Last news in Fakti

7 Май, 2015 13:03 15 802 8

Безпилотен ли е първият безпилотен TIR?

  • tir-
  • камион-
  • безпилотен-
  • freightliner inspiration truck

 

Тежкотоварният камион Freightliner беше обявен от представителите на Daimler, на които принадлежи въпросната марка, като първия в света безпилотен камион. Истина ли е това обаче? Определено по темата може да се поспори.
 
На практика на водача на Freightliner Inspiration Truck официално му е разрешено да не държи волана с ръце по време на движение. Лицензът за подобно действие е издаден само за територията на щата Невада.
При това в градски условия водачът трябва да управлява камиона, а по време на извънградско, камионът не може сам да прави маневри, да изпреварва или да се престроява.
 
С други думи водач в камиона е нужен, така че той не е безпилотен. Просто е снабден с адаптивен круиз контрол и със система за движение по зададена лента. Наличен е и асистент за аварийно екстремно спиране при опасност от катастрофа.
 
Все пак иновацията е удобство за водачите на т.нар. TIR-ове, особено за САЩ, където разстоянията са огромни, а пътищата са предимно равни магистрали. Все още обаче сме далеч от напълно безпилотни камиони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирослав

    1 1 Отговор
    Ми не е безпилотен. Егати лъжците са тези от даймлер

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Румен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мирослав":

    А бе, важното е, че пак мерцедес са новаторите и те първи изкараха подобна машина, макар и все още не дотам съвършена.
  • 3 пфффф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мирослав":

    Ти пък сякаш си се засилил да си купуваш такъв тир, че и тази екстра я търсиш. Хората правят, произвеждат, ти какво правиш? Твоята любима марка какво прави? Барят се за оная работа. Остави да се кефим тука на клипчета, на снимки, кво грозиш статията ?
    българска работа, кво да кажа.

    Коментиран от #4

  • 4 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "пфффф":

    Напълно те подкрепям, думите ти са точно на място. Аман от шушляци по форумите
  • 5 пфффф

    0 0 Отговор
    Мерси за подкрепата. Забелязвал съм, че и твоите коментари са много обективни. ;)
  • 6 Мързеланов

    0 0 Отговор
    Чакам времето, когато всяка работа ще се върши от роботи и компютри. Тогава ,обаче, изобщо няма да има нужда от хора. И какво ли ще да стане?
  • 7 дженев

    0 0 Отговор
    Безпилотен си е от всякъде.Пилотите са в самолетите.В тоя анимиран ТИР седи някакъв си жив манакен.Естествено,че американците са първи.Ако някой друг ги изпревари,ще бъде обявен за терорист и ще се наложи нова омиротворителна мисия.
  • 8 тирирам

    0 0 Отговор
    е как така ще сме далеч, след като тесла направиха най-високото изпълнение на тесла изцяло безпилотна. даже си паркира сама и те посреща после