Last news in Fakti

8 Юли, 2015 13:36 5 536 6

Новата E-Klasse ще пази слуха при катастрофа

  • mercedes-benz-
  • e-klasse-
  • pre-safe sound-
  • car-to-x-
  • intelligent drive

Стременният мускул е най-малкият в човешкото тяло, но има важна функция. Съкращаването му предпазва слуха от увреждане при силни и резки шумове, каквито съпровождат автомобилните катастрофи и отварянето на въздушните възглавници на колата.

Системата Pre-Safe Sound на Mercedes-Benz ще използва именно тази особеност на човешкото ухо, за да защитава слуха на собствениците на бъдещата E-Klasse. При неизбежно стълкновение в купето ще се подава специален сигнал, който предизвиква съкращаването на стременните мускули и така ще предотвратява увреждания.

Pre-Safe Sound е само едно от безбройните високотехнологични нововъведения, с които ще се оборудва следващият бизнес седан от Щутгарт, който ще се появи през 2017 г. За първи път в автомобилостроенето E-Klasse ще разполага със система, която ще й позволява да комуникира с други коли на близко разстояние без човешка намеса. Car-to-X ще предава телеметрични данни като точното местоположение, скоростта, посоката на движение и т.н. Според немците това е най-сигурният начин да се избягват катастрофи в участъци с ограничена видимост, остри завои, кръстовища, през нощта или при проливен дъжд.

Новата E-Klasse ще създава пълна картина на окръжаващата среда с помощта на ултразвукови и радарни датчици, камери отпред, отстрани и отзад. Те ще генерират 360-градусова панорама на следващото се около колата. Данните от тях ще се използват от системата Intelligent Drive, която представлява пълноценен автопилот. Тя ще се "закача" за движещия се отпред автомобил, ще ускорява, ще спира и дори ще завива самостоятелно при скорости до 200 км/ч. Системата обаче няма да копира безмозъчното поведение на джигитите. Ако разпознае знак за ограничение на скоростта, Intelligent Drive ще намалява автоматично.

В допълнение към режима за аварийно спиране новата E-Klasse ще разполага и със система за екстрено маневриране. Ако пред Benz-а внезапно изскочи пешеходец или предната кола спре прекалено рязко и ударът е неизбежен, електрониката няма да пробва да спре, а директно ще предприеме избягваща маневра без намесата на водача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Номер 1

    2 0 Отговор
    Ето защо са номер 1!!!
  • 2 незнайко

    0 2 Отговор
    И с колко ще и се покачи цената заради тези екстри ? Вече се чудят как да вдигат цените без да има смисъл.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Такива като теб трябва да си живеят в средновековието и да тънат в мизерия!!!
  • 4 гостенин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Едва ли си тръгнал да я купуваш че да мрънкаш.Поръчай си я без екстри като искаш,да ти е по-евтино.
  • 5 БМВ

    0 0 Отговор
    Само една дума може да се каже. Перфектна !
  • 6 гт

    0 0 Отговор
    от толкова много системи изчезва тръпката от шофирането, аз ли ще я карам или тя ще ме вози? :D :D