3 Август, 2015 12:22 2 450 1

Facebook пуска интернет от собствен дрон

  • facebook-
  • aquila-
  • дрон

Екип инженери от Facebook са разработили безпилотен самолет с размах на крилете 43 метра, който ще може да доставя интернет дори в най-затънтените кътчета на планетата. Апаратът Aquila ще лети на височина 18-27 км. В зависимост от релефа и района продължителността на полета ще достига до 90 дни.

Дронът на Facebook ще бъде издиган в небето с балони. Aquila тежи 400 кг и ще черпи енергия от слънчеви батерии. Интернет връзката ще се осъществява посредством лазерна технология, разработена от инженерите на компанията.

Резултатите от лабораторните тестове сочат, че Aquila позволява пренос на данни със скорост Gb/s. Лазерът на апарата пък може да уцели приемник с размерите на монета на разстояние 16 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Страхотна машина, страхотна концепция и име.
    Ако това е бъдещето определено ми харесва!