Last news in Fakti

28 Май, 2015 14:07 3 600 0

Приложения с вируси в Google Play

  • goofle play-
  • приложения-
  • вируси
Специалисти от международната антивирусна компания ESET намериха над 30 фалшиви приложения, имитиращи популярната игра Minecraft, както и нейни чит-програми. Още по-лошото е, че въпросните приложения са свалени 2.8 млн пъти. Това се случва, въпреки че още през 2011 година Google внедри в онлайн магазина си специалния защитен сервиз Bouncer, което позволи да се намали обема на вредните приложения с 40%.
 
През март 2015-а от компанията съобщиха, че новите приложения ще се проверяват още по-стриктно, като за целта ще бъде интегриран и човешки ресурс. Разкритията на ESET обаче опровергават твърдения, че мерките за безопасност по отношение на Google Play са достатъчни. Вредните приложения идват от различни акаунти, но най-вероятно става дума за един и същ хакер. При стартирането на подобно приложение, преди да тръгне Minecraft се появяват всевъзможни рекламни банери.
 
След сигнала на ESET, въпросните приложения са премахнати от Google Play. След като ползвателят приключи работата с въпросното фалшиво приложение, се получава кратко съобщение, с което ползвателите се приканват да инсталират антивирусна защита, като за целта трябва да изпратят SMS. последният, естествено, се таксува по доста високи тарифи. Към момента не е ясно дали има още подобни вредни приложения в онлайн магазина на Google.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА