14 Май, 2015 14:02 2 436 0

Батерия с размери 2 на 2 милиметра

  • батерия-
  • акумулатор

Учени от Щатския университет на Илинойс са разработили батерия с дължина и широчина от едва 2 мм. Миниатюрното акумулаторче, създадено с помощта на триизмерна холо- и фотолитография, може да захрани микросхема или светодиодна лампичка.

Високотехнологичната батерия има сложна конструкция. В електродите има кухини и пори, което увеличава ефективната им площ. Триизмерните структури са резултат от обработката на конкретни участъци с лазерен лъч по метода на холографската литография. За оптималното им разполагане в акумулатора пък е използвана традиционна фотолитография, която дава възможност за формоването на получения материал.



Дебелината на миниатюрните батерии за микросхеми е едва 10 микрометра (1 µm е равен на една милионна част от метъра), но въпреки това е достатъчна за генерирането на ток със сила 0.5 милиампер.

Според авторите на разработката в скоро време тя ще намери успешно приложение в компактни автономни механизми, безжични датчици и преобразуватели, преносими и медицински устройства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА