13 Август, 2015 13:42 2 734 3

Спорткар на слънчеви батерии

  • the immortus-
  • електромобил-
  • слънчеви батерии
Австралийската компания EVX разработи електрически спорткар, който обаче е по-различен от конвенционалните. Иновацията се нарича The Immortus, а впечатляващото при нея е, че акумулаторните батерии се зареждат от слънчевата светлина.
 
Автомобилът все още не е показан пред публика, като по непотвърдени данни това ще стане през ноември тази година, по време на тунинг шоуто SEMA. Информацията за премиерата на The Immortus е на изданието Autoevolutoion.
 
Габаритната дължина на The Immortus е пет метра, а височината - малко над метър. Междуосието на електромобила е 2.5 метра. В салона на The Immortus могат да се поберат само двама души - водач и пасажер, като е предвидено и малко място за багаж.
 
В движение The Immortus се привежда от два електрически двигателя със сумарна мощност 54 конски сили. Ускорението от 0 до 100 км/ч. става за седем секунди, а максималната скорост е 150 км/ч.
 
При напълно заредени батерии и постоянна слънчева светлина електромобилът може да измине разстояние от 550 километра. Условието обаче е мощността да не превишава 10 киловата.
 
Слънчевите колектори, събиращи енергията в движение са разположени върху автомобила на площ от седем квадратни метра. Само на енергия от слънцето електромобилът може да се движи със скорост от 60 км/ч. На този етап няма информация за серийно производство на The Immortus.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kabaka

    0 0 Отговор
    Като гледам снимката колесната база е не по-малко от 3.50 м.
    Иначе - супер!
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Навремето беше пълно с подобни прототипи. И този го очаква същата участ на неуспех - просто не е рентабилно и е безсмислено да се произвежда серийно.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Ако не стане някакъв световен катаклизъм и петрола не секне, както например е сценария на Лудия Макс, то няма начин тези коли да се наложат. Никой не иска да има максимална скорост от 60км/ч, да се надява на слънце и да е дал много стотин хиляди за това.
    Трябва да се наложат соларите, вместо батерии при хибридите и да подпомагат системите, така хем ще са по-леки колите, хем ще се оползотворява слънцето.
    Само дори един климатик и подпомагане при ускорение е напълно достатъчно, за да се свали разхода с 20%, без да се утежнява конструкцията на автомобила и да се налага транспорт на тежки батерии, зарядни станции и др. Всеки автомобил има поне 2-3кв. м. свободно пространство за солари и място за суперкондензатор в резервната гума.