара пари. На ГМ изобщо не им дреме, че ти не се интересуваш от такива неща, защото са смятали че има хора, които биха го използвали. Следователно го правят и тестват - така се зараждат много идеи и неща, които съм сигурен използваш всеки ден. И в началото никой не може да предвиди дали ще е успешно или не, най-малко па ти. Я виж колко неща американците са открили или измислили и колко неща ние сме направили, да не говорим за сегашното състояние - те имат Apple, Google, Microsoft, GM с всичките си марки, Ford, Tesla и т.н. Ние какво имаме? А да една фабрика на Great Wall. То бива бива да си заблуден русофил ама това е вече прекалено.
  • 7 koki

    0 0 Отговор
    Braaat smenqi dilara . toq neshto ne ti vliqe dobre