Last news in Fakti

1 Април, 2015 15:07, обновена 1 Април, 2015 15:08 2 528 4

Телефонът причинявал всяка осма катастрофа

  • aaa-
  • телефон-
  • катастрофа

Почти 6 от 10 пътни инцидента с участието на млади водачи в САЩ се дължат отвличане на вниманието на водача, сочат резултатите от изследване на Американската автомобилна асоциация (AAA). Според проучването най-разпространените причини за катастрофи сред младежите на възраст от 16 до 19 г. са общуването на водача с пътниците в купето (15%), боравене с мобилния телефон (12%), пеене/шофиране под звуците на шумна музика (8%), разкрасяване (6%) и пресягане за някакъв предмет (6%).

Инцидентите с млади водачи в САЩ са много висок процент, отбелязват от AAA. През 2013 г. в пътнотранспортни произшествия със средна или висока тежест са участвали 963 000 младежи, 2 865 от които са загинали, а 383 000 са били ранени.

От Асоциацията са подплатили доклада си с видео, в което са документирани реални случаи на отвличане на вниманието, довело до инцидент. Въпреки рефлексите си младите шофьори, втренчени в екрана на джаджата, обикновено реагират със забавяне и извършват прекалено резки маневри, заради които често губят контрол над автомобила. След обработка на данните било установено, че при боравене с мобилен телефон шофьорите гледат в устройството средно 4.1 от последните 6 секунди точно преди катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pfff

    1 1 Отговор
    Въведете закон за придружител, за първите няколко години.
    Тия американци, нито могат да карат коли, нито могат да правят коли, нито пък имат вкус за коли.

    Коментиран от #2

  • 2 Ицо Багера

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "pfff":

    Айде айде да имаш право, че трябва да имат придружител ама за това, че не могат да правят коли си в много, ама в много дълбоко заблуждение
  • 3 реалист

    2 0 Отговор
    Поредната кокошка, която вместо да си гледа пътя си гледа скапания телефон. Сигурно рови във фейсбука докато кара. Малоумници. Няма такава простотия.
  • 4 мунчо

    1 0 Отговор
    Защото в БГ сме най-големите шофьори и умници, може би?! А? Затова сме на този хал, всички са кретени , а ние, БГ, сме най-отворените, най-големите тарикати и най-големите шофьори. В БГ 99% от катастрофите не са от телефони, музика, отвличане на внимание и т.н. , поради горните причини: слабоумие, безпочвена самонадеяност, комплексарщина и не на последно място, липса на елементарно възпитание!